Zagreb, 25. kolovoza 2021. – Grad Virovitica odnosno gradsko komunalno poduzeća Flora nabavila je trokomorni smećar, komunalno vozilo na hibridni pogon. Prvo je to takvo vozilo u Hrvatskoj i u ovom dijelu Europe, nabavljeno u sklopu Otvorenog poziva na dostavu projektnih prijedloga za projekt Nabava komunalnih vozila za odvojeno prikupljanje otpada.

Vozilo je u 54-postotnom iznosu, točnije 1.480.000 kuna, sufinancirano iz bespovratnih sredstava iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova, a Flora će svoj udio u cijeni vozila otplatiti kroz tri godine financijskim leasingom, doznaje se u gradskoj upravi Virovitice.

Najveći je to ugovor sklopljen temeljem tog natječaja, ističu u Flori koja se, kako naglašavaju, jedina u Hrvatskoj odlučila za nabavu velikog trokomornog komunalnog vozilo na električnu energiju. Podsjećaju da je Flora još prije 15 godina prva počela inovativno u svoju flotu komunalnih vozila uvoditi višekomorne smećare za odvojeno prikupljanje otpada, što je postalo standard kod svih boljih hrvatskih komunalaca. Inače, već pet godina Flora u svojoj floti komunalnih vozila ima trokomorne smećare. O nabavi velikog komunalnog vozila na alternativne pogone Flora promišlja već 7 godina, no cijene ovakvih vozila su još uvijek previsoke za samostalnu investiciju.

Vozilo ima nadogradnju s tri potpuno odvojene i neovisno upravljive komore i pogonjene punjivim baterijskim sklopom. Osim bitnog smanjenja troškova goriva, smanjenja emisije CO2, eliminacije buke, niti ostali pozitivni ekološki učinci na ljude i okoliš nisu zanemarivi.

Obnovljivi izvori su dio strategije društva, gdje je upravo na krovu skladišne hale na lokaciji sjedišta Društva, još 2013. godine Flora izgradila solarnu elektranu snage 30 kWh. .

Autor: Darko Buković Izvor i Foto: Flora VTC

Objavljeno 25. kolovoza 2021. Sva prava pridržana PoslovniFM