Zagreb, 25. siječnja 2021. (UHS) – U Hrvatskoj postoji i Udruga hrvatskih sajmova koja zastupa sajmove iz cijele Republike Hrvatske kao i tvrtke povezane sa djelatnošću sajmova, te obrte i OPG-ove koji svoje proizvode prodaju na različitim sajamskim manifestacijama u Republici Hrvatskoj. Ovi sajmovi zapošljavaju nekoliko tisuća djelatnika, a važni su za preživljavanje velikog broja izlagača I članova njihovih obitelji. Osim toga sajmovi imaju i socijalan karakter budući da na njima izlažu i osobe kojima je prodaja robe na istima jedini izvor prihoda.

Naša Udruga Vam se u nekoliko navrata obraćala s upitima vezanim uz obustavu rada sajmova, a poslijednje  je na Vašu adresu putem zajedničkog odvjetničkog ureda Škare – Petrović  poslala upit vezano za otvaranje i početak rada sajmova u Republici Hrvatskoj .

Isto tako od naših članova smo obaviješteni da su oni također slali upite svojim lokalnim stožerima, a također vezano za otvaranje i početak rada sajmova, ali još nismo dobili odgovor.

Pitamo se: Jesu li negdje zalutali, izgubili se ili možda smatrate da uopće nismo bitni i vrijedni razmatranja  i mogu li se uzeti u obzir naši argumenti kad je riječ o ublažavanju mjera zbog epidemije COVID-a 19.

Nemamo ništa protiv da se najviše govori o radu kafića, restorana, teretana, o tome hoće li se nastava održavati online ili u školama, ali većina sajmova koje okuplja naša udruga odvija se na otvorenom, uz poštivanje svih epidemioloških mjera te držanja socijalne distance.

Nemamo ništa protiv da rade i auto saloni, ali pitamo se zašto u isto vrijeme sajmovi rabljenih automobile ne smiju raditi , a podsjećamo Vas, prodaja rabljenih automobila odvija se na otvorenom. I tržnice rade, i one su na otvorenom, a sajmovi koji se održavaju na velikim otvorenim prostorima gdje se bez problema mogu ispoštovati propisane epidemiološke mjere se ne mogu održavati.

Ponovo ističemo  da od prodaje proizvoda i rabljene robe, kao i zanatskih proizvoda koji se prodaju na sajmovima živi tisuće hrvatskih obitelji. Neki doslovno preživljavaju, a sada su ostali i bez toga. Dokle, pitamo Vas.

Možete li barem saslušati naše argumente, kao što smo mi dosljedno poštivali Vaše odluke. Kakva mora biti epidemiološka situacija u Hrvatskoj da bi se sjetili nas i dozvolili nam rad.  Podsjećamo kako ste i Vi savjetovali građanima boravak na otvorenom. Po čemu višestatni boravak u shoping centrima u zatvorenom prostoru nije rizičan, a boravak na otvorenom na sajmu jest? Imate li možda neke egzaktne podatke da su sajmovi mjesta širenja zaraze, pitamo Vas?

Nadamo se da ćete razmotriti mogu li sajmovi nastaviti s radom uz poštivanje svih epidemioloških mjera, navodi se u otvorenom pismu Udruge hrvatskih sajmova poslanom Stožeru sivilne zaštite.