Zagreb, 10. listopada 2020. (MPR) – Povodom obilježavanja akcije „Začin ljubavi“ te Svjetskog dana hospicija i palijativne skrbi u organizaciji udruge Volonteri u palijativnoj skrbi La Verna te suorganizaciji Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom 10. listopada na Cvjetnom trgu održana je manifestacija u razdoblju o 10 do 14 sati. Akcija „Začin ljubavi“ traje tijekom rujna i listopada, a pokrenuta je u rujnu ove godine od strane udruge La Verna s ciljem smanjenja izoliranosti osoba u palijativnoj skrbi koje su tijekom epidemioloških okolnosti dodatno isključene od društva.

Događaj na Cvjetnom trgu, u sklopu kojeg su građanima bile ponuđene lončanice sa začinskim biljem na štandu, održan je pod pokroviteljstvom gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića, koji se prisutnima obratio s nekoliko prigodnih riječi. „Još prije 30 godina Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je drugu subotu u listopadu Svjetskim danom hospicija i palijativne skrbi, a time današnja manifestacija dodatno dobiva na značaju. Od srca čestitam udruzi La Verna i Gradskom uredu za socijalnu zaštitu i osobe sa invaliditetom na organizaciji, kao i volonterima i građanima na podršci akciji „Začin ljubavi“. Vjerujem da će, uz podršku grada Zagreba, uspješno nastaviti podizati razinu svijesti o ovom važnom elementu zdravstvene i socijalne skrbi i pružati pomoć onima kojima je najpotrebnija.“, rekao je gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić te potom prošetao postavljenim štandovima, upoznao se s volonterima i donacijom dodatno podržao akciju.

„Volonteri su začin palijative, a palijativa je začin društva“ krilatica je pod kojom se akcija provodi, a njome se želi odati priznanje volonterima i njihovom radu te pokazati da su oni ti koji upotpunjuju palijativnu skrb i dodaju dva najvažnija sastojka – toplinu i ljubav. Na Cvjetnom trgu građani su mogli donacijom u minimalnom iznosu od 35 kuna podržati rad udruge, a kao znak zahvale dobili su lončanicu sa začinskim biljem kao simbol akcije. Uz to, akcija se provodi i online od 11. rujna i trajat će do kraja listopada.

„Iznimno sam ponosna na velik odaziv akciji i građane koji su uistinu pokazali veliko srce. Željela bih se svima uključenima zahvaliti na uspješno održanoj prvoj, od nadam se mnogih manifestacija akcije „Začin ljubavi“. Krajnji cilj je da se ova akcija ne održava u određenom vremenskom periodu, već tijekom cijele godine, a ovakve manifestacije barem jednom godišnje. Također bih se željela zahvaliti i podršci gradonačelnika i Grada Zagreba, bez koje ovo ne bi bilo moguće. Pozivam sve građane da nastave podržavati naš rad online donacijama, a mi ćemo nastavljati unaprjeđivati palijativnu skrb. Zajedno možemo napraviti pozitivne pomake u društvu.“, rekla je Blaženka Eror Matić, predsjednica udruge.

Akcija „Začin ljubavi“ osmišljena je kao odgovor na otežanu brigu o palijativnim bolesnicima uslijed trenutačne situacije. Naime, u okolnostima epidemioloških mjera, osobe u potrebi za palijativnom skrbi osjećaju se još izoliranijima od ostatka društva. Upravo zbog toga akcija ima još veću važnost, jer lončanice začinskog bilja koje volonteri udruge odnose korisnicima simboliziraju podršku osobama u potrebi za palijativnom skrbi te članovima njihovih obitelji.

U ostatku mjeseca listopada donacije je moguće vršiti ispunjavanjem online obrasca uz donaciju u minimalnom iznosu od 35 kuna. Pri ispunjavanju obrasca, građani mogu specificirati kome žele pokloniti lončanicu, ukoliko određenog bolesnika osobno poznaju. U suprotnom, volonteri udruge odnijeti će lončanicu nekom od bolesnika kojeg redovito obilaze.