– Najveći problem u Hrvatskoj je nebriga za vlastitu imovinu. Na sastanku suvlasnika rijetko kada se uspostavi kvorum. A gdje su tek investicijski zahvati, za koje odluka mora biti 100-postotna. To je nemoguća misija. Poslom upravljanja zgradama bavim se 22 godine i niti jednom nisam dobio odluku sa 100 posto suglasnosti, niti ću je ikada dobiti. Aktivnost suvlasnika je presudna, upozorio je u razgovoru za PoslovniFM Tomislav Štimac, suvlasnik tvrtke Rijeka stan i donedavni predsjednik Udruge upravitelj.

Stalno govorimo o predstavnicima suvlasnika i upraviteljima. Jako važan aspekt su sami vlasnici u njihov međusobni odnos, tolerancija i suživot u tom objektu jer to je njihovo vlasništvo, kaže Joško Šupe, novi predsjednik Udruge Upravitelj te ujedno i član Uprave šibenske tvrtke za upravljanje zgradama BIRO STAN – UPRAVLJANJE.

S urednikom emisije Zgradonačelnik Tinom Bašićem, Šupe i Štimac zagrebali su mali dio gorućih problema u zgradarstvu, a emisija je, zahvaljujući modernoj tehnologiji, spojila Šibenik, Matulje i Zagreb u jednom razgovoru, s istim problemima. Cjelovitu emisiju možete poslušati u nastavku ili preuzeti za kasnije slušanje.

Vlasnici su isključivo odgovorni za svoju imovinu. Neodržavanjem zgrada pada njihova vrijednost i gubi se kapital. Svi odnosi definiraju se ugovorom, a ako se taj ugovor ne poštuje, on se raskida, tri su ključne poruke koje ističu Šupe i Štimac.

U cijeloj problematici upravljanja glavni aspekt trebali bi biti suvlasnici koji su, u biti, kao zadruga koja je udružila imovinu zbog osobnih interesa. Primjerice, u jednome stambenome objektu vrijednost zajedničkih dijelova zgrade nadilazi vrijednost zasebnog dijela na koji se vlasnik knjiži. Većina zanemaruje vrijednost nekretnine. Cijeli interes proizlazi iz toga da nekretnina sačuva vrijednost i da eventualno dobrim upravljanjem i održavanje ta vrijednost poraste, istaknuto je tijekom razgovora.

Štimac naglašava kako suvlasnici moraju odabrati upravitelja te da pritom moraju pomno odabrati tvrtku s kojom će raditi, a ne da nakon mjesec, dva tri ili godine dana netko kaže da ih je upravitelj pokrao. okuplja najveći broj upravitelja iz cijele Hrvatske.

Svjestan činjenice da se loptica odgovornosti prebacuje ili na predstavnika ili na upravitelja te da se obaveza koje proizlaze iz vlasništva, rijetko tko drži, Šupe je i sam sebe javno nešto zapitao.

– Mene jako zanima kako upravitelj može pokrasti zgradu? Svaka zgrada mora imati svoj žiro račun, moraju se vidjeti sva knjiženja, kaže Šupe.

S obzirom na to da se posljednjih nekoliko godina priča o donošenju nove regulative jer trenutna nije baš dobra iako ostavlja veliku slobodu suvlasnicima, Šupe na upit odgovara kako ne očekuje puno od novih zakona.

– Ne može netko ‘sa strane’ riješiti naš odnos. Različiti su spektri problema. Vlasnici moraju biti usmjereni jedan na drugoga, bez sukoba. Moraju naći zajedničke interese jer raspolažu ogromnim kapitalom. Moraju shvatiti i da njihov kvalitetan odnos dovodi i do kvalitetnog odnosa u održavanju zgrada. Ne mogu susjedi jedni drugima podmetati noge. Imamo u Hrvatskoj primjere dobro održavanih zgrada, ali to proizlazi iz dobre zajednice unutar zgrade, napominje Šupe. Navodi jedan vrlo zanimljiv prijedlog.

– U zgradama postoji Kućni red. Pa prva rečenica kućnoga reda mora biti – kada vidiš susjeda, reci dobar dan, nasmiješite mu se, pitajte ga kako mu je zdravlje, ima li problema. Pozitivni odnosi unutar zgrade stvorit će i pozitivne odnose s upraviteljem odnosno upraviteljima i imat ćemo dobre rezultate. Očekivati da će zakonodavac kaznama i mačem to postići, nije realno i to je zabluda. Mačem i bičem nitko neće riješiti naše probleme, zaključuje Šupe razgovor za emisiju ZGRADOnačelnik, koju u partnerstvu donose prvi poslovni internet i podcast radio PoslovniFM i portal ZGRADOnačelnik.hr, prvi online savjetodavni servis za svakog suvlasnika u Hrvatskoj.

Autor: Tin Bašić Foto: PoslovniFM

Objavljeno 3. prosinca Sva prava pridržana ©poslovniFM