Zagreb/Vevey, 30. srpnja 2020. (Dialog) – Najveća prehrambena kompanija na svijetu Nestlé predstavila je poslovne rezultate za prvu polovicu godine i perspektivu u 2020. godini s obzirom na pandemiju COVID-19:

  • Organski rast je 2,8 % sa stvarnim internim rastom od 2,6 % i rastom cijena od 0,2 %. Rast je podržan održivim zamahom u obje Amerike, poduzećima Purina PetCare i Nestlé Health Science.
  • Prodaja dijelova poslovanja i devizno poslovanje smanjili su prodaju za 12,3 %. Ukupna prijavljena prodaja smanjila se za 9,5 % na 41,2 milijarde CHF (prva polovica u 2019. godini: 45,5 milijardi CHF).
  • Interno usklađena profitna marža (UTOP) postigla je 17,4 %, što je porast za 30 baznih bodova. Profitna marža (TOP) povećala se za 140 baznih bodova na 16,9 %.
  • Zarade po dionici povećale su se za 22,2 % na 2,06 CHF na temelju izvješća. Usklađena zarada po dionici porasla je za 0,5 % u stalnoj valuti i smanjila se za 5,9 % na temelju izvješća na 2,01 CHF.
  • Slobodni novčani tok smanjio se za 19,1 % na 3,3 milijuna CHF, uglavnom zbog odgođene isplate dividendi od povezanog društva i niže iskazane prodaje.
  • Upravljanjem portfeljem odvija se po planu. Društvo Nestlé istražuje strateške mogućnosti, uključujući moguću prodaju dijelova poslovanja s vodom u Sjevernoj Americi i poslovanja s mlijekom od kikirikija Yinlu i konzerviranom rižinom kašom u Kini. Isto tako, društvo Nestlé dovršilo je prodaju udjela od 60 % u poslovanju brendom suhomesnatih proizvoda Herta (hladni naresci i mesne prerađevine) društvu Casa Tarradellas.
  • Perspektiva u 2020. godini: očekujemo cjelogodišnji organski rast prodaje između 2 i 3 %. Očekuje se poboljšanje interno usklađene profitne marže. Očekuje se porast temeljne zarade po dionici u stalnoj valuti i učinkovitosti kapitala. Ove se smjernice temelje na našim trenutačnim saznanjima o razvoju bolesti COVID-19 i ne predviđaju nikakva značajna pogoršanja na temelju postojećih uvjeta.

Mark Schneider, glavni izvršni direktor kompanije Nestlé, izjavio je: „COVID-19 i dalje utječe na ljude u cijelom svijetu. Podržavamo sve one koji su pogođeni i predano pomažemo gdje možemo. Htio bih se zahvaliti svakom članu tima unutar kompanije Nestlé na njihovoj predanosti i napornom radu u ovim nevjerojatnim izazovima. Naši prioritetu su isti, očuvati sigurnost naših ljudi, osigurati neprekidnu opskrbu neophodne hrane i pića potrošačima, te pomaganje zajednicama unutar kojih poslujemo kao i poslovnim partnerima financijskom i/ili nenovčanom podrškom.  U okolini koja se brzo mijenja Nestlé isporučuje čvrst organski rast te poboljšane marže u prvoj polovici godine. Navedeni rezultati dokazuju spremnost našeg poslovanja i snagu našeg diversificiranog portfelja na svim geografskim područjima, kategorijama proizvoda i kanalima. Uz ponašanje potrošača koje se mijenja brže nego ikada prije, prilagođavamo se ovoj novoj stvarnosti tako da osnažujemo svoju inovaciju, iskorištavamo svoje digitalne sposobnosti i brzo ih implementiramo. Naši angažirani timovi i njihova predanost ostvarenju poslovnih rezultata dok pokreću napredak na temelju naših društvenih i ekoloških obveza jest ono što nas iz dana u dan čini snažnijim društvom.“