Zagreb, 14. prosinca 2021. (GIA) – U utorak je u Hrvatskom novinarskom domu održana svečana dodjela nagrade Hrvoje Mateljić za najbolje novinarske radove o gospodarstvu koju poslovni tjednik Lider u spomen na svog neprežaljenog novinara organizira već 12 godina. Glavni urednik poslovnog tjednika Lider Miodrag Šajatović u uvodnom je govoru istaknuo kako je ponosan što se tradicija nastavlja te da su svi nagrađeni novinari svojim radom pokazali da stručni žiri dosad nijednom nije donio pogrešnu odluku. Pozdravivši Hrvojevu obitelj koja redovito prisustvuje dodjeli nagrada, Šajatović je rekao kako je siguran da bi Hrvoje, da je još uvijek s nama, zasigurno i dalje odbijao uredničku poziciju, svesrdno mentorirao mlađe kolege te da ne bi volio izvještavati o koronavirusu s obzirom da su mu katastrofične teme nakon praćenja ptičje gripe postale mrske.

Okupljene je pozdravila i Darija Dretar Janežić,voditeljica korporativnih poslova i komunikacija u Japan Tobacco Internationalu, dugogodišnjem sponzoru nagrade Hrvoje Mateljić, naglasivši kako s radošću podupiru projekt i održavaju uspomenu na Hrvoja.

Nakon uvodnih riječi održana je panel rasprava o izazovu za urednike i novinare koje predstavlja čitanje proračuna s razumijevanjem, a potom su dodijeljene nagrade.

Dobitnica nagrade za najbolje radove u kategoriji tiskanih i digitalnih medija u 2021. godini je Nina Domazet, urednica portala Energetika-net.com, koja je zahvalivši na nagradi izrazila nadu da će donositelji odluka u budućnosti više uvažavati strukovne novinare.

U kategoriji elektroničkih medija najboljom poslovnom novinarkom proglašena je Sandra Leskovar, urednica emisija Poslovni tjedan i Glas potrošača na Hrvatskom radiju, a najboljim mladim gospodarskim novinarem proglašen je Ivan Tominac iz Poslovnog dnevnika.

O nagradi je odlučivao žiri sastavljen od uglednih novinara i urednika gospodarskih redakcija te stručnjaka iz gospodarstva.

Nagradu najboljim novinarima koji prate poslovni sektori i gospodarstvo Lider je utemeljio u znak sjećanja na prerano preminulog kolegu, novinara Hrvoja Mateljića. Uz očuvanje uspomene na Hrvoja, nagradom se odaje priznanje kolegicama i kolegama koji ustraju na visokokvalitetnom i analitičkom novinarstvu. Hrvoje Mateljić (1974. – 2008.) bio je profesionalni novinar 12 godina prije no što je preminuo. Pratio je sektor telekomunikacija, spajanja i preuzimanja, a svu širinu svog znanja pokazao je u makroekonomskim temama.

Objavljeno 14. prosinca 2021. Sva prava pridržana PoslovniFM.