Prvi dan u znaku poslovnih razgovora

ZAGREB, 9. listopada 2019. – Tematski i sadržajno proširena Ambienta, otvorena u srijedu na Zagrebačkome velesajmu, donosi novu priču o ideji, dizajnu, arhitekturi, građenju, stanovanju i hrvatskoj proizvodnji. Jedan je to od najvažnijih sajmova Zagrebačkog velesajma, održava se 46. put, a na 25.000 četvornih metara svoje novitete predstavlja 461 izlagač iz 28 zemalja.

Hrvatska drvna industrija značajan je izvoznik. Proizvodnja namještaja zapošljava 11 posto ukupnog broja zaposlenih u drvno-prerađivačkoj industriji. Ministrica poljoprivrede Marija Vučković u izjavi za poslovniFM posebno ističe: ”Statistika je za prvih nekoliko mjeseci 2019.  jako dobra u proizvodnji namještaja te se bilježi rast. Nama je to u interesu i nastojimo to našom strategijom i taktikom potaknuti. Drvna industrija je i dalje najveći neto izvozni sektor pa izvoz u toj branši iznosi osam posto hrvatskog izvoza, a pokrivenost uvoza izvozom iznosi čak 204 posto”.

Cjelovitu emisiju možete poslušati ili preuzeti za kasnije slušanje.

Ministrica Vučković rekla je i da je Ministarstvo poljoprivrede u zadnje tri godine dosta napravilo u drvnom sektoru, a među ostalim, pokrenuli su natječaj za dodjeljivanje potpora malih vrijednosti. U tri godine dodijeljene su potpore za 212 projekata u vrijednosti 105 milijuna kuna. Ministarstvo poljoprivrede ima i program ruralnog razvoja tzv. šumske mjere tj. mjere unaprijeđenog razvoja i modernizacije. Marija Vučković je naglasila kako se kroz te mjere izdvojilo 20 dobrih projekata, vrijednih više od 100 milijuna kuna s potporom od 40 milijuna kuna. Ona se osvrnula i na problem nedostatka obrazovanog kadra u drvnoj industriji te izrazila želju da svi skupa poradimo na povećanju interesa učenika za srednje i visoke škole u području drvno-prerađivačke industrije.

Jedan je od noviteta Ambiente snažno uključivanje arhitekata i produkt dizajnera. Veliku pozornost već prvoga dana izazvala jer tzv. garažna rasprodaja dizajnerskog namještaja tvrtke Prostoria. Njen vlasnik Tomislav Knezović za poslovniFM je izjavio kako ta tvrtka dosta nastupa na inozemnim sajmovima, ali se na skladištu stvara dosta robe koja je kvalitetna i zdrava. S druge strane žele pružiti priliku ljubiteljima dizajna, koji možda nisu u mogućnosti u ovom trenutku kupiti takav namještaj, a vole ga i podržavaju rad Prostorie, izabrati nešto za sebe. U garažnoj prodaji u sklopu Ambiente nalazi se više od 500 artikala za čiju kupnju postoji veliki interes posjetitelja. Ima mnogo novih artikala koji su bili predstavljeni na sajmu, a možda su izašli iz kolekcije ili je promijenjen neki sitni detalj. U prodaji se nalaze stolice, fotelje, namještaj za van, sjedeće garniture… rasprodaja će trajati do kraja Ambiente. Knezović je rekao kako tvrtka Prostoria i dalje bilježi organski rast, a u ovom trenutku imaju pet novih proizvoda u razvoju. Sa svojim proizvodima nastupit će na sajmu u Koelnu. Sajmovanje nije zamrlo, jasno poručuje Knezović, dodajući kako bi trebalo više se posvetiti tom obliku promocije. “Ambienta se diže iz mrtvih i predstavljaju se proizvodi koji se moraju predstaviti i nama proizvođačima, ali i posjetiteljima. Ako će nas biti još više tada će taj sajam ponovno postati velesajam”, zaključio je Knezović.

U kulturi inovacija važna je implementacija dizajna

O povezanosti dizajna namještaja i mogućeg snažnijeg brendiranja hrvatske drvne industrije, porazgovarali smo i sa dr. Feđom Vukićem, voditeljem Studija dizajna na zagrebačkom Arhitektonskom fakultetu. Uspoređujući ovogodišnju Ambientu s proteklim godinama, uočen je i vidljiv pomak, ali za snažniji iskorak treba još nekoliko godina. Industrija namještaja podložna je oscilacijama. U Hrvatskoj postoje uspješni proizvođači i trgovci namještajem, no tržište je na neki način ograničeno. U kulturi inovacija je važna implementacija dizajna. “Danas je lakše nego ikada prije funkcionirati izvan granica država. Za mnoge izlagače na Ambienti prava šansa će biti međunarodna scena. Tvrtka Prostoria je brend, dobar primjer i pokazatelj kako se to može, i to ako je poslovni i inovativni koncept jasan. Globalna arena nudi mnogo više prilike za plasman”, rekao je Vukić. Dodao je kako se u procesu brendiranja namještaja za sada u Hrvatskoj može govoriti samo o pojedinačnim uspješnim primjerima. Dobar kvalitetan brend proizlazi nakon godina ulaganja u njega. “Ako hipotetički razmišljamo o hrvatskom namještaju, takvo što još ne postoji. Dakle, ako pretpostavimo da postoji nešto što je hrvatski brend u namještaju tada treba govoriti o nekoliko proizvođača namještaja, a ne o jednom ili dva proizvođača. Nažalost, to je tako. Govorimo o simboličkim vrijednostima, a ne o kvaliteti materijala”, kazao je Vukić.  Za sada postoje naznake, ali ne vidi se još inicijativa. Trebali bi okupiti nekoliko proizvođača koji će imati zajednički interes.

