Najavljeni drugi paket mjera Vlade RH vrlo je blizu liste od 10 zahtjeva koje je Inicijativa GLAS PODUZETNIKA poslala Vladi RH prije desetak dana. Tako će se u novom paketu mjera prema najavi naći i otpis, a ne odgoda, poreza na dohodak i doprinosa te oslobađanje plaćanja mnogih parafiskalnih nameta.

Zagreb, 1. travnja 2020. (poslovniFM) – U inicijativi GLAS PODUZETNIKA čvrsto vjeruju kako će najavljeni paket mjera biti predstavljen i potvrđen na sutrašnjoj sjednici Vlade. Najavljene mjere će mikro, malim i srednjim poduzetnicima te obrtnicima i njihovim zaposlenicima, kojima je onemogućeno poslovanje, uz već donesenu mjeru isplate minimalne plaće od 3.250 kuna, omogućiti da opstanu tijekom kriznog perioda bez prihoda s minimalnim troškovima te da broj izgubljenih radnih mjesta bude što manji.

„Vjerujemo da će Vlada i s bankama naći zajednički jezik kako bi se odobrio zamrzavanjea kredita i leasinga od 12 mjeseci bez obračuna kamata, a ne tri mjeseca s obračunom kamata kako se sada predlaže, a sve s ciljem da nakon krize gospodarstvo može prodisati.“, rekao je jedan od pokretača inicijative Hrvoje Bujas i dodao kako su u inicijativi sigurni da i Vlada dijeli njihov stav. „Ovo je tek početak strukturnih promjena koje će omogućiti da iz ove krize hrvatsko gospodarstvo izađe s minimalnim gubicima te da proračun ima održiv deficit, a što ćemo svakako zajednički adresirati kroz suradnju u Gospodarskom savjetu u koji smo predložili članove još prošli tjedan.“, dodaje Bujas.

Iz inicijative naglašavaju kako je Vlada pokazala razumijevanje za probleme malog i srednjeg poduzetništva te su bili spremni poslušati prijedloge koji su dolazili iz privatnog sektora, od HUP-a, GLASA PODUZETNIKA, ekonomskih stručnjaka i samih poduzetnika. „Donošenje drugog paketa mjera je pravi početak borbe protiv gospodarske krize. Kvalitetna primjena mjera koja mora biti osigurana s jednoznačnim provedbenim uputama je ključna. Imali smo dosta pitanja od naših članova s terena o operativnim problemima i nejasnoćama vezanim za prvi set mjera, a na te stvari su upozoravali i naši pravni i knjigovodstveni savjetnici.“, ukazuju iz GLASA PODUZETNIKA ističući kako je njihov stav da država treba promijeniti stav prema poduzetnicima i pojednostaviti postupak odobrenja potpora, uz minimalne restrikcije i rigorozne kazne za zloporabe.

Mnoge jedinice lokalne samouprave već su donijele mjere kojima otpisuju najam i komunalne naknade za vrijeme krize poduzetnicima i obrtnicima, a u inicijativi vjeruju da će to uskoro donijeti i ostale. GLAS PODUZETNIKA ističe kako bi bilo potrebno da se JLS usklade oko jedinstvenog i zajedničkog pristupa kako bi svi imali podjednake uvjete.

„Dobar dio poslodavaca u privatnom sektoru s nestrpljenjem iščekuje nove mjere Vlade, ali u krizi ovakvih razmjera to nisu njihovi jedini problemi. Naravno, očekivanja i prema njihovim uobičajenim institucionalnim zastupnicima su veća i pod konstantnim nadzorom. Njihov opstanak će osim o intervenciji države ovisiti i o njihovim kupcima, klijentima i poslovnim partnerima. Dosta pitanja se potegnulo i oko vrlo važnog troška koji je vezan uz najam nekretnina koje tvrtke koriste.“, dodaju iz GLASA PODUZETNIKA.

Prema istraživanjima inicijative, u ovome trenutku samo će 10% kompanija pokušati dići kredite s kojima će podmirivati takvu vrstu obaveza, a za razliku od njih 23% ljudi planira zatvoriti tvrtku i samim time otpustiti sve zaposlene. Dodatnih 16% planira za početak samo smanjiti broj zaposlenih i pratiti razvoj situacije. Nadalje, oko 51% ispitanika planira na razne druge načine minimizirati troškove i nastojati preživjeti krizu. „Taj podatak je dobro staviti u kontekst jedne od prethodnih anketa koja je pokazala da preko 90% tvrtki može s minimiziranim troškovima preživjeti maksimalno tri mjeseca.“, podsjećaju iz inicijative te dodaju kako je potrebno napraviti cjelovito rješenje te da parcijalne mjere, čak i kada su zasebno dobre, neće biti dovoljne za preživljavanje velikog dijela privatnog sektora i radnih mjesta u njemu. „Već danas oko 39% poduzetnika bi povuklo drastične mjere, a vidimo da se taj rezultat iz tjedna u tjedan mijenja u negativnom smjeru.“, ističu.

GLAS PODUZETNIKA dosad je okupio gotovo 100.000 tvrtki, obrta i njihovih zaposlenika te samozaposlenih. Uz podršku tvrtki i obrta koji su u 2019. ostvarili više od 22 milijardi kuna prihoda, cilj inicijative je očuvati egzistenciju što većeg broja zaposlenika i poduzetnika, ali i hrvatskog gospodarstva od potencijalne višegodišnje krize.