Je li umjetnost baviti se obrtništvom u današnjoj Hrvatskoj, ili je obrt baviti se umjetnošću? Pitanje je to koje si je 2001. postavila, pa na oba potvrdno odgovorila danas 57-godišnja Danijela Halužan, svestrana umjetnica koja je te godine otvorila obrt koji već više od dvadeset godina proizvodi unikatne i autohtone hrvatske suvenire. Čini se kako nije bilo uzalud.

Danas je predsjednica Ceha tradicijskih i umjetničkih obrta pri Udruženju obrtnika Grada Zagreba, a prošle godine joj je dodijeljena i nagrada „Žena obrtnica”, na koju je ponosna. Jer, kaže, prije svega je umjetnica čiji su radovi izlagani i u inozemstvu, u zemljama poput Austrije i Italije, a ona kaže da je baš ta umjetnost stvorila kvalitetan obrt jer svaki je proizvod unikatan, autohton, nešto što će se teško naći na nekom drugom tržištu.
Tajna je uspjeha, ističe, isključivo originalnost.

– Nekad sam imala pogon na Srednjacima, danas u Nehajskoj, uvijek na svojoj Trešnjevci. Sve radim sama, sve dolazi iz mojih keramičkih peći. Možda bih i mogla zaposliti nekoga, ali onda to ne bih bila ja, to ne bilo moje – kaže.

Svoju je umjetnost otkrila još kao djevojčica, pa upisala i uspješno završila Školu primijenjenih umjetnosti u Zagrebu, nakon čega je diplomirala tehnološki dizajn. No, paralelno je surađivala i s Akademijom likovnih umjetnosti gdje je surađivala s velikim majstorima kiparstva, a upravo su kiparstvo i plastično oblikovanje bile stvari koje su je najviše zanimale.

Umjetnička je keramika izrađena posebnim tehnikama, u kombinaciji sa staklom te ukrašena istrošenim drvenim komadima ili bakrenim žbicama. Kolekcija uporabne keramike za dom izrazito je jakih boja, živih i nepravilnih oblika. Svaki predmet ručno je modeliran i oslikan te samim tim i unikatan. Osušen sirov ili engobom oslikan, peče se na temperaturama od 980 stupnjeva u trajanju od 10-ak sati. Na ohlađen se predmet potom nanosi glazurna boja, koja se nakon sušenja ponovno pali na 1100 stupnjeva, u trajanju od 12-ak sati – objašnjava nam Danijela koja kaže kako, iako joj obrtništvo nije bilo u obitelji do nje, ipak vuče korijene ljubavi prema umjetnosti iz obitelji.

Razvila je ovih godina niz zanimljivih proizvoda umjetničke i uporabne keramike. Recimo, keramičke srdelice koje proizvodi toliko su oduševile Trogirane da su ih odlučili imenovati službenim suvenirom Grada Trogira, a tu su i keramički prizori Ilice, Kule Lotršćak, niz sanimljivih i unikatnih proizvoda koji su protkani hrvatskom poviješću i stvarnošću.

Pitamo se frustrira li ju katkad što turisti koji svakog ljeta pohrle na našu obalu uglavnom kupuju jeftine suvenire, magnete proizvedene u Kini i slično…

– Apsolutno, to je jako tužno. Problem je što nitko nema sluha za naš rad. Čak ni turističke zajednice… Uporno na sajmovima govorimo kako suvenir mora biti autohton, kako to mora biti nešto posebno što će turist ponijeti sa sobom kada ide iz Hrvatske, ali nitko nas ne sluša. Ipak, ima posla. Tržište ipak prepoznaje kvalitetne i autohtone proizvode. Ima nade! – kaže ova zagrebačka umjetnica koja inzistira samo na originalnosti.

– Sve kod mene uvijek mora biti novo, originalno. Radit ću predmete i po narudžbi, ali dizajn mora biti moj. Od toga ne odustajem. Svaki umjetnik, ali i svaki dizajn je drugačiji – zaključuje Halužan još jednu priču u serijalu Iz obrtničke radionice.

Autor: Redakcija PoslovniFM Foto: Danijela Halužan

Objavljeno 20. travnja 2023. Sva prava pridržana PoslovniFM.