Milano/Zagreb, 4. travnja 2023. (GIA) – Sektor za inozemne banke supsidijare Intesa Sanpaolo (ISBD), kojeg vodi Marco Elio Rottigni, danas je predstavio rezultate postignute u 2022. i razvojne izglede predviđene u Poslovnom planu za razdoblje 2022.-2025.

Intesa Sanpaolo, tržišni lider u Italiji i vodeća banka u Europi, ima široku međunarodnu prisutnost na tri kontinenta. Sektor ISBD posluje putem 11 komercijalnih banaka u 12 zemalja (Slovačka, Češka, Mađarska, Slovenija, Hrvatska, Srbija, Bosna i Hercegovina, Albanija, Rumunjska, Moldavija, Ukrajina i Egipat) kao i putem društva za upravljanje imovinom Yi Tsai u Kini, gdje Grupa ima manjinski udio u Bank of Qingdao i Penghua Asset Management.Banke Sektora, koje imaju primarnu ulogu na svojim tržištima, mrežu od preko 900 poslovnica koje opslužuju približno 7 milijuna klijenata.

U posljednje tri godine Sektor bilježi prosječan rast ukupne imovine od 7% godišnje; u 2022. doprinio je 14% neto dobiti Grupe. Različite inicijative pridonijele su ovim rezultatima, koje karakterizira širenje aktivnosti investicijskog bankarstva i globalnih tržišta, snažno pozicioniranje Grupe kao referentnog partnera za talijanska mala i srednja poduzeća te razvoj aktivnosti upravljanja imovinom i zaštite.U sklopu digitalnog bankarstva, Sektor provodi redizajn svoje digitalne ponude i jača višekanalni model distribucije kako bi se ubrzala digitalizacija klijenata. Taj je put podržan povećanjem IT konvergencije prema jedinstvenoj platformi na razini Grupe, koja se proteže na glavne banke Sektora. Podrška gospodarstvu i kućanstvima išla je ruku pod ruku s društvenim i kulturnim inicijativama, kao i radom prema ciljevima Net-Zero. To uključuje izvanredne intervencije za ublažavanje utjecaja pandemije, pomoć stanovništvu pogođenom potresom u Hrvatskoj i Albaniji te udomljavanje ukrajinskih izbjeglica.

Kroz Poslovni plan Grupe za razdoblje 2022.-2025., Sektor ISBD  ima za cilj dodatno proširiti svoje aktivnosti investicijskog bankarstva i globalnih tržišta korištenjem mogućnosti Sektora za korporativno i investicijsko bankarstvo IMI-ja, pokrenuti Međunarodno korporativno savjetovanje za mala i srednja poduzeća u sinergiji s Banca dei Territori Division, i razviti namjenski model usluge privatnim klijentima u suradnji s Intesa Sanpaolo Private Bankingom i Eurizonom.

“Vrlo smo zadovoljni rezultatima postignutima u 2022. i općenito u posljednje tri godine: postigli smo ih radeći u složenom globalnom gospodarskom i geopolitičkom okruženju, što je dovelo do redefiniranja međunarodnih proizvodnih i logističkih lanaca” – rekao je Marco Elio Rottigni, glavni direktor Sektora za inozemne banke supsidijare Intese Sanpaolo. “Euro-mediteranska regija će imati sve veću središnju ulogu za globalne pomorske rute, a zemlje u kojima poslujemo preko naših komercijalnih banaka one su s najvećim očekivanim gospodarskim rastom u tom području. Doprinijet ćemo tom rastu podržavajući internacionalizaciju talijanskih kompanija, fokusirajući se na prepoznatljive vještine naše Grupe, sinergije među sektorima i programe oporavka i otpornosti. Konkretno, usmjerit ćemo svoje financiranje na održivi razvoj opskrbnih lanaca agrobiznisa – strateškog sektora u zemljama u kojima poslujemo – proizvodnje, trgovine i transporta. Posebno priznanje ide svim našim ljudima koji su pridonijeli ostvarenju ovih važnih rezultata i koji su prava dodana vrijednost našeg Sektora, i općenito cijele naše Grupe”.

Izvor i foto: Intesa Sanpaolo/PBZ

Objavljeno 4. travnja 2023. Sva prava pridržana PoslovniFM.