Udruga Baby Beef

Tov junadi raste, potrošači žele domaće meso u trgovini

„Prvi put u deset godina zaustavljen je uvoz: ukupni uvoz goveđeg mesa lani je narastao tek za dva posto, a svježeg goveđeg mesa za jedan posto, za što se slobodno može reći da je stagnacija. Istovremeno je prodaja naše, hrvatske junetine članica Udruge Baby Beef, u pojedinim trgovačkim lancima narasla i do 25 posto”, ustvrdio je za poslovniFM predsjednik Udruge Baby Beef Darko Celovec, u emisiji Agrobiz, urednika i voditelja Miroslava Kuskunovića. U emisiji je sudjelovao i mladi poljoprivrednik Matej Belec. Cjelovitu emisiju možete poslušati u nastavku ili preuzeti za kasnije slušanje.

„Udruga čini 90 posto proizvodnje junetine u zemlji, pa se usudim reći da smo i mi pridonijeli promjeni trenda. Uvjeren sam kako će taj trend još više ići u našu korist, jer smo u ovih godinu dana dobili više od 50 novih članica i povećavamo proizvodnju. Sve to ulijeva nam optimizam“, tvrdi Celovec.

Poljoprivredna politika i dalje ne čini dovoljno da se stvari pokrenu s mrtve točke.

Darko Celovec

Tov junadi u Hrvatskoj postaje sve zanimljiviji sektor proizvodnje, a uspjeh tog sektora najvećim dijelom treba pripisati Udruzi Baby Beef koja je s više od 300 svojih članica u samo godinu dana uspjela brendirati svoju junetinu i ući u većinu trgovačkih lanaca čime je dokazano da hrvatski potrošači žele domaće kvalitetno meso.

Udruga Baby Beef, s više od 300 članica, u samo godinu dana uspjela je brendirati domaću junetinu i ući u većinu trgovačkih lanaca

Darko Celovec

To potvrđuje i mladi 26-godišnji poljoprivrednik Matej Belec koji u Kloštru Podravskom ima farmu tovne junadi s oko 50 grla stoke. „Stočarstvo je zahtjevan posao i traži puno odricanja, no ja sam nakon završenog Agronomskog fakulteta ipak odlučio nastaviti posao svojih roditelja, iako je mladih, posebno onih koji se žele baviti poljoprivredom, na selu sve manje“, kazao je Belec za poslovniFM.

Celovec podsjeća kako Udruga Baby Beef okuplja oko 330 tovljača junadi što čini 90 posto sektora tovnog govedarstva. Članovi udruge godišnje uzgoje oko 120.000 junadi i ostvare više od milijardu kuna prihoda. Oko 50 posto proizvodnje izvozi se prodajom žive stoke u zemlje Bliskog Istoka i prodajom mesa u Italiju.

Članovi udruge godišnje uzgoje oko 120.000 junadi i ostvare više od milijardu kuna prihoda

Darko Celovec

Udruga je prvi rođendan svoje robne marke Hrvatska junetina dočekala uz pozitivne brojke: prodaja mesa u trgovačkim lancima i mesnicama rasla je po dvoznamenkastim stopama, Udruzi se priključilo više od 50 novih članica, a u ovoj godini očekuju rast uzgoja između 10 i 15 posto. Takav razvoj događaja vide kao točku preokreta u proizvodnji i prodaji junetine u Hrvatskoj.

„Hrvatska je junetina u prvoj godini ušla u sedam velikih trgovačkih lanaca, netom je potpisan ugovor s Tommyjem. Najveći rast prodaje mesa bilježi KTC (25 posto), ali porastu znatno pridonose i mesnice u kojima se opskrbljuje sve veći broj kupaca. Inače, dosad je potpisano 29 partnerskih ugovora o korištenju branda. Partneri koji mogu koristiti brand su trgovački lanci, mesnice i ugostitelji“, izjavio je Celovec.

Dosad je potpisano 29 partnerskih ugovora o korištenju brenda, na temelju kojih njime se mogu koristiti trgovački lanci, mesnice i ugostitelji

Darko Celovec

„Mislim da ovi naši rezultati dokazuju kako hrvatski kupci traže domaći proizvod. Pokrenuli smo naš brand kako bismo odvojili kvalitetnu, domaću i svježu junetinu od uvozne. Ne mogu se sjetiti da je ijedan sličan brend imao takav tržišni uzlet u samo godinu dana. Prepoznaju to i drugi, pa se Udruzi gotovo svakodnevno priključuju novi članovi. Vjerujem da ćemo u svim važnim pokazateljima ove godine rasti 10 do 20 posto“, najavio je predsjednik ove Udruge. Dodao je kako se to odnosi i na izvoz.

Hrvatska junetina iznimno se cijeni na vanjskim tržištima, primjerice u Italiji, pa u izvoz odlazi oko 50 posto junadi ove Udruge. U posljednjoj su godini otvorena tri nova tržišta – Kosovo, Srbija i Crna Gora – a sad se intenzivno radi na otvaranju Turske.

Unatoč pozitivnim trendovima u tom sektoru, Darko Celovec i mladi poljoprivrednik Matej Belec ipak se slažu u tome da poljoprivredna politika i dalje ne čini dovoljno da se stvari pokrenu s mrtve točke.

„Nama mladim poljoprivrednicima najveći je problem kako doći do kvalitetnog poljoprivrednog zemljišta, kako se financirati uz povoljne uvjete kao što je to moguće našim kolegama u zemljama EU-a, a u zadnje vrijeme je sve već problem i pronalazak radne snage jer više mladih nema, a i oni koji su ostali ne žele se baviti stočarstvom“, istaknuo je Belec.

U zadnje vrijeme je sve veći problem i pronalazak radne snage, jer više mladih na selu nema, a i oni koji su ostali ne žele se baviti stočarstvom

Matej Belec

Hrvatskoj treba kvalitetna poljoprivredna strategija koja će biti usmjerena na obnovu stočnog fonda. Ne treba ići daleko, dovoljno je uzeti iskustva Poljske ili Rumunjske, no bojim se da način na koji se sada radi nova strategija opet neće donijeti dobre rezultate, zaključio je Celovec.

Objavljeno: 28. lipnja 2019. ©poslovniFM