Klis se okreće zelenim energijama. Sunčane i vjetroelektrane bit će na području od Prugova do Korušca, nositelj projekta je Ministarstvo gospodarstva, a izgradnja prve sunčane elektrane počinje u drugom dijelu godine. Kroz proteklih 40 godina smo kao općina bili zasićeni kamenolomima kojima, kako smo to utvrdili i Prostornim planom, tu više nije mjesto, istaknuo je za poslovniFM načelnik Općine Klis Jakov Vetma.

U pripremi je i natječaj koji će pomoći OPG-ovima, primarnoj proizvodnji i pogotovo stočarstvu, za koje će u sljedećem operativnom razdoblju biti osigurano i dosta sredstava iz EU fondova. Općina time osigurava win-win situaciju, jer poduzetnička aktivnost osigurava ostanak stanovnika, kazao je Vetma u emisiji Lokalno je globalno, u razgovoru s voditeljicom Ojdanom Koharević.

Prisjetivši se kako su osnivanjem Poduzetničkog inkubatora prije sedam godina bili zapravo avangardni, kao prva općina u Splitsko-dalmatinskoj županiji koja je pokrenula takav vid organiziranja poduzetnika, Vetma je naglasio da su upravo time zadovoljili dva temeljna cilja – imati poduzetničku potpornu instituciju za tamošnje startupove i  sve one koji pokreću posao, ali istodobno i razvojnu agenciju koja će pomoći u prijavama na sredstva iz europskih fondova.

Općina, poznata po bogatom kulturno-povijesnom naslijeđu, zauzima veliko područje, većinom ruralno. Ključ za povratak velikog dijela stanovništva u Zagoru bilo je ulaganje u infrastrukturu, od elektrifikacije, vodoopskrbe do prometne povezanosti.Poduzetnicima za povratak u ruralna područja potreban je poticaj, a to, među ostalim, osiguravamo nizom aktivnosti.

Razvoja nema bez ljudi, a Klis u protekle tri godine bilježi  pozitivan prirast.

Na upit zašto se Klis nije odlučio za otvaranje poduzetničkih zona, Vetma odgovara kako je preuzimajući mjesto načelnika 2013. ocijenio kako je ulaganje u poduzetničku infrastrukturu zone, dok mnoge zone u okolici zjape prazne, odnosno investiranje desetaka milijuna kuna nije činilo kao pametno rješenje i da bi te investicije bile bačene u vjetar.

Među gospodarskim posebnostima Klisa je i drevna Kliška tvrđava, koja je postala i važan dio općinskog prihoda.

„I dok smo prije 6 godina imali 12 tisuća posjetitelja godišnje, uz mizeran prihod, danas ostvarujemo 102 tisuće posjetitelja i čak 5,5 milijuna kuna prihoda od ulaznica“, kazao je Vetma. Dometnuo je kako je plan cjelovita obnova tvrđe, pri čemu je bitno osigurati alans između komercijalnog iskorištavanja i očuvanja baštine.

Osim turizma, Općina Klis je naslonjena na Solin te Split, zbog čega je i dosta bitan razvoj poljoprivrede, u kojem se trenutačno provodi i projekt vrijedna 1,1 milijun kuna. Klis je, sa susjednim općinama član LAG-a Zagora, a i kroz ovaj oblik organiziranja omogućava se pomoć poduzetnicima, pogotovo u ruralnim područjima

Klis svoj razvoj bazira i na korištenju EU fondova. Uskoro kreće i projekt sekundarne kanalizacije i vodoopskrbe Klisa, vrijedan ukupno 90 milijuna kuna, a što prije bi htjeli realizaciju projekta izgradnje Tunela Kočinje brdo, kojim bi spojili Klis i Zagoru, za što smo u razgovorima s Hrvatskim cestama o pronalasku najboljeg modela suradnje.

Ističući još jednom otvorenost za investitore, Vetma naglašava kako žele zadržati autohtonost prostora, koje je ugodno mjesto za život.

Objavljeno 23. travnja 2021. Sva prava pridržana ©poslovniFM