Zagreb, 15. studenoga 2019. – Treću godinu za redom na Fakultetu političkih znanosti započeo je program Energetska učinkovitost – novinarstvo za budućnost. Cilj je suradnja i povezivanje akademske zajednice i realnog sektora koja studentima daje dodanu vrijednost njihovom obrazovanju. Na ovom jedinstvenom programu studenti imaju priliku naučiti glavne činjenice o pojmu energetske tranzicije, obnovljivih izvora energije i klimatskim promjenama. Ovo je jedini program koji povezuje stručnjake i novinare na ovaj način.

Na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu kroz listopad i studeni održavat će se edukativan program, kojim će kroz niz predavanja, Studij novinarstva FPZG-a i Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) zainteresirane studente novinarstva s temama energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije upoznati prof.dr.sc. Neven Duić, Marko Biočina, Toni Vidan, dr.sc. Julije Domac, Darko Buković i Ivana Belić.

Cilj programa, Energetska učinkovitost – novinarstvo za budućnost, je suradnja i povezivanje akademske zajednice i realnog sektora koja će studentima dati dodanu vrijednost njihovom obrazovanju, te ih na taj način potencijalno zainteresirati i bolje upoznati s temama iz područja energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije. Na kraju održanih predavanja studenti će imati zadatak izraditi multimedijalni sadržaj na temu iz područja energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije, a dva najbolja studenta bit će nagrađena objavom rada na portalu Jutarnjeg lista. Projekt vode predavač Ivica Zadro i Ivana Belić, glasnogovornica REGEA-e. Kroz ovaj program, FPZG i REGEA će educirati mlade i buduće novinare, studente završnih godina koji u budućnosti preferiraju raditi kao novinari bilo u tiskanim medijima, online-u, televiziji ili na radiju.

Uspjeh projekta u protekle dvije akademske godine potaknuo nas je na daljnju suradnju kako bismo studentima dodiplomskog studija novinarstva osigurali doticaj sa stvarnim temama na kojima bi ubuduće mogli raditi kao profesionalci u medijima. Njihova reakcija vrijedna je uloženog truda, a studenti su svjesni da ovime dobivaju dragocjeno iskustvo uoči izlaska na tržište rada, smatra predavač kolegija Oblici radijskog izražavanja, pojasnio je Ivica Zadro.

Do potpune energetske tranzicije put je još dug i naravno da puno toga treba napraviti da bi se moglo razmišljati o društvu s 100% obnovljivim izvorima energije. Činjenica je međutim, da se to prvi put čini realno i moguće. Za energetsku tranziciju bit će potrebno – i mijenjati način razmišljanja. Danas se o energetici još ipak većinom odlučuje na razini državnih ministarstava i velikih energetskih tvrtki što sigurno ne doprinosi najboljim interesima građana. Proizvodnja energije na mjestu gdje se ona troši donijet će brojne prednosti – manju cijenu energije, nova radna mjesta, nove izvore prihoda za proizvođače opreme, bolju mogućnost kontrole cijena za građane, nove prihode za gradove i općine. Zato je energetska tranzicija ne samo energetsko nego i prvorazredno socijalno i političko pitanja, a za njenu punu provedbu i građani i lokalne vlasti moraju imati veću moć odlučivanja.

Neinformirana javnost je najgore što se može dogoditi jednom sektoru, a upravo to se dogodilo sektoru energetike. Cilj ovog programa je to početi mijenjati. Krenuti od onih koji to trebaju jasno i glasno komunicirati – stručnjaka i onih koji to trebaju kvalitetno prenositi – medija. Ovaj program povezuje, ali ne povezuje samo stručnjake i  novinare već i različite medije. Cilj nam je pokazati da u većini, pa tako i u ovom projektu trebamo raditi zajedno, a ne kao konkurenti kako bismo radili na promjenama, istaknula je glasnogovornica REGEAe Ivana Belić.

Zastupljenost tema energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije u medijskom prostoru u Hrvatskoj je nedostatna. Novinari su nerijetko krivo ili jako malo informirani. Ne nužno svojom greškom već greškom funkcioniranja većine medija u Hrvatskoj. Brzina, manjak vremena za provjeravanje informacija, nezastupljenost više strana u temi i ključno – nepoznavanje teme. Kako bi se informirala šira javnost potrebno je prije svega educirati one koji ih informiraju i koji kreiraju mišljenje šire javnosti, a to su upravo novinari/mediji.