Gospođo Kristina, stvarno su vam zlatne ruke – kažu zadovoljne mušterije kada izlaze iz daruvarskog Beauty centra Kristinka u vlasništvu iskusne obrtnice, frizerke Kristine Fureš. Prepoznali su te riječi i u Hrvatskoj obrtničkoj komori dodijelivši lani gospođi Kristini nagradu Zlatne ruke Hrvatske.
No, ona se nagradama i titulama ne razmeće, a zatekli smo je usred – šišanja, jer to je ono što voli i što po cijele dane radi.

– Radim od svoje nepune 17. godine. U Daruvar sam došla iz Virovitice, a raditi sam počela u frizerskom salonu u toplicama. Bilo je to ratno vrijeme, kaos, svi smo bili smušeni. Šišala sam pripadnike UNPROFOR-a, Hrvatske vojske, ranjenike…. Onda mi je, kada je imao samo 52 godine, umro otac. Odlučila sam napraviti prekretnicu u životu i otvoriti obrt. Bilo je to 2004. Tada su svima bila puna usta toga da treba razvijati žensko poduzetništvo. Javila sam se na sve natječaje. E sad, ne znam da li da vam pričam ili ne, ali što ću kad ja ne znam nego iskreno. Nisam ništa dobila! Ni od koga. Posudila sam novac i išla na sve ili ništa, a eto, dvadesetak godina kasnije obrt uspješno radi, imam zaposlenike, najmanje dvoje djece naučnika… , sretno će gospođa Kristina.

Svojevremeno je zapošljavala troje, danas dvoje djelatnika. Kaže kako se nikada nije imala namjeru previše širiti.

Kako da vam kažem, meni su škare draže od papira. Shvatila sam da bih, kada bih zapošljavala više ljudi, postala poslodavac koji se bavio papirologijom, a ne svojim poslom. To nikako nisam htjela, jer stvarno volim šišanje i frizure – kaže. Ponosna je što su mnogi od njenih šegrta danas uspješni frizeri, imaju svoje salone, osvajaju nagrade u struci…

Beauty centar Kristinka mješoviti je, muško-ženski salon, a gospođa Kristina kazuje nam kako muškarci postaju sve zahtjevniji.

Nekada se više pažnje trebalo posvećivati ženama, a sada se, pojavom „barber shop kulture”, odnosno brijačnica, razvila i među muškarcima neka svijest, da moraju brinuti o svom izgledu. Traže posebne frizure, uređivanje brade, počeli su misliti o sebi – kaže.

Zanima nas je li ime beauty centra stiglo od znamenite češke pjesme, s obzirom na to da je u Daruvaru dosta Čeha.

– A, ne, ali to me svi pitaju. Zapravo je iz serije „Jel me netko tražio. Ako se sjećate, a ja sam tada bila u sedmom razredu osnovne škole, u njoj pokojna Žuži Jelinek kaže na telefon ”Beauty centar Kristinka, jel me netko tražio!?”. Odmah sam znala da će se moj salon tako zvati – otkriva nam simpatična gospođa Fureš.

Autor: Redakcija PoslovniFM Foto: Ivan Gašpar

Objavljeno 26. svibnja 2023. Sva prava pridržana PoslovniFM.