Zagreb, 2. prosinca 2020. (Meridijani) – Prva knjiga u nas o Adventu u Zagrebu, dvojezična hrvatsko-engleska knjiga „Advent u Zagrebu/Advent in Zagreb“, upravo je izašla iz tiska. Autori su novinar Hrvoje Dečak i fotograf Romeo Ibrišević, a objavljena je u izdanju „Meridijana“.

Sadrži 128 stranica i 120 fotografija. Urednica je Petra Somek, dizajner Siniša Nikolić iz Duplerice, prevoditelj Sandra Mlađenović, a predgovor je napisala dr. sc. Martina Bienenfeld, direktorica Turističke zajednice grada Zagreba.

Autori knjige, predstavljajući knjigu u emisiji „Dobro jutro, Hrvatska“ na Hrvatskoj televiziji, ispričali su odakle im ideja za knjigu, dok je Romeo opisao kako je trebalo ustajati zorom da bi se, kao i u sumrak, napravile noćne fotografije Adventa prošle zime. Hrvoje je izrazio nadu da ćemo na našim božićnim sajmovima još više isticati i čuvati naše posebnosti kao što su licitari, tradicijske drvene igračke i hrvatski specijaliteti. Obojica su izrazili  želju da idući Advent opet proslavimo u punom sjaju, u sigurnosti i bez ograničenja.    

Knjiga „Advent u Zagrebu/Advent in Zagreb“ ukratko tumači što je advent ili došašće te potom ukratko obrađuje glavne dijelove Adventa u Zagrebu: njegove lokacije, gastronomsku ponudu, suvenire, kulturna i druga događanja, a govori i o Zagrebu i njegovim ljudima. U dodacima, knjiga opisuje neke stare hrvatske božićne običaje, iznosi neke zanimljivosti o Zagrebu i daje, u obliku kronologije, kratak pregled povijesti Zagreba, ali i najvažnije događaje u povijesti Hrvatske. Sve je tako pisano da se što bolje objasni stranim turistima, poslovnim ljudima i drugima koji dolaze u Zagreb i Hrvatsku. U knjižare „Advent u Zagrebu“ dolazi ovih dana, a može se nabaviti i izravno kod izdavača.  

Zagrebački božićni sajam triput je zaredom, 2016., 2017. i 2018. godin, u anketi organizacije European Best Destinations proglašen najboljim u Europi. Možda bi to postao još koji put, ali nakon obvezne jednogodišnje stanke, Turistička zajednica grada Zagreba nije ga željela više kandidirati, držeći da se Zagreb dovoljno dokazao i da treba pružiti priliku i drugima.