Zagreb, 1. prosinca 2022. (GIA) – Fortenova grupa je imateljima depozitarnih potvrda predstavila detaljne rezultate za devet mjeseci 2022. kojima je potvrdila nastavak izvrsnih trendova poslovanja u svim svojim ključnim djelatnostima. U usporedbi s prošlog tjedna predstavljenim preliminarnim rezultatima Fortenova grupe za tri kvartala ove godine, prezentirani su isti ključni pokazatelji s više detalja, koji se nalaze i u ovoj prezentaciji. Najveći pozitivan utjecaj na rast svih poslovnih pokazatelja Grupe imali su izvrsna turistička sezona, znatna operativna poboljšanja, ali i inflacija.

Tako je Fortenova grupa u razdoblju 1-9 2022. ostvarila ukupni konsolidirani prihod iz kontinuiranog poslovanja od 30,3 milijardi kuna odnosno četiri milijarde Eura, što predstavlja 38 posto povećanja u odnosu na realizaciju u istom razdoblju 2021. Bez utjecaja integracije Mercatora, ukupni prihod iz kontinuiranog poslovanja veći je za 15 posto u odnosu na usporedivo razdoblje 2021.

Istodobno je konsolidirana prilagođena EBITDA razdoblja u odnosu na prošlu godinu narasla 22 posto te je iznosila 2,1 milijardi kuna odnosno 275 milijuna Eura. Unatoč visokom trošku duga i povećanim troškovima energenata i rada, Fortenova grupa je u prvih devet mjeseci 2022. ostvarila i dobit iz kontinuiranog poslovanja u iznosu 534 milijuna kuna, što je poboljšanje od 918 milijuna u odnosu na gubitak od 384 milijuna kuna prošle godine.

Krajem rujna Fortenova grupa je na računima imala skoro 2 milijarde kuna.  Istodobno je nastavila s procesom razduživanja te je omjer neto duga i prilagođene EBITDA-e, prema definiciji kreditora, na kraju razdoblja bio 3,58 puta, što je upola manje od 7,2 puta koliko je taj omjer iznosio u trenutku osnivanja Fortenova grupe.

U usporedbi s nekonsolidiranim rezultatima na kraju trećeg kvartala 2021., 18 društava iz osnovnih djelatnosti – maloprodaje i veleprodaje, prehrane i poljoprivrede, realiziralo je 12 posto veći ukupni prihod, dok je nekonsolidirana EBITDA osnovnog poslovanja bila veća 11 posto.

Tako su u Maloprodaji i veleprodaji realizirani 9 posto viši prihodi i 9 posto veća EBITDA. Taj rast su u segmentu prihoda podržale brojne aktivnosti kompanije vezane za optimizaciju cijena i širenje mreže te dijelom i visoka inflacija, dok su usredotočenost na optimizaciju prodajnih mjesta, sinergije i mjere za uštedu energije rezultirale većom EBITDA-om. Veleprodajni segment svoj 18 posto bolji rezultat duguje prije svega potpunom oporavku HoReCa kanala. Među kompanijama u maloprodaji Fortenova grupe najbolje rezultate su imali Konzum Hrvatska, Mercator BiH i Mercator Srbija, koji su zabilježili rast prihoda veći od 10 posto. Generalno, inflacija je imala i najveći negativni utjecaj na rezultate maloprodaje jer je podigla cijene proizvoda i usluga te troškove radne snage.

Kompanije u poslovnom području prehrana, bile su pod jakim udarom većih logističkih troškova kroz rast cijena pogonskih goriva kao i rast cijena sirovina. Ipak, ukupno je područje prehrane u Fortenova grupi imalo čak 24 posto veći prihod, potaknut većom prodajom, ali i inflacijom, pa su kompanije redom bilježile dvoznamenkasti rast prihoda u odnosu na usporedivo razdoblje prošle godine. Veći rast EBITDA-e je neutraliziran spomenutim višim cijenama sirovina, inflacijom ulaznih troškova i povećanjem plaća te se kretao na razini 2 posto povećanja u odnosu na devet mjeseci prošle godine.

Prihod poslovnog područja poljoprivreda rastao je 7 posto, čemu su najviše pridonijeli svinjogojstvo, stočarstvo i proizvodnja mlijeka, dok je EBITDA porasla za 60 posto, uglavnom zahvaljujući rastu cijena poljoprivrednih burzovnih roba, ali i snažnoj kontroli operativnih troškova.

Izvor: Fortenova grupa

Objavljeno 1. proinca 2022.