Naša rješenja temelje se na digitalnom pristupu. Uzmemo u obzir kompletno poslovanje određenog klijenta i pogledamo na koji način plasira svoje usluge, na koji način komunicira i onda slažemo mrežu digitalnih kanala koja je adekvatna za cilj koji imamo, bilo da je to povećanje prodaje ili nešto treće. Radimo već jako dugo s malim poduzećima i znamo za njihova ograničenja budžeta, vremena i ostalih resursa, tako da