Nema prosperiteta bez zajedništva

Zagreb, 10. srpnja 2019. – Vatreni su najbolji promotor Hrvatske u svijetu. Doček hrvatske nogometne reprezentacije 16. srpnja prošle godine bio je manifestacija temeljnog patriotizma. Prosperiteta nema bez zajedništva, a upravo su to Vatreni pokazali na čelu sa (Zlatkom) Dalićem. Jako sam zahvalan na pokretanju inicijative i pozivam sve da 16. srpnja u svim dijelovima Hrvatske evociramo uspomenu na povratak Vatrenih, istaknuo je trener svih trenera, bivši izbornik, Miroslav Ćiro Blažević, u posebnoj emisiji Dan zajedništva, ponosa i sreće. 

U razgovoru s Darkom Bukovićem, glavnim urednikom prvog poslovnog radija poslovniFM, sudjelovali su autor i producent Aleksandar Kovačević i glavni urednik Sportskih novosti Mario Zorko, ujedno i urednik knjige Zlatka Dalića Rusija naših snova. Cjelovitu emisiju možete poslušati u nastavku ili preuzeti za kasnije slušanje.

„Dan zajedništva, ponosa i sreće, nastao i kao želja izbornika Zlatka Dalića i na inicijativu koja je krenula iz Vukovara, ima za cilj obilježiti dan veličanstvenog dočeka hrvatskih reprezentativaca“, pojasnio je Kovačević. „Uputili smo poziv svim gradovima, općinama i turističkim zajednicama u Hrvatskoj, mnogi su se odazvali i pripremaju odlične programe za taj dan“, otkrio je Kovačević dodajući da su inicijativu prepoznali i mediji, poput Sportskih novosti, poslovniFM, a i Hrvatska radiotelevizija za taj dan u 21 sat priprema posebnu emisiju „Kako smo dočekali vatrene“, s izravnim uključenjima iz nekoliko gradova diljem Hrvatske.

“Hrvatska je u ovo vrijeme prošle godine“, ustvrdio je Zorko, „bila najsretnija zemlja na svijetu. Od tuda i podnaslov Dalićeve knjige, a Sportske novosti i ja osobno imali smo tu sreću raditi na knjizi. Tog 16. srpnja 2018. svi ćemo se sjećati i to će se prenositi na generacije, kao što su se uspjesi Ćirinih Vatrenih prenosili generacijama“, smatra Zorko.

„Tih je dana bilo puno prijepora oko igranja i nastupa, no izbornik Dalić sve je to upakirao u nezaboravan uspjeh. Kao mantru Dalić je ponavljao riječi poniznost, ponos i zajedništvo, i tu atmosferu prenio je na reprezentaciju… Svi zajedno! I uspio. Ćiro je taj koji je prepoznao Dalićev talent i nije ga slučajno postavio za svog asistenta, a i na kraju za trenera“, prisjetio se Zorko.

„Hrvatska je najveća sportska nacija na svijetu u odnosu na broj stanovnika, u samom smo vrhu po sportskim uspjesima, a premalo to koristimo“, istaknuo je legendarni Ćiro. „Ovo je sigurno trenutak kada se Hrvatska brendira, ne samo nacionalno nego i lokalno. Nogomet je učinio da i u najzabačenijem kutku svijeta znaju za Hrvatsku. I moram istaknuti još jedan fenomen: Hrvatska službeno u svim izborima ima najboljeg nogometaša na svijetu – Luku Modrića“.

Dotaknuo se Ćiro i pitanja koje mu često postavljaju: je li ljubomoran na Dalića, na što odgovara da je to fenomen učitelj – učenik te da nema zašto biti ljubomoran. „Dalić je moderni lider i čini baš ono što mentalitet današnje generacije traži“, zaključio je Blažević pozivajući Hrvatsku da se 16. srpnja prisjeti dolaska hrvatskih reprezentativaca sa Svjetskog prvenstva u Rusiji.

„Dan zajedništva, ponosa i sreće 16. srpnja iz Vukovara kreće“, poziv je Aleksandra Kovačevića svima u Hrvatskoj, uz tekst iz najavnog jingla… Obucimo, kockice, izađimo na ulice!