Zagreb, 22. srpnja 2020. (Al Donia) – Ministarstvo turizma, kao projektni partner EUSAIR Facility Point projekta, nakon provedenog postupka javne nabave, potpisalo je ugovor vrijedan milijun i 526 tisuća kuna sa zajednicom ponuditelja koju čine Institut za turizam i WYG savjetovanje d.o.o. iz Zagreba za razvoj tri projektne ideje u zrele strateške prijedloge projekata ugrađene u transnacionalni i međusektorski kontekst. Ugovor je sufinanciran bespovratnim sredstvima EU iz INTERRREG ADRION programa, a odnosi se na razvoj projekata  CulturAir, DES_AIR i Green Mapping: razvoj kulturnog turizma, integrirano održivo upravljanje turističkim destinacijama i podršku razvoju i pristupu tržištu za odgovorne i održive turističke destinacije, mikro, mala i srednja poduzeća na području Jadransko-jonske makroregije.

Institut za turizam kao hrvatska istraživačka i savjetodavna institucija specijalizirana za područje turizma za ovaj se natječaj udružio s tvrtkom „White Young Green“ – WYG je kompanija koja svoje konzultantske usluge projektantskih i razvojnih operacije provodi iz tridesetak ureda širom Europe, među kojima i iz ureda u Zagrebu, a uža specijalizacija su joj pripreme i provedbe projekata sufinanciranih bespovratnim sredstvima Europske unije. Od prošle godine WYG je dio međunarodne konzultantske TetraTech grupe koja pruža usluge u 52 zemlje i trenutno nadzire oko 120 međunarodna razvojna projekta. Za EUSAIR Facility Point projekt ovakva suradnja donosi novu perspektivu i dodanu vrijednost.

 „Uvjereni smo da iskustvo i preporuke, temeljem kojih su navedeni stručnjaci dobili ovaj posao kroz dosta zahtjevan postupak javne nabave, jamče zaista vrhunsku razinu usluge i uvida što se događa na međunarodnom planu u razvoju turizma. Naši partneri iz osam zemalja i mi zaslužujemo razvoj strateških projekata koji će nam omogućiti ostvarenje naše zajedničke vizije – zelene, kvalitetne i na svjetskom tržištu prepoznatljive destinacije te održivo upravljanog turizma utemeljenog na trajnim kulturnim i prirodnim vrijednostima naše regije“, izjavio je Frano Matušić, državni tajnik Ministarstva turizma povodom potpisivanja.

Kroz naša istraživanja prepoznali smo da su sve zemlje jadransko-jonske regije, u manjoj ili većoj mjeri, suočene s istim ili sličnim problemima te da bi zajednički, regionalni projekti mogli dati značajan doprinos njihovom učinkovitom rješavanju. Mogućnost da svoja znanja i iskustva primijenimo u osmišljavanju ova tri strateška projekta za jadransko-jonsku regiju od neprocjenjive je važnosti. Njihov strateški status istovremeno omogućuje mobiliziranje ključnih dionika u zemljama jadransko-jonske regije te, samim time, uspješnu razradu projekta i, u budućnosti, njihovo financiranje“, izjavila je povodom potpisivanja ugovora dr. sc. Renata Tomljenović, pomoćnica ravnatelja Instituta za turizam.

EUSAIR – ODRŽIVA, NA KULTURI I PRIRODNIM LJEPOTAMA UTEMELJENA REGIONALNA DESTINACIJA VOĐENA ZNANJEM I NAJBOLJIM PRAKSAMA

Aktivnosti ovih strateških projekata obuhvatit će standardizaciju regionalne turističke destinacije koja obuhvaća Italiju, Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Crnu Goru, Albaniju, Sjevernu Makedoniju i Grčku. U naredna tri mjeseca Institut za turizam i WYG trebali bi razviti ugovorene projektne ideje na razinu zrelih strateških prijedloga projekata ugrađene u transnacionalni i međusektorski kontekst te predložiti i financijske okvire za njihovu implementaciju.

Jadransko-jonsku makroregija kolijevka je nekoliko ključnih civilizacija ovog dijela svijeta i regija povijesti, kulture i ljepota na koju nitko ne ostaje ravnodušan. Izuzetno bogata povijest i bogatstvo kulturnih i religijskih različitosti ostavština je koja je istovremeno i prilika za bolju budućnost. Upravo  bi projekt CulturAIR trebao pomoći razvoju zajedničkih kulturno-turističkih projekata destinacija na području makroregije. Projekt mora dati jasniju sliku o stavovima i potrošnji posjetitelja i treba stvoriti usklađeni metodološki okvir zemljama EUSAIR Jadransko-jonske regije za praćenje utjecaja turističkih aktivnosti na kulturne resurse, lokalnu ekonomiju i društvo.

Ljudski kapital je najdragocjeniji oblik kapitala. EUSAIR strategija je posvećena razvoju održivog ljudskog kapitala u području održivog turizma. Stoga je uloga projekta DES_AIR istaknuti dobre prakse i modele održivog upravljanja turističkim destinacijama i pomoći ih ugraditi u obrazovne programe visokoškolskih ustanova i programe cjeloživotnog učenja  na području Jadransko-jonske regije. Ovaj ambiciozni plan Ministarstva kulture RH usvojili su predstavnici svih devet zemalja. Njime će se poticati inovativnost onih koji turizma žive i koji u turizmu rade. Mala i srednja poduzeća koja djeluju u destinacijama na području regije trebala bi profitirati od novih znanja.

EUSAIR makroregionalna strategija podržava pristup Europskog Zelenog Plana, usvojenog u prosincu prošle godine. Održivi pristup razvoju turizma, važan je oblik održivog gospodarstva, posebice na prostorima Jadransko-jonske makroregije. Projekt Green Mapping treba donijeti bolji tržišni doseg odgovornim i održivim destinacijama, mikro, malim i srednjim poduzećima, pomažući im da inoviraju kako bi bili ekološki i društveno odgovorniji, ekonomski konkurentniji i održiviji na međunarodnoj razini. Razvoj projekta ukazat će na načine kako to postići.