Šibenik, 15. studenoga 2019. (HBOR) – Tijekom 18. Međunarodne konferencije o poticanju izvoza Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR), koja je održana u Šibeniku, potaknuta je rasprava o nizu tema koje su posebno važne za hrvatsko gospodarstvo, izvoznike te rad HBOR-a. Ovogodišnju konferenciju posebno je obilježila tema uvođenja eura te kakav će utjecaj imati na izvoz i poslovanje domaćih izvoznika. Ujedno, poseban naglasak u raspravi stavljen je na važnost povezivanja znanosti i gospodarstva te brendiranja zemlje za njezin daljnji razvoj.

18. HBOR-ova međunarodna konferencija o poticaju izvoza okupila je gotovo 200 sudionika, među kojima su brojni hrvatski poduzetnici, predstavnici Hrvatske narodne banke, predstavnici poslovnih banaka te izvoznih banaka iz Europske unije. Osim razmjene iskustava i rasprave o najnovijim trendovima poslovanja, na konferenciji su predstavljene niske kamatne stope od 1,3 posto za kreditiranje investicija izvoznika, odnosno 1,75 posto za obrtna sredstva potrebna za pripremu izvoza. Također, HBOR je najavio i provođenje novog programa osiguranja portfelja kredita za obrtna sredstva za izvoznike.

Kao izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, na konferenciji je sudjelovao i Zdravko Marić, potpredsjednik Vlade i ministar financija.

„Naš izvozni sektor uspješno se odupire raznim izazovima. U ovom uzlaznom gospodarskom ciklusu trebamo voditi računa i jačati domaće komponente s prizvukom izvozne orijentiranosti. Zato je tu HBOR koji svojim djelovanjem podupire gospodarske subjekte aktivne na domaćem i međunarodnom tržištu. Jako nas raduju stope rasta i rezultati te predstavljene niske kamatne stope i sustav osiguranja izvoznika. Također, veseli nas cijela lepeza novih proizvoda i usluga“, rekao je Zdravko Marić te naglasio potrebu podizanja vidljivosti i svijesti te educiranja korisnika o novim proizvodima.

Predsjednica Uprave HBOR-a Tamara Perko istaknula je važnost poticanja izvoza te naglasila važnost HBOR-a i njegov doprinos hrvatskog gospodarstvu.

„HBOR je ostvario izvanredne rezultate u odnosu na najavljene. Uz poticanje korištenja sredstava iz EU fondova te razvoj novih proizvoda, jedan od osnovnih fokusa poslovanja HBOR-a  su izvoznici i poticanje izvoza. Stoga sa zadovoljstvom možemo reći kako je tijekom 2018. godine izvoznicima odobreno više od 5,6 milijardi kuna sredstava, što je 23 posto veći iznos u odnosu na 2017. godinu. Uistinu možemo reći da je HBOR izrastao u nezaobilaznog partnera hrvatskim izvoznicima.“, rekla je predsjednica Uprave Tamara Perko.

Na panel diskusiji pod nazivom Utjecaj uvođenja eura na izvoz i izvoznike uz potpredsjednika Vlade i  ministra financija Zdravka Marića sudjelovali su zamjenica guvernera Hrvatske narodne banke dr. sc. Sandra Švaljek, direktorica u međunarodnim odnosima poljske izvozne i razvojne banke (BGK) Dagmara Zawadzka, savjetnik predsjednika HGK Marko Jurčić te predsjednik Uprave slovenske izvozne i razvojne banke (SID) mag. Sibil Svilan.

Kako povezati znanost i gospodarstvo okupljenima su otkrili Đuro Horvat, direktor Tehnix d.o.o., i mr. sc. Gordana Kovačević, direktorica Ericsson Nikola Tesla d.d., koji su se složili da im suradnja sa sveučilištima omogućuje pronaći, educirati i zadržati mlade i perspektivne ljude u Hrvatskoj.

Nakon panel rasprave uslijedilo je predavanje Brendiranje zemlje – zašto i kako?, koje je održao prof. dr. sc. Božo Skoko. U svom  predavanju Skoko je istaknuo važnost kvalitetnog istraživanja te poznavanja tržišta u svrhu uspješnog brendiranja, kao i moguće prepreke i izazove koji se pojavljuju u samom procesu. Uz navedeno, naglašeno je kako hrvatski izvoznici imaju iznimno značajan utjecaj na percepciju naše zemlje, kao i da je percepcija brenda Hrvatske kao zemlje posebno važna i izravno utječe na pozicioniranje naših proizvoda i usluga izvan naših granica.