Vrijeme kriza, nepredvidljivosti u poslovanju te stalan rast cijena i materijala, uz sve logističke i novčane probleme, pred sve nas u građevinskom sektoru postavlja nove izazove. Vrijeme je ovo u kojem su najviše pogođene srednje velike tvrtke, u kojem posao treba raditi i obaviti i u situaciji u kojoj se puno toga promjeni tijekom trajanja projekta od npr. 15 mjeseci. Zato je potrebno biti i čovjek i manager, pokušati u takvim vremenima, u kojima nema podrške države i zakonodavstva, zaštiti i posao, tvrtku, radnika, dobavljača ali i investitora. Trebamo zato u cijelom procesu biti i ostati korektni, pokušati zajednički djelovati i razumjeti jedni druge, ocijenio je za PoslovniFM Vanja Brundula, vlasnik i direktor Vodolima iz Donje Stubice.

Osvrćući se na trenutnu situaciju i gotovo divljanje cijena repromaterijala, Brundula je naglasio kako se armatura u 2019. kupovala po cijeni koja je takva bila prethodnih sedam godina, a sada je već osam-devet puta povećavana u zadnje dvije godine. Slučaj je i s ostalim sirovinama koje koriste u proizvodnji i realizaciji projekata, zbog čega se sve ne može svaliti na konačnu cijenu. Trebamo biti i ljudi i manageri kako bi proces izrade i izvođenja preuzetih radova bio dovršen, istaknuo je Brundula apelirajući na potrebu angažmana države i zakonodavstva kako bi se neke stvari mogle normalno odvijati. Cjelovitu emisiju poslušajte u nastavku ili preuzmite za kasnije slušanje.

Iza Vodolima je 50. godišnja tradicija, započela još 1973. kad je djed osnovao zanatsku radnju, preko oca koji je naslijedio i nastavio rad, do mladog Vanje koji je i tijekom studija i u prijelaznom razdoblju od 2014. – 2016. polako preuzimao poslovanje.

Na upit Saše Petra, urednika emisije Poslovna špica, Brundula naglašava kako je puno toga promijenilo u poslu kojeg sada vodi – od djedovog odlaska biciklom do klijenta, preko očevog uvođenja novosti sa 18 zaposlenih, do snažne srednje kompanije spremne i za veće projekte, koja danas ima 85 zaposlenih.

– Nikad nije dovoljno samo naslijediti posao. Potrebno je promatrati, učiti, razmišljati. Promijenili su se i poslovni običaji, varijable, materijali, logističke potrebe i sustavi, organizacija posla. Oduvijek sam znao da to želim raditi i sada pratimo promjene i u struci, tehnologiji, spremno se i fleksibilno pozicioniramo, istaknuo je Brundula. Dodaje i da danas na poslovanje sve ima utjecaj – od svjetskog tržišta, logistike, proizvodnje i cijena sirovina, ali i do špekulantskih i nelogičnih podizanja cijena.

– Sve to slijeva se prema izvođačima, a takva su poskupljenja i utjecaj na poslovanje da premašuju dobit godine i zapravo se ide u negativan rezultat, kaže Brundula. Dodaje da je vidljivo koliko se stres u poslovanju sve više povećava.

Nemaju problem s odljevom zaposlenika, samostalno već godinama uzimaju 3-5 naučnika u pogon, ponovo se pokazuje interes za obrtnička zanimanja. No tu opet izostaje jača i kvalitetnija uloga države, kako bi se na sustavan i dugoročan način taj probem riješio, ocijenio je za PoslovniFM Vanja Brundula.

Autor: Saša Petar Foto: Darko Buković/PoslovniFM

Objavljeno 17. lipnja 2022. Sva prava pridržana PoslovniFM.