Iz obrtničke radionice

Kada hobi postane posao

Znate li tko je ili što je Pupa Franca, i kakve ona ima veze s izradom neobičnog nakita? Pupa Franca je, ustvari, žena iz narodne predaje koja je uvijek sve svoje stvari nosila sa sobom. Iza tog brenda i istoimenog obrta stoji Matea Pavla Rajšek Hrestak, koja je za poslovniFM pojasnila ideju, kao i najavila planove među kojima je i izlazak u inozemstvo s proizvodima, primjerice, na sajmove u Italiji, Njemačkoj i Francuskoj, a pružaju joj se i mogućnosti suradnje s galerijama iz tih zemalja. Cjelovitu emisiju možete poslušati u nastavku ili preuzeti za kasnije slušanje.

U emisiji Iz obrtničke radionice, u razgovoru s urednicom i voditeljicom Sanjom Plješa, Rajšek Hrestak objasnila je kako je Pupa Franca zapravo njezin nadimak iz djetinjstva, a dao joj ga je tata jer je sve svoje hobije nosila sa sobom i govorio joj je „Ma što to sve nosiš kao Pupa Franca?“ To se protezalo kroz njezino djetinjstvo, ali i za vrijeme odrastanja, pa joj se učinilo zgodno da taj naziv ima njezin obrt.

Tko je ustvari Matea? Nakon završene opće gimnazije upisala je Tekstilno-tehnološki fakultet u Zagreb, smjer modni dizajn, jer se oduvijek željela baviti modom. U početku se usmjerila na dizajniranje odjeće, no nakon završetka fakulteta, posao ju je odveo u drugom smjeru i zaposlila se kao aranžer izloga. Bio je to, kako je rekla Matea Pavla Rajšek Hrestak, timski i kreativan rad, ali usput je ona radila i nešto svoje – nakit, a ne odjeću, kao što je prvotno mislila. Tako joj je s vremenom, hobi postao posao.

Nakit je interaktivan

„To je, prije svega nakit od tekstila, a sve ogrlice, narukvice i broševe radim pretežno od pamučnog konca. Heklanjem pokušavam zadržati tradicionalno u suvremenom obliku te nešto što je, možda malo dosadno, prenijeti u zanimljiviji oblik i formu u izgledu, ali i načinu nošenja“, rekla je Matea Pavla Rajšek Hrestak. Naime, dio njezinog nakita je interaktivan, pa svatko tko kupi komad takvog nakita može ga sam oblikovati. Osim heklanja, Matea koristi modeliranje gline u nakitu i nekim produktima poput bookmarkera, pa u izradi tih predmeta kombinira konac i glinu. Tijekom šest godina rada, pokazalo se da osim mladih djevojaka njezin nakit voli i malo starija klijentela.

Ponekad se dogodi da se malo primirim, pa onda trebam izaći iz comfort zone, kako bih izašla van i privukla kupce

Matea Pavla Rajšek Hrestak

U proteklih šest godina bilo je raznih događaja u poslovanju. Neko vrijeme Matea Pavla Rajšek Hrestak surađivala je i s inozemnim galerijama. Profunkcionirala je i njezina internetska trgovina. No, dogodila se stagnacija u poslovanju nakon Mateina poroda. Uzela je pauzu kako bi bila samo mama, ali se vratila na posao prije dvije godine i tada se ponovno našla na početku.

Stoga se s pravom za nju može reći da je žena, majka i obrtnica u jednoj osobi. „Teško je uskladiti sve uloge, od segmenta vođenja posla, preko kućanskih obveza do praktičnog rada, dizajna, osmišljavanja projekata. To je rad koji iziskuje 24-satni angažman“, istaknula je Matea Pavla Rajšek Hrestak.

No, koje su prednosti samostalnog posla? Matea kaže da je bitno što se može kontrolirati rad, ostati s bolesnim djetetom kod kuće i završiti posao kasnije navečer, a ono što se misli i zamisli može se do kraja završiti bez nekih ograničenja. „Potpuna sloboda je najbolji dio posla što se tiče umjetničkog izražavanja“, naglašava Matea Pavla Rajšek Hrestak.

Na skupnim tematskim izložbama izlagala je dio svog nakita. Tada su to još bile i torbe te nakit. Zadnja izložba održana je 2013. kada je otvorila obrt, no nakon toga Matea se posvetila samo obrtu. Voljela bi u budućnosti napraviti samostalnu izložbu koja bi obuhvatila temu za promišljanje što se tiče nakita. Ta je izložba tek u pripremi, a trebala bi se održati sljedeće godine.

Suradnja s inozemnim galerijama

Do kraja ove godine, Matea bi htjela otići kao izlagač na sajmove te na dodatne edukacije o ovladavanju novim tehnikama. Snalaženje u svakom dijelu obrtničkog posla i sve to što obrtnik radi sam svojevrstan je izazov. Treba vidjeti gdje se može nadoknaditi znanje. „Ponekad se dogodi da se malo primirim, pa onda trebam izaći iz comfort zone, kako bih izašla van i privukla kupce“, ističe Matea Pavla Rajšek Hrestak. Dodaje kako ima još planova, među kojima su radionice za djecu i odrasle, ali trenutačno nije u mogućnosti njihovo provođenje.  

Nakit Pupa Franca uključuje ogrlice, narukvice, broševe, ukrase za dom te oznake za čitanje knjiga, a sve je dostupno na mrežnoj stranici pupafranca.com. To je nakit koji se ne vidi u trgovini i ne može se isprobati, pa kupac izravno s Mateom Pavlom Rajšek Hrestak može komunicirati o svemu što ga zanima.