Drvna industrija čini gotovo 10 posto hrvatskog izvoza uz stalan rast, a jedan od većih izvoznika je i obiteljska tvrtka Sherif Export Import iz Gline, u vlasništvu obitelji Pašić. Utemeljitelj i sadašnji predsjednik Nadzornog odbora te tvrtke Murat Pašić i nasljednik, njegov sin, direktor tvrtke, samozatajni Damir Pašić, za poslovniFM su istaknuli kako izvoz njihove grupacije predstavlja četiri posto ukupnog izvoza drvno-prerađivačke industrije. Proizvode sirovu i suhu rezanu građu i elemente za namještaj. Od ukupnog izvoza, primjerice, na Egipat otpada oko 38 posto, a na Vijetnam oko 20 posto. Više od 90 posto proizvodnje odlazi u inozemstvo. Uz najveću pilanu u Hrvatskoj, najavljujuju novu investiciju od 20 milijuna eura u novu kogeneraciju. Praktički se svu dobit reinvestira u Hrvatskoj, a godišnji promet iznosi oko 550 milijuna kuna.

Od početka su gradili imidž na rokovima, čime se ponose, pri čemu smatraju da je najbitnije prikupljanje pravih informacija u pravo vrijeme. Tragom toga povećali su izvoz u Kinu i Kambodžu, a planovi uključuju nastavak povećanja izvoza za 10 posto. U tom su segmentu, kako kažu, došli do plafona, pa će investicije sad malo više usmjeriti u energiju.

U drvno-prerađivačkom sektoru zaposleno je više od 22.000 radnika, uz izvoz u vrijednosti 1,1 milijardu eura. O bitnosti udruživanja i zajedničkog nastupa na inozemnim tržištima, svoja promišljanja za poslovniFM je iznio Marijan Kavran, direktor Hrvatskog drvnog klastera.

„Stanje u hrvatskoj drvnoj industriji relativno je stabilno. Utjecaj recesije u Njemačkoj zasad se još nije odrazio u većoj mjeri. Za sada su problemi s radnom snagom, a to je duža boljka. Međunarodna konkurentnost poprilično je dobra. Najbolje stoje izvozno orijentirane tvrtke. Povećan je izvoz na daleka tržišta, čime sektor pokazuje neprekidnu ozbiljnost“, rekao je Kavran. Dodao je kako neke tvrtke rade visoko kvalitetne dizajnerske proizvode. Ishodi su posljedica neprekidnog ulaganja u drvni sektor. Tranzicija je uspješno završena, a šumski resursi kvalitetno se koriste. Neke tvrtke uvoze radnu snagu iz Indije i s Filipina, istaknuo je Kavran i dodao kako tom sektoru treba mnogo više radne snage. „Sa šumarstvom, obrtima, mikro i makro poduzetništvom, sektor zapošljava oko 50.000 radnika. Hrvatska drvna industrija ima oko 10 posto hrvatskog izvoza. Budućnost nije upitna, a sektor je žilav i bori se“, zaključio je Kavran.

Direktorica Zagrebačkoga velesajma Dina Tomšić posebice je istaknula misiju Ambiente, sajamske priredbe koja okuplja struku, znanost i proizvođače, a sve sa željom da bude platforma u realnoj i digitalnoj areni – pravi summit drvne industrije. Izdvojila je još jednu veliku inovaciju u programskom dijelu: „u Design Zoni, premium i talent, postavljenima u paviljonu 5, izgrađenom 1956. prema projektu Marijana Haberlea, čeka vas susret s najeminentnijim tvrtkama i brendovima hrvatskog i svjetskog dizajna. Edukativni i stručni program Ambiente jednako je avangardan kao i izložbeni“, istaknula je direktorica Velesajma Dina Tomšić.

U sklopu sajma Ambienta održana je prvog dana i panel rasprava “Strategija razvoja prerade drva i proizvodnje namještaja”. Hrvatski drvoprerađivači žele novi Zakon o preradi drva iako su zadovoljni trenutnom situacijom na tržištu, smatraju da je industrija postavljena na dobre temelje jer su pravila transparentna i sirovine ima dovoljno za sve. Jednoglasno odbacuju tezu da su puki izvoznici trupaca i poručuju da treba raditi na brendingu kako bi došli do viših cijena proizvoda u izvozu.

To su ključne poruke s panela na kojem su sudjelovali ministrica poljoprivrede Marija Vučković, predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić, predsjednik DPI HGK i direktor Pan Parketa Daniel Smiljanić, predsjednik Nadzornog odbora Mundus Viridisa Ivić Pašalić i predsjednik Uprave Spin Valisa Zdravko Jelčić.

Objavljeno: 10. listopada 2019. ©poslovniFM Foto: Siniša Kosić/ZV