Vrlo često u razgovorima s poduzetnicima slušam kako su institucije čija je namjena potpora poduzetnicima – trome, kako ne rade ništa, ili rade samo za uski krug tvrtki, te da od njih nema puno koristi, bez obzira na to jesu li u pitanju institucije koje je osnovala država, jedinice lokalne samouprave ili institucije kojima isti ti poduzetnici plaćaju članarine.

Moram priznati da se u velikom dijelu mogu složiti sa svojim sugovornicima. Međutim, kako svaka priča ima lice i naličje, tako ima i ova. Koliko su trome institucije toliko su, u međusobnoj komunikaciji, tromi i poduzetnici.

Ova moja tvrdnja vjerojatno će zvučati smiješno mnogim poduzetnicima, ali iz osobnog iskustva znam koliko je teško „nagovoriti“ poduzetnike da sudjeluju u edukacijama, konferencijama i drugim događanjima koje ove institucije organiziraju. Većina poduzetnika smatra da su takva događanja nešto što njima ne treba i samo im oduzima vrijeme, ne računajući da tamo mogu uspostaviti formalne i neformalne kontakte s drugim poduzetnicima, ali i s predstavnicima institucija. Sada vidim poduzetnike s podignutim obrvama – neformalni kontakti s predstavnicima institucija? Pa kome to treba? Ako i ne treba poduzetnicima, svakako dobro dođe predstavnicima institucija kada organiziraju nešto što bi tom poduzetniku bilo interesantno, ali ne mogu doći do njega – nemaju njegov kontakt.

Koliko su trome institucije toliko su, u međusobnoj komunikaciji, tromi i poduzetnici.

Ovo ne pišem zbog toga što sam nešto čitao u knjigama ili na internetu, već zbog čitavog niza praktičnih primjera koji potvrđuju moje navode. Jedan od njih vezan je za ICT tvrtke. Prije petnaestak godina USAID je u sklopu programa potpore razvoju poduzetništva u Hrvatskoj inicirao osnivanje regionalnih ICT klastera. Osnovano je šest klastera koji su zatim formirali krovnu nacionalnu ICT udrugu. Od tada osnovanih šest klastera, prema onome što pratim na internetu, jedan je ostao aktivan, ali to je više podatak za temu kako i kada organizirati klaster. Ono što je bitno za ovu temu, poziv je Agencije za promicanje izvoza i ulaganje (APIU), koja je tada još egzistirala, našoj nacionalnoj udruzi za sudjelovanje članica klastera ICT tvrtki na jednom od najvećih svjetskih ICT sajmova – CeBitu u Hannoveru. Taj je poziv stigao Udruzi, jer je APIU trebao kontaktirati što više ICT tvrtki, a organizirana mreža tvrtki idealan je kanal za dijeljenje informacija. Hrvatska gospodarska komora i Ministarstvo gospodarstva, preko Agencije za promicanje izvoza i ulaganje, financirali su štand na sajmu i sve troškove izlaganja, dok su sudionici bili dužni pokriti svoje putne troškove i smještaj. Krovna udruga uputila je poziv klasterima, a klasteri svojim članovima. Od svih tvrtki i klastera na sajmu su sudjelovali slavonski klaster i tri tvrtke – članice klastera. Iduće godine APIU i HGK obratili su se direktno slavonskom ICT klasteru i ponovo dogovorili nastup tvrtki na CeBitu. Tvrtke koje su nastupale na tom sajmu vjerojatno ne bi nikada nastupale samostalno, jer je cijena nastupa previsoka za male i srednje tvrtke. Isto tako ne bi dobile direktan poziv, jer organizatori nisu imali kontakte. Prvi put kada su te tvrtke sudjelovale na aktivnostima koje je Agencija organizirala, odmah su se našle u adresaru za nove pozive.

Iz tog primjera možemo vidjeti da APIU nije imala neke svoje favorite koje je zvala kao izlagače na CeBit, već je zvala one tvrtke i poduzetnike koje je imala u svom adresaru.

Jasno mi je da taj primjer nije pravilo koje će funkcionirati u svakom slučaju, ali je putokaz na koji način poduzetnici mogu utjecati na kvalitetniju komunikaciju s institucijama i na koji način mogu dobiti informacije o aktivnostima koje ih zanimaju.

Idući put kad dobijete poziv na neku konferenciju, radionicu ili obilježavanje svečanosti neke institucije, razmislite o tome možete li tamo upoznati nekoga tko bi mogao biti koristan vašem poslovanju i nemojte odmah baciti pozivnicu i smeće. Izgubit ćete nešto od svog vremena, za koje znam da je poduzetnicima dragocjeno, ali ćete ostvariti kontakte koji će „neku“ instituciju pretvoriti u ime i prezime osobe koju znate, a na taj će način i znatno olakšati komunikaciju.