Niti 10 posto poduzetnika, točnije 9,6 % sigurno je u ostanak i poslovanje u Hrvatskoj bez obzira na sve moguće scenarije, dok bi njih 38 posto u slučaju zatvaranja poduzeća ili obrta najvjerojatnije ostali i pokušali sve iz početka. Pokazala je to anketa koju je provela Inicijativa GLAS PODUZETNIKA među svojim članovima – mikro, malim i srednjim poduzetnicima te obrtnicima koji su zapitani Posljedice neadekvatnih Vladinih mjera – Što ćete učiniti ukoliko vam poslovanje propadne i morate zatvoriti firmu?

Riječ je o ukupno gotovo 1000 odgovora na Anketu kojoj je cilj bio dobiti opis trenutnog stanja hrvatskih poduzetnika, posebno njihovo predviđanje najbliže budućnosti i što već poduzimaju. Smatramo da su takvi podaci kritični u određivanju vrste i kvalitete mjera kojima se planira pomoči gospodarstvo i dati šansu ekonomiji ove zemlje, ističu u Inicijativi.

Iz Inicijative još jednom prenose stav poduzetnika kako postoji opravdan strah da donesene mjere neće biti dobro odabrane i kratkoročno dovoljno korisne za privatne poduzetnike te da u tom svjetlu treba gledati i odgovore iz Ankete.

Ako donesene mjere ne budu adekvatne, više od 21 % poduzetnika predviđa da bi nakon zatvaranja poslovanja ozbiljno razmišljali o odlasku izvan Hrvatske, njih 3 posto bi sigurno otišlo, dok bi 1,5 posto poduzetnika preselilo svoje poslovanje izvan Hrvatske. Pritom bi više od 16 % ispitanika ozbiljno razmislilo i o napuštanju države.

Više od 31 posto ispitanika razmotrilo bi i opciju odlaska iz zemlje, ali se ipak nadaju ostanku.