Zagreb, 19. kolovoza 2021. – Već nekoliko godina austrijska elektroprivreda planira izgradnju nove Hidroelektrane (HE) Gratkorn na rijeci Muri u blizini Graza. Tijekom pripreme projekta društvo KONČAR – Generatori i motori (GIM) sudjelovalo je pružajući podršku u optimiranju tehničkih značajki generatora buduće elektrane.

Početkom 2020. godine objavljen je natječaj za elektromehaničku opremu, koja se mogla nuditi i u odvojenim lotovima, a jedan od ponuđača bio je i GIM, koji je u konačnici izabran za isporučitelja opreme i radova.

Ugovoreni posao obuhvaća isporuku dvaju novih generatora, svaki snage 7 MVA, brzine 107,14 o/min i napona 5,3 kV, beskontaktni sustav uzbude KONČAR – Elektronike i informatike, rezervne dijelove, specijalne alate i naprave za montažu te montažu opreme, puštanje u pogon i probni pogon.

Posebnost elektrane je da nije predviđen mosni kran, tako će se sva oprema spuštati u strojarnicu kroz njezin otvor na krovu pomoću mobilnog krana. Građevinski radovi započinju u rujnu 2021. godine. Pozicije za prvi generator trebaju biti preuzete u tvornici u ožujku 2023., za drugi mjesec dana kasnije, dok se završetak radova na terenu za oba generatora predviđa u veljači 2024. godine.

Inače, početkom 2020. godine GIM je ugovorio i projektiranje i isporuku prvog od tri nova zamjenska generatora i pripadajuće opreme za HE Ering-Frauenstein na rijeci Inn na granici Njemačke i Austrije. Narudžba drugog generatora očekuje se krajem godine.

Uz dvije aktivne ponude GIM trenutačno u realizaciji za tržišta Njemačke i Austrije ima šest ugovora.

Autor: PoslovniFM DB/Končar Foto: Končar

Objavljeno 19. kolovoza 2021. Sva prava pridržana ©poslovniFM