Kada se Viktor Križek davne 1916. godine doselio iz Trsta u Zagreb i započeo šegrtovanje kod poznatog zagrebačkog zlatara Kolenka, nije mogao niti sanjati da će to biti početak obiteljske zlatarske tradicije koja se nastavlja i danas.

Posvećenost detaljima i finoći izrade vjenčanog prstenja i drugog nakita Viktoru su otvorili vrata mnogih trgovina zlatom u tadašnjem Zagrebu i učinili ga poželjnim partnerom. Zlatarska radionica koju je 1935. godine samostalno otvorio u Mesničkoj ulici, postala je mjesto na kojem se proizvodilo vjenčano prstenje i drugi nakit.

– Nakon što je Viktor preminuo 1974. godine, otac Bruno preuzeo je 1975. godine posao. Zatim smo posao naslijedili moj brat Viktor i ja. Podijelili smo posao. Viktor se više bavi maloprodajom, a na meni je ostala proizvodnja. Brat je studirao ekonomiju na Vernu, položio pri Hrvatskoj obrtničkoj komori ispit za majstora zlatara te na belgijskom International Gemological Institute stekao diplomu procjenjivača dijamanata. Godine 2013. godine tako zlatarski posao je preuzela nova, četvrta generacija obitelji Križek, objašnjava nam gospodin Vlado koji sa kćeri Koraljkom vodi, za naše prilike, poprilično velik posao. Naime, zlatarna upošljava čak 58 osoba i sve mora biti vrhunski obrađeno. Stoga, iako je obrt, Križek je zapravo prava tvornica jedinstvenih umjetničkih djela, zbog čega i nose oznaku tradicijskog ali i umjetničkog obrta. Iza njih je više nagrada, dobili su 2003. nagradu Zlatne ruke, a 2011. i Zlatnu statuu Obrtničke komore Zagreba za promicanje tradicijskog obrtništva.

Danas je tradicionalni nakit posebna i vrlo uspješna kolekcija nakita koja obuhvaća hrvatsku kulturnu baštinu od Dubrovnika pa sve do Slavonije. Kolekcije nakita sa koraljima, biserima, kaučukom, kristalima i ostalim svjetlucavim i prekrasnim komadima unikatnog nakita ovdje se, u Donjoj Lomnici nedaleko Velike Gorice, izrađuju već gotovo 90 godina, a iza svega stoji sjajna obiteljska priča.

Svaki njihov proizvod dolazi sa certifikatom, jamstvom kvalitete i vrhunskog zlatarskog rada pa se, kleknete li pred djevojku s prstenom iz ovog prekrasnog obrta, sigurno nećete osramotiti.

Sirovina se uvozi iz provjerenih izvora u Češkoj i Belgiji, a godišnje se iz pogona u Donjoj Lomnici Zlatarske radione Križek isporuči 200 kilograma skupocjenih proizvoda, od čega je 70 kilograma od zlata. Uglavnom su to vjenčani prsteni i uglavnom ih izvoze po Europi, ali dobace i do SAD-a i Kostarike. Biznis raste iz godine u godinu, a samo manji dio prihoda dolazi s domaćeg tržišta, najveći dio je izvoz.

Tako danas ovaj nekad skromni, a danas jedan od najvećih obrta u zemlji, surađuje sa oko 38 zemalja. Zbog toga su 2010.- dobili i posebno priznanje Ministarstva gospodarstva kao najbolji mikroizvoznik u Hrvatskoj.

– Znamo da uvijek moramo biti što bolji, što je više moguće – kaže dodajući da je majstor zlatar i njegov sin Željko koji pomalo preuzima poslovanje.

U ovom serijalu obrtnike smo često pitali ima li nešto što ih tišti, smatraju li da se država dobro odnosi prema obrtnicima, no gospodin Križek poprilično nas je iznenadio svojim odgovorom.

– Obrtnici stalno plaču. A lako se prijaviti za poticaje, ja sam dobio 2008. prvi poticaj od 80.000 eura. Naravno da to nije dovoljno ako znate da jedan CNC stroj, a imamo ih 15, košta oko 500 tisuća eura. Ali, ako dovoljno dobro radite i ako prepoznaju vašu kvalitetu, nema razloga za plakanje. Uostalom, dovoljno je reći da zapošljavamo 58 osoba i da uvijek imamo posla. Svjetsko tržište otvoreno je svima, pa i nama obrtnicima iz Hrvatske, samo ga treba znati upotrijebiti – kaže nam ponajveći hrvatski zlatar.

Autor: Redakcija PoslovniFM Objavljeno 10. svibnja 2023. Sva prava pridržava PoslovniFM.