Zagreb, 26. svibnja 2020. (MINGO) – Ministar Darko Horvat dodijelio je danas prvih 28 Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za pozitivno evaluirane projekte u sklopu poziva „Inovacije u S3 područjima“. Cilj je ovog natječaja potaknuti nova ulaganja u provedbu rješenja – inovativnih proizvoda ili usluga malih i srednjih poduzetništva (MSP) u S3 područjima kroz dvije vrste inovacijskih aktivnosti: ulaganja u inovacije procesa i/ili organizaciju poslovanja.

Pozivom se potiču mikro, mala i srednja poduzeća na komercijalizaciju inovacija proizvoda ili usluga u skladu s identificiranim prioritetnim tematskim područjima i međusektorskim temama Strategije pametne specijalizacije (S3). Spomenutih 28 projekata ukupno je vrijedno 217 milijuna kuna (217.230.273,72 HRK), od čega 93 milijuna kuna (93.305.857,10 HRK) čine bespovratna sredstva iz EU fondova. U sklopu samog Poziva pozitivno je ocijenjeno sveukupno 112 projektnih prijedloga vrijednosti 943 milijuna kuna, od čega je 364 milijuna kuna iznos bespovratnih sredstava.

Ovaj današnji događaj, u okolnostima u kojima se nalazimo protekla dva mjeseca, dobiva dodatno na značaju, jer su investicije sada naš glavni forte koji mora voditi prema gospodarskom oporavku. Sredstva iz EU fondova pri tome nastavljamo koristiti kao akcelerator, koji će nakon ovih gotovo milijardu kuna vrijednih projekata, dodatno upogoniti 2,5 milijardi kuna vrijednih projekata u sklopu IRI 2 natječaja“, rekao je uoči same dodjele ugovora ministar Horvat, naglasivši kako i ova vrsta poziva predstavlja kontinuitet u osiguranje izvora financiranja za hrvatske poduzetnike.

Naš fokus postao je osiguranje dovoljnih sredstava iz EU fondova za projekte kojih u Hrvatskoj ima i previše, zatim pojednostavljenje poslovanja rušenjem administrativnih barijera i parafiskalnih nameta, te osiguranje konkurentnih izvora financiranja. Rezultat se vidi u sve većem broju investicija u proizvode visoke dodane vrijednosti, što ujedno doprinosi rastu izvoza i potiče gospodarski oporavak i rast na zdravim temeljima“, zaključio je ministar.

U protekle 4 godine 2,7 milijardi kuna investicija u programima inovacija, istraživanja i razvoja

Projekti inovacija u S3 područjima još su jedan u nizu projekata ulaganja u programe inovacija u suradnji s agencijom HAMAG BICRO, čiji je predsjednik Uprave Vjeran Vrbanec tom prilikom istaknuo kako je u posljednje četiri godine u suradnji s Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta, kroz različite programe istraživanja, razvoja i inovacija, potaknuto 2,7 milijardi kuna investicija, kroz 606 projekta za koje je dodijeljeno 1,36 milijardi kuna bespovratnih sredstava. „Dodjela današnjih ugovora ovim izuzetnim poduzetnicima, znanstvenicima i inovatorima samo su još jedan pokazatelj Vladinog sustavnog i strateškog postavljanja inovativnosti kao prioritetnog područja za rast i konkurentnost hrvatskog gospodarstva“, rekao je Vrbanec.

Događaju su prisustvovali i državni tajnici Ministarstva Mario Antonić i Nataša Mikuš Žigman, te državna tajnica Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Spomenka Đurić.

Jedan od 28 prijavitelja je i Specijalna bolnica Sveta Katarina, čiji je predsjednik Upravnog vijeća dr.sc. Dragan Primorac tokom sastanka istaknuo kako je pozitivno iznenađen brzinom kojom su se, u periodu jedne od najvećih kriza u povijesti, realizirali projekti od vitalnog značaja, imajući na umu ulaganja u S3 područja. „Hrvatska ima izvrsnu budućnost jer šaljemo poruku svijetu da možemo biti drugačiji. Koronavirus nije problem, za pametne države to je prilika“, naglasio je Primorac.

Tvrtke koje su primile prvih 28 Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava su: APRICUM d.o.o., TECTRA d.o.o., SEDAM IT d.o.o., Sartorius Croatia-Libra elektronik d.o.o., Viking d.o.o., TVORNICA STOČNE HRANE d.d., MARANA d.o.o., Amphinicy d.o.o., FEROMIHIN d.o.o., LUKA d.d., GDi d.o.o., ERA GRUPA d.o.o., Specijalna bolnica RADIOCHIRURGIA ZAGREB, SEDMI ODJEL d.o.o., INFIGO IS d.o.o., SVAM PLUS d.o.o., Mareton d.o.o., MCS GRUPA d.o.o., ŠESTAN-BUSCH d.o.o., Speculum d.o.o., Polar d.o.o., MARKER d.o.o., INTIS d.o.o., Specijalna bolnica Sveta Katarina, ZG informatika d.o.o., FRIPOL d.o.o.,  ADURO IDEJA d.o.o., A-MORE YACHTS d.o.o.