Zagreb, 6. travnja 2020. – Gotovo 50% poduzetnika je jako nezadovoljno svojom lokalnom upravom i samoupravom. Njima možemo pridružiti još preko 17% koji su umjereno nezadovoljni. Neutralan stav ima oko 16% ispitanika. Umjereno zadovoljni ima nešto ispod 8% a jako zadovoljnih je samo oko 9% ispitanika. Rezultati su to ankete koju je provela Udruga Glas poduzetnika s odgovorima na pitanje o zadovoljstvu poduzetnika sa svojom lokalnom upravom, koji su mogli dati ocjene od 1 do 5.

S obzirom na te rezultate, Udruga Glas poduzetnika očekuje puno bržu i puno kvalitetniju reakciju i mjere koje će lokalna uprava donijeti i koje će biti u skladu sa mjerama Vlade RH.

Nakon što su donesene mjere Vlade za pomoć realnom sektoru, velik dio odgovornosti je ostao i na lokalnim upravama – županijama i gradovima. Iz tog razloga Udruga Glas poduzetnika je pitala članove kako bi provjerili koliko brzo i efikasno su dobili reakcije od svoje lokalne uprave. Prvo pitanje je bilo vezano uz obaveze plaćanja najma i komunalne naknade, te njihovo ukidanje, smanjivanje ili odgodu. Ovo su rezultati:

Čak 42% još nije doživjelo niti jednu od tih mjera. Oko 37 % je izjavilo da postoji neka od kombinacija tih mjera ali očito je da se razlikuje u svakoj pojedinoj jedinici uprave. Samo nešto preko 12% je izjavilo da im je komunicirano ukidanje i najma i komunalne naknade. Ukupno oko 7% je reklo da su dobili informacije o smanjenju ili odgodi oba nameta.

Iz ovih rezultata je vidljivo da imamo neke pojedine slučajeve gdje se radi odličan posao i pomaže gospodarstvu da preživi, ali s druge strane imamo internu većinu koja ili ne radi ništa ili proizvoljno određuju što i kako će napraviti.

GLAS PODUZETNIKA je nakon provedene ankete među članovima i prikupljenih informacija od članova i iz medija, danas javno pozvao gradove i općine, odnosno njihove gradonačelnike i načelnike, da donesu odluke o ukidanju obveze plaćanja naknada i najamnina za najmoprimce kojima je odlukom Stožera civilne zaštite onemogućeno poslovanje. Poziv je upućen i privatnim vlasnicima nekretnina koje iznajmljuju najmoprimcima čije poslovanje je onemogućeno.

 „Od dana kad je donijeta odluka Stožera Civilne Zaštite o zatvaranju svih naših trgovina, hotela, kafića, restorana, kozmetičkih salona, frizerskih salona, cvjećarnica i poslovnih prostora svih uslužnih djelatnosti, od tog dana svi mi poduzetnici i obrtnici, kao i naši zaposlenici smo praktički bačeni na koljena, životarimo ili uopće ne zarađujemo, te smo u fazi hibernacije i preživljavanja. Nismo u mogućnosti plaćati namete, najamnine i naknade kada prostore ne koristimo i ne ostvarujemo prihode“ rekao je Hrvoje Bujas, Predsjednik Udruge.

„Stoga Udruga GLAS PODUZETNIKA traži od vas, gradonačelnika i načelnika koji to još niste napravili, da odmah izglasate odluke kojom nas oslobađate plaćanja svih nameta i naknada Gradu ili Općini uključujući oslobađanje plaćanja – komunalne naknade u cijelosti, kao i najamnine u gradskim i općinskim nekretninama, a dokle god nam se ne omogući normalno poslovanje i ne otvorimo naša poduzeća i obrte. Nikakvi popusti od 15% na iznos komunalne naknade kao primjerice u Dubrovniku nas ne zanimaju ili odgode plaćanja poput nekih drugih gradova. Ugledajte se na Novalju, Bjelovar, Koprivnicu, Gospić, Đurđevac, Sv. Nedjelju, Rijeku i druge gradove i općine koje su takve odluke već donijeli. Ugledajte se na one gradove i općine kojima je jasno da moramo preživjeti danas, kako bismo sutra ponovo mogli biti oni koji su do jučer desetljećima punili i vaš budžet. Odreknite se i vi nečega, i pokažite tu toliko naglašavanu solidarnost i zajedništvo!“

Udruga GLAS PODUZETNIKA također predlaže osnivanje fonda za subvenciju dijela iznosa najamnina zatvorenih nekretnina u privatnom vlasništvu, a u skladu s mogućnostima grada ili općine, a apeliramo i na sve vlasnike (fizičke i pravne osobe) nekretnina koje su zatvorene, da budu uviđavni sada kada je potrebno, te izađu maksimalno svojim najmoprimcima u susret, jer će im se to  u budućnosti višestruko vratiti.

Inicijativa GLAS PODUZETNIKA pokrenuta je kao samoorganizacija građana, mahom malih poduzetnika, a nakon objave prvog paketa gospodarskih mjera Vlade koje su pokretači ocijenili nedostatnima. Budući da je u manje od 15 dana okupio više od 100.000 poduzetnika, obrtnika, samozaposlenih i zaposlenika privatnog sektora te privukao veliku medijsku pozornost svojim beskompromisnim zahtjevima i istupima, Inicijativa nastavlja svoje djelovanje kroz udrugu Glas poduzetnika.