Komore i zajednice su već godinama na udaru javnosti zbog obveznog članstva i upitne učinkovitosti. Udruga Glas Poduzetnika smatra da se hitno treba promijeniti zakon koji propisuje obvezno članstvo u komorama i zajednicama.

Zagreb, 23. travnja 2020. – U zadnjim tjednima razne organizacije su istupale s boljim ili lošijim prijedlozima i mjerama koje se tiču poduzetnika, prema Vladi RH i u medijima. Gotovo svi tvrde da imaju legitimitet i da komuniciraju volju i želje velikog broja poduzetnika, koji su u nekim slučajevima, njihovi prisilni članovi. Do sada mnoge od tih organizacija nisu imale dvosmjernu komunikaciju s članovima, a mnogima se prema njihovim svjedočanstvima nisu godinama ni javile, a kamo li odgovarale na njihove povremene upite.

S obzirom na to da udruga Glas Poduzetnika na FB grupi trenutno  ima ogroman broj od oko 54.000 članova, imalo je smisla pitati sve njih, koga smatraju svojim legitimnim zastupnikom u javnosti i u pregovorima s raznim institucijama. Odgovori su dali gotovo jednoznačne rezultate, a njihova signifikantnost je još veća uzevši u obzir da je na anketu odgovorio rekordan broj ispitanika – njih oko 4000. Za Hrvatsku Gospodarsku Komoru, najveću organizaciju s obveznim članstvom, preko 230 milijuna kuna godišnjeg budžeta i 550 zaposlenih, glasalo je zanemarivih 0,1% ispitanika. Vrlo slično prošla je i Hrvatska obrtnička komora sa 0,2% ispitanika koji je smatraju legitimnim zastupnikom. Od udruga koje imaju dobrovoljno članstvo za Hrvatsku Udrugu Poslodavaca odlučilo se 0,6% ispitanika. Više od svih njih zajedno ima odgovor – Nitko, za one ispitanike koji misle da ih u ovome trenutku nitko kvalitetno ne zastupa, ali još uvijek malih 1,6%. I na kraju imamo ispitanike koji su izjavili da smatraju da ih legitimno zastupa udruga Glas Poduzetnika i da su već do sada u vrlo kratkom postojanju, napravili značajne rezultate. Broj njih je visokih 97,2%.

S obzirom na te rezultate, velikog broja ispitanika, postavlja se pitanje stvarnog legitimiteta. Ima li smisla da ostale udruge nastupaju nakon ovoga, kao bilo čiji predstavnici? Neki ispitanici su komentirali doslovno da bi platili komorama samo da ih ne zastupaju! Ovi rezultati su sigurno dobar povod za spomenute organizacije da naprave dubinsku analizu i suoče se sa svojim vlastitim nedostacima, kako bi krenule u transformaciju prema modelu dobrovoljnog članstva. Umjesto dodatnih ulaganja u marketing i trošenja novaca prisilno uzetih od poduzetnika i obrtnika, možda je vrijeme da prihvate realnost i reagiraju na nju stvarnim, sadržajnim promjenama u svome funkcioniranju.

„Krajnje je vrijeme da se riješimo parafiskalnih članarina u gospodarskoj i obrtničkoj komori, koje su godinama same sebi svrha i koje vode kadrovi postavljeni političkim putem. Poduzetnici od njih ne dobivaju ništa za masne članarine koje plaćaju i imaju pravo odlučiti hoće li biti članovi i plaćati članarinu ili neće. Ukidanje parafiskalnih nameta je jedan od izvornih deset zahtjeva UGP i zahtijevamo da se to realizira čim prije”, rekao je Hrvoje Bujas, predsjednik udruge Glas Poduzetnika. „Kao dokaz nebrige komora o svom članstvu, uskoro ćemo dostaviti javnosti i poduži dokument s preko dvadeset priča poduzetnika članova udruge Glas poduzetnika o njihovim bolnim iskustvima s raznim inspekcijama, a na koje se spomenute komore nikada ni jednom riječju nisu požalile ili stale u obranu svojih članova.“

Inicijativa GLAS PODUZETNIKA pokrenuta je kao samoorganizacija građana, mahom malih poduzetnika, a nakon objave prvog paketa gospodarskih mjera Vlade RH koje su pokretači ocijenili nedostatnima. Budući da je u manje od 15 dana okupio više od 100.000 poduzetnika, obrtnika, samozaposlenih i zaposlenika privatnog sektora te privukao veliku medijsku pozornost svojim beskompromisnim zahtjevima i istupima, GLAS PODUZETNIKA se pozicionirao kao relevantan čimbenik u javnim raspravama vezanim za određivanje novog gospodarskog smjera Hrvatske. Isto je potvrdila i Vlada RH koja je, unutar drugog paketa gospodarskih mjera, usvojila neke od prijedloga inicijative te time potvrdila njezin neosporan utjecaj. Na zahtjev članova inicijative, osnovana je Udruga GLAS PODUZETNIKA koja je u nekoliko dana od osnivanja prikupila više od 8.000 članova