Korona i Covid kriza je utjecala na sve sfere života i pokazala koliko svi moramo biti fleksibilni, koliko moramo biti spremni na promjene i biti spremni na to da „na svijetu samo mijena stalna jest” i ništa drugo ne preostaje nego prilagođavati se svim okolnostima koje nam se događaju. Posebno u komunikacijskoj industriji, jer je sam početak pandemije učinio jedan moment koji nas je zakočio i zastrašio, jer nismo znali u čemu se nalazimo i koji će tijek događaja za sobom povući i koliko će to trajati, istaknula je za PoslovniFM Marina Bolanča Radunović, vlasnica i direktorica agencije Abeceda komunikacije.

– Držim da komunikacijski kanali u ovim kriznim vremenima nisu zakazali. Štoviše, mislim da su prije zakazale komunikacijske poruke. Ako se referiramo na trenutnu situaciju, kad imamo nekoliko tisuća novooboljelih u jednom danu, s izrazito velikim porastom i eksponencijalni rast, mislim da su pogreške nastale upravo u porukama koje su se upućivale, koje su, nažalost, bile zbunjujuće. U jednom trenutku se komuniciralo jedno, a u drugom drugo. Ljudi vole dosljednost i sigurnost, a mislim da je to u komunikacijskom smislu izostalo, nastavila je Bolanča Radunović.

– Hrvatska i cijela regija imaju drugačiji mentalitet od, recimo, skandinavskih zemalja. Nama treba dosljednost, jer ako se dopusti da balansiramo između različitih izvora, između različitih varijanti poruka koje dolaze, onda nastaje kaos. Stoga je u porukama struke i mjerodavnih prema javnosti trebalo biti puno više dosljednosti, smatra.

– Vidimo koliko se komunikacija promijenila do danas i ta promjena je u nekim sferama postala trajna. Izgubio se i osobni kontakt, neki su kontakti u potpunosti nestali, što je svakako hendikep za komunikacijski posao u kojem je iznimno važna upravo interakcija. Prilagođavali smo se online komunikaciji, uspostavili hibridni model komuniciranja, ali osobni kontakt je nezamjenjiv, istaknula je Bolanča u emisiji KUKA – Kultura komuniciranja, u razgovoru s urednikom Borisom Živkovićem.

– U svakom slučaju, svi smo drugačiji nego prije dvije godine, situacija je ostavila trag. Svi živimo u jednoj promijenjenoj psihozi u jednoj neizvjesnosti koja nikako ne može biti ugodna i to je promjena koja se osjeti i još će se osjećati. No, što se tiče našeg posla, ne osjećam promjenu između agencije i klijenta jer mislim da nam je više nego ikad potrebno razumijevanje i povjerenje, transparentnost i shodno tome nastojimo i djelovati. Ono što se pokazalo kroz cijeli ovaj period je da klijenti prije svega daju povjerenje agenciji na koju se mogu osloniti i koja ih može voditi u kriznim vremenima kao što su ova.

– Što se tiče naše agencije, komunikacije su se tijekom cijelog ovog razdoblja popravile i produbile, puno smo više brainstormali i promišljali strategije, tako da se i odnos s klijentima poboljšao, a ne poremetio, štoviše, i produbio. Imali smo tu sreću da su naši klijenti vrlo brzo reagirali na promjene i da su od nas tražili neke nove oblike, neke nove alate – tako da mogu reći da u tom smislu nismo osjetili poremećaj u poslovnoj  komunikaciji.

– Da nam kriza nije naštetila pokazuju i poslovni rezultati – imali smo rast u prošloj godini. Rasli smo i financijski i po broju zaposlenika, a ono što je obilježilo prošlu godini je da smo i učvrstili svoju tržišnu poziciju, budući funkcioniramo iz jednog ureda za tri tržišta – za Sloveniju, Hrvatsku i BiH. Dovoljno smo fleksibilni u djelovanju i formiranju cijena, radimo s partnerskim agencijama, tako da korona period za nas je bio stvarno poticajan – kako bismo dali maksimum od sebe, I, nakon svega smo, u plusu!, ističe.

