Tvrtke koje su se fokusirale na nadogradnju vještina svojih zaposlenika, odmakavši daleko u usvajanju programa njihovog usavršavanja pretekle su druge slične tvrtke i s većim optimizmom gledaju u svoju budućnost, pokazalo je PwC-ovo istraživanje.

Zagreb, 11. svibnja 2020. (IM&C) – PwC-ovo istraživanje o trendovima među zaposlenicima „Talent Trends 2020 – Upskilling: Building confidence in an uncertain world” provedeno je prije izbijanja zaraze virusom COVID-19. Međutim, rezultati su i dalje primjenjivi i važni u trenutačnoj situaciji. Istraživanje potvrđuje činjenicu da pristup usredotočen na ljude izgrađuje povjerenje koje je vodstvu potrebno kada se suočava s poremećajima. Tvrtke koje ulažu u svoje ljude razvijaju snažnije kulture i sigurnije su u svoj budući uspjeh.

Stručnost zaposlenika i dalje je goruće pitanje za predsjednike uprava. Ove godine, prije širenja zaraze virusom COVID-19, gotovo tri četvrtine (74 %) predsjednika uprava u svijetu izjavilo je da su zabrinuti hoće li imati potrebne stručne zaposlenike. U 2019. godini taj postotak je bio 79 % što potvrđuje činjenicu da je pitanje vještina i dalje vrlo važno za predsjednike uprava diljem svijeta.

„Unatoč teškim gospodarskim vremenima, poduzeća se i dalje suočavaju s izazovom usklađivanja postojećih i potrebnih vještina. Pronalaženje odgovarajućih vještina i vrijednosti koje se uklapaju predstavljalo je izazov već i prije vremena virusa COVID-19 i moglo bi kočiti sposobnost organizacija da ubrzaju svoje transformacije i napreduju u post-pandemijskom gospodarstvu“, kazala je Carol Stubbings, jedna od PwC-ovih globalnih voditeljica usluga za ljude i organizacije. „Vještine poput kreativnosti, rješavanja problema, digitalnih vještina, su široko primjenjive vještine koje organizacije danas trebaju, a pomažu ljudima razmišljati, djelovati i napredovati u digitalnijem, ali nepredvidljivijem svijetu. Tvrtke trebaju uložiti u svoje ljude kako bi preživjele ovu krizu i ojačale.“

Usavršavanje donosi više od samih vještina

Prema PwC-ovom istraživanju, osnovne koristi od usavršavanja odnose se većim dijelom na korporativni uspjeh i svrhu poslovanja, a 41 % predsjednika uprava diljem svijeta navelo je kako je njihov program usavršavanja „vrlo učinkovit“ u jačanju korporativne kulture i privlačenju zaposlenika. Uzmemo li broj predsjednika uprava koji su uložili značajnija sredstva u svoje programe usavršavanja, ovaj postotak penje se na 60 %.

S vremenom se navedene koristi od usavršavanja dodatno povećavaju, pri čemu je 30 % predsjednika uprava kazalo kako se na temelju toga poboljšala produktivnost, 30 % izjavilo je kako se ubrzala digitalna transformacija, a 28 % da su programi usavršavanja pripomogli pronalaženju i zadržavanju stručnih zaposlenika.

Prije više od godinu dana 46 % predsjednika uprava zaključilo je da su prekvalifikacija i usavršavanje najbolja opcija za prevladavanje jaza između potrebnih i postojećih vještina svojih zaposlenika, ali ove godine samo 18 % predsjednika uprava izjavilo je da su ostvarili značajan napredak na tom polju. 36 % je ostvarilo „određeni napredak“, a jedna od deset najvećih tvrtki kaže da nisu ostvarili nikakav napredak. Četiri ključna područja koja su predsjednici uprava smatrali izazovnima u realizaciji programa usavršavanja uključivala su zadržavanje zaposlenika koji su prošli usavršavanje, odabir vještina koje je potrebno usvojiti, motivaciju i inspiraciju te troškove.

„Bez obzira na trenutačnu neizvjesnu gospodarsku klimu, možemo uočiti koristi koju tvrtke mogu ostvariti od samog početka provođenja programa usavršavanja. Ako se riječi provedu u konkretna djela, rukovodstvo će pokazati da im je stalo do zaposlenika. Lideri moraju prepoznati konkurentsku prednost koju usavršavanje može donijeti. Moraju se usredotočiti na stvaranje pravog okruženja kako bi zadržali postojeće i zaposlili nove ljude, izgradili vještine koje će osigurati prinose, stekli povjerenje svojih zaposlenika i uložili u budućnost“, kazao je Bhushan Sethi, jedan od PwC-ovih globalnih voditelja usluga za ljude i organizacije.

Bhushan Sethi zaključio je svoj komentar preporukama predsjednicima uprava: „Kako bi uspješno proveli programe usavršavanja u svojim organizacijama, predsjednici uprava moraju definirati jasan smjer i voditi vlastitim primjerom, utvrditi prioritete među vještinama koje su potrebne, a nedostaju, graditi na svojim kulturološkim temeljima, osigurati vrijeme, energiju i motivaciju za učenje i konačno pratiti i mjeriti rezultate. Provođenjem dobro osmišljenog programa usavršavanja u skladu s ovim načelima, izgradit će povjerenje i steći konkurentsku prednost u svijetu punom neizvjesnosti.“

Istraživanje o trendovima među zaposlenicima „Talent Trends 2020 – Upskilling: Building confidence in an uncertain world“ dio je PwC-ove godišnje globalne serije o trendovima povezanim s 23. godišnjim globalnim istraživanjem mišljenja predsjednika uprava. PwC je od rujna do listopada 2019. godine obavio 1.581 intervjua s predsjednicima uprava u 83 zemlje.