Zagreb, 12. studenoga 2020. (AKD) – Projektima implementacije novih elektroničkih usluga, koji su realizirani u suradnji Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Agencije za obalni linijski pomorski promet i AKD-a, građanima je omogućeno još jednostavnije podnošenje zahtjeva za tahografsku karticu vozača i otočnu iskaznicu.

Novost u izdavanju tahografske kartice je mogućnost podnošenja zahtjeva kroz sustav e-Građani, a jedini preduvjet je aktivirana e-Osobna iskaznica. Time su znatno smanjeni troškovi ovjere potpisa, trošak fotografiranja, slanja zahtjeva poštom ili troškovi dolaska na šalter, a brzina obrade prati zakonske rokove te vozači mogu odabrati i mogućnost dostave kartice na kućnu adresu.

Dodatno, omogućeno je i jednostavnije podnošenje e-zahtjeva za izdavanje otočne. Neovisno o tome podnose li otočani zahtjev putem servisa e-Građani ili u poštanskim uredima, potrebna je samo osobna iskaznica, dok sustav dalje sam provjerava prava na povlašten prijevoz povezujući brojne državne registre. Samo podnošenje zahtjeva je vrlo jednostavno budući da podnositelj treba odabrati tek ulogu unutar koje ostvaruje pravo na prijevoz, a ne treba priložiti čak niti fotografiju!

Nakon ranije uspješne implementacije e-zahtjeva za putovnicu i vozačku dozvolu, realizacijom ova dva projekta država nastavlja osiguravanje lakšeg i jednostavnijeg načina pribavljanja dokumenata građanima. Time je omogućeno predavanje zahtjeva za izdavanje istih iz udobnosti vlastitog doma i bez prikupljanja dodatnih dokaza, što je osobito važno u trenutnim okolnostima. Upravo je pandemija koronavirusa pokazala važnost digitalizacije, ali i dokazala kako su građani spremni koristiti digitalne usluge ukoliko im se one učine dostupnima. Tome u prilog govori i činjenica kako je od ožujka ove godine primijećen rast kako u broju građana koji su koristili neke od usluga sustava e-Građani, tako i u broju građana koji su aktivirali i počeli koristiti najvažniju vjerodajnicu – svoju e-Osobnu iskaznicu.