– U ovih više od dvadeset godina koliko se bavim ovim poslom, svašta se u našoj branši promijenilo. Postoji jedna zanimljiva anegdota s početka moje karijere – dobila sam posao i na mom radnom stolu su se nalazila dva računala, jedno računalo je bio terminal koji je pratio poslovanje kompanije, a drugo računalo stajalo je sa strane i nije se uopće palilo. Mi smo kao odjel imali tajnicu g. Gogu koja je prepisivala sve ono što smo mi trebali i onda smo mi to faksirali. No, kad se g. Goga razboljela nije imao više tko prepisivati i to me nagnalo da upalim drugo računalo koje je stajalo ugašeno. Upustila sam se u posao koji je radila – to vam govorim da vidite koliko se u periodu moje karijere puno toga promijenilo. Startali smo iz vremena kada, primjerice, mail nije postojao, do toga da danas svatko od nas ima nekoliko profila na različitim društvenim mrežama. Moje prve edukacije u PR-u uopće nisu obuhvaćale digitalizaciju, eto puno se toga promijenilo. No, ja mislim da promjene koje su se dogodile su dobre i mogućnosti koje sada imamo su veće, samo je pitanje kako ih koristimo i znamo li s njima upravljati, prisjetila se Bolanča Radunović.

– Kad već govorimo o promjenama onda svakako treba spomenuti i društvene mreže. Ono za što se komunikacijska industrija zalaže u svom habitusu je upravo dijalog. Ta dvosmjerna komunikacija na društvenim mrežama je vrlo frekventna, vrlo brzo imate mogućnost povratne informacije i to su dragocjene situacije. Tako da su nam društvene mreže jako važan kanal, alat s kojim se služimo i s kojim se trebamo služiti.

– Gdje su društvene mreže i digitalizirani kanali komunikacije tu su neizbježno i influenceri. Mi u agenciji jako puno radimo s njima i to na sva tri tržišta na kojima djelujemo. U principu, stvar je dobrog odabira i dogovora jer treba naći pravog influencera za temu koju želite publicirati. Naravno da ne možete za svaku temu imati istu vrstu influencera i s druge stane važno je s njima sjesti i dati im mogućnost da oni kreiraju autentičan sadržaj koji ne odudara previše od onoga što oni inače rade i komuniciraju. Naime, postoje specijalizirani influenceri po različitim temama tako da pravi odabiri i pravi način na koji se radi može biti vrlo koristan alat u prenošenju ciljne poruke. Već smo radili neke poslove koji su isključivo bili provedeni kroz influencer kampanje i imali smo stvarno dobre rezultate, otkrila je.

Jesu li danas važnije društvene mreže ili medijske kuće ili tu više i nema razlike budući mediji više ne mogu bez društvenih mreža? Na to mogu reći da sam ja stara škola komunikacije i reći ću da samo dobar mix može polučiti rezultat. Naime, potreban je mix društvenih mreža i medija, jer ako odijelimo te segmente mislim da to nije ispravno, odnosno, da to ne može dovesti do pravog rezultata. No, potrebno je imati na umu koja vam je ciljna skupina i target kojem se obraćate, jer neke ciljane skupine, pogotovo ako se radi o nišnima za koje postoji dobra podloga u društvenim mrežama ili influencerima, vi možete komunikacijski prenijeti poruku i doći do vaše publike samo kroz taj kanal, istaknula je direktorica agencije Abeceda komunikacije.

– Dobro planiranim izborom medija možemo doprijeti do onoga kome moramo prenijeti poruku koja nam je na stolu. Krajnji korisnik je danas više opterećen nego razmažen odnosno sve informacije koje do njega dolaze i brzinom kojom dolaze, što putem društvenih mreža, a što putem portala – krajnjeg korisnika zapravo preopterećuju. I o tome treba voditi računa, istaknula je Bolanča Radunović na kraju razgovora za PoslovniFM.

– U segmentu društvene odgovornosti ove godine pokrećemo vlastitu konzultantsku platformu Better Company. Riječ je, dakle, o konzultantskoj platforma koja treba pomoći kompanijama da odrede svoje održivo poslovanje i odrede ciljeve prema kojima će se orijentirati. Isto tako da prepozna one koji su već napravili neke pomake i koji to već rade na dobar način – jer Better Company nije samo bolja kompanija već je to i bolje društvo, najavila je.

Autor: Boris Živković Foto: Darko Buković/PoslovniFM

Objavljeno 12. studenoga 2021. Sva prava pridržana ©poslovniFM