Šibenik/Zagreb, 2. lipnja 2022. (GIA) – U Šibeniku će se 10. lipnja 2022. održati Drugi mediteranski poljoprivredni forum AGROMED. Tema ovogodišnjeg foruma je Mediteranska poljoprivredna politika i demografija.

Forum će se održati u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić u organizaciji Instituta za europske, globalizacijske studije (www.inegs.com), Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske, Grada Šibenika i Šibensko – kninske županije.

Jedan od najvećih strukturno razvojnih problema Mediterana danas jest brzo smanjivanje seoskog stanovništva (depopulacija sela) koja nadilazi trend smanjivanja poljoprivrednog stanovništva (deagrarizaciju). Taj izazov nije prisutan samo u mediteranskom prostoru, već je jedno od gorućih pitanja i na razini Europe kada je riječ o ulozi poljoprivrede i s njome povezanim kretanjem i životom stanovništva u ruralnim i udaljenim područjima, poput otoka i zaleđa priobalnih turističkih središta.

Populacijska politika, koju provodi država, morala bi se temeljiti na odgovarajućoj ekonomskoj, agrarnoj, regionalnoj razvojnoj i kulturnoj politici – bitno različitoj od dosadašnje. U tom pogledu veoma je značajno da se popravi i dalje nepovoljan položaj poljoprivrede u odnosu na industriju i usluge, da se pređe na decentraliziran model pomno odabrane industrijalizacije i urbanizacije, da se puno više investira u prometnu i komunalnu infrastrukturu seoskih područja.Nakon provedenog popisa stanovništva u Hrvatskoj, ova tema postaje sve više aktualna, a forum joj je posvetio tri panela.
Prvi panel Deagrarizacija i depopulacija na Mediteranu je međunarodni i okuplja stručnjake na ovu temu iz Španjolske, Italije i Grčke.
Drugi panel, Politike i rješenja za hrvatski Mediteran suočen s deagrarizacijom i depopulacijom, predstavlja glavne trendove deagrarizacije i depopulacije u jadranskoj Hrvatskoj, te daje nove i svježe poglede i nudi rješenja u obliku poželjnih politika.
Treći panel, Specifičnosti poljoprivredne proizvodnje na jadranskim otocima i u zaleđu u kontekstu deagrarizacije i depopulacije, je posvećen vrlo specifičnim lokalnim problemima hrvatskih otoka i Dalmatinske zagore, u kontekstu demografskih kretanja, održivosti maslinika, vinograda, poljoprivrede krša.

Oba panela okupit će vodeće hrvatske agronome, demografe, sociologe sela i ekonomiste.
Forum vodi politolog i teolog iz Rijeke Vedran Obućina, a cjelokupnim projektom upravlja politolog i direktor Instituta za europske i globalizacijske studije prof.dr.sc. Anđelko Milardović.

Sve o forumu i program možete vidjeti na: agromediterraneanforum.com/program

Izvor: Agromed Foto: Pixabay

Objavljeno 2. lipnja 2022. Sva prava pridržana