Poreč, 24. siječnja 2020. (404) – Najnovije ovogodišnje izdanje prestižnog europskog vodiča kampova – njemačkog autokluba ADAC  – donosi ocjenu inspektora kako su hrvatski kampovi zabilježili najveći kvalitativni porast u Europi (+2,1 posto) i pri tome se ozbiljno približili prvoplasiranoj Nizozemskoj, koja je ove godine stagnirala.

ADAC je ove godine u svoj popis najboljih europskih kampova uvrstio 134 hrvatska, čak osam više nego 2019. Tri nova kampa dobila su i posebnu oznaku Superplatz 2020. koja se dodijeljuje najboljim europskim kampovima, objavljeno je na najznačajnijem kamping sajmu u Njemačkoj, CMT-u, koji se održao u Stuttgartu od 11. do 19. siječnja 2020.

„ADAC je još jednom potvrdio kako hrvatski kamping ima potencijala postati najkonkurentniji na Mediteranu. Ponosimo se svojim članovima koji svake godine ulažu u podizanje kvalitete, što su prepoznali i gosti i ocijenili cjelokupni hrvatski kamping još boljim nego proteklih godina. Konstantan rast koji ostvarujemo u posljednjih deset godina pokazatelj je važnosti ulaganja u razvoj ovog sektora koji značajno doprinosi turizmu i cjelokupnom hrvatskom gospodarstvu“, izjavio je Adriano Palman, direktor Kamping udruženja Hrvatske, najveće kamping udruge koja okuplja 271 hrvatski kamp.

Vodič ističe i kako na razini Europe za čak 3 posto rastu i broj noćenja u kampovima i rast prodaje kamping vozila, dok broj kampova pritom stagnira. Među kamping gostima u Hrvatskoj tradicionalno su najvažniji oni s njemačkog govornog područja, kojima je ADAC vodič ključan izvor informacija.

“Iako Nijemci najradije biraju domaće tržište, kada putuju u inozemstvo prvi im je izbor Italija, a odmah na drugom mjestu je upravo Hrvatska. To nam daje optimizam za budućnost jer rezultati pokazuju kako smo pravom putu i vjerujemo da možemo u budućnosti biti još i bolji. “, kazao je Palman.

Potvrđuju to i podaci od prošle godine, prema kojima su gosti njemačkog govornog područja u 2019. u hrvatskim kampovima ostvarili gotovo 1,2 milijuna dolazaka i 8,7 milijuna noćenja, što je 45 posto ukupnih noćenja u kampovima, uz rast noćenja od 2 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Županije s najvećim porastom kvalitete su Zadarska (+4,5 posto) te kontinentalni dio sa Karlovačkom i Zagrebačkom županijom (+4,2 posto).

Kampovi Aminess Camping Sirena iz Novigrada, Istra Premium Camping Resort iz Funtane te Camping Čikat na Malom Lošinju tri su nova kampa, od njih 13, s dodijeljenom oznakom Superplatz 2020. Ukupno, Ličko-senjska županija ima jedan, Zadarska dva, Primorsko-goranska četiri te Istarska županija šest kampova u toj prestižnoj kategoriji najviše kvalitete.

Uz to, Istra Premium Camping Resort u Funtani dobio je od ADAC posebno priznanje za prvo mjesto u kategoriji „Inovacije i razvoj“.

ADAC se u označavanju kvalitete kampova koristi i oznakama za posebnu ponudu – čak 31 hrvatski kamp idealan je za obitelji sa djecom, 21 odgovara obitelji sa psima, 19 ih se ističe atraktivnima za naturiste, dok je obilježje njih sedam fantastična wellness ponuda.

Uz ADAC, hrvatski kampovi dobili su i dodatna sektorska priznanja: Camping Mon Perin iz Bala dobio je priznanje „Best Selectcamp campsite“ od strane Vacancesecta, jednog od najvećih turoperatora u Europi, Polidor Camping Park iz Funtane je „Najbolji kamp u Hrvatskoj“ po ocjeni web portala Camping.info, jednog od najpopularnijih kamping portala u Europi, a Camping Njivice na otoku Krku smjestio se u top 10 najboljih kampova na ljestvici nizozemskog ANWB-a, jednog od najvećih udruženja kampista u Europi.

Hrvatska ima ukupno 433 srednje velika kampa i 301 manjih kampova u domaćinstvu ili OPG-u. Čak sedam kampova ima najviših 5*, dok ih 66 ima 4*. Kampovi visoke kategorije sa 4 i 5* pokrivaju skoro 50 posto ukupnog hrvatskog kapaciteta kampova. U 2019. u kampingu je ostvareno je 19,2 milijuna noćenja, odnosno 18 posto ukupnih noćenja i 15 posto dolazaka turista u Hrvatskoj.

Istra ima 49 posto ukupnih kamping kapaciteta Hrvatske, Dalmacija ukupno ima 28 posto, od čega najviše Zadar (13 posto). Najjača kontinentalna županija po broju kampova ja Karlovačka, s osam kampova.

ADAC je njemački autoklub, osnovan 1903., a danas ima preko 18 milijuna članova i najveći je takav klub u Europi. ADAC svoj vodič kampova izdaje redovno godišnje od 1950. i unutar sektora smatra se najrelevantnijim pokazateljem kvalitete.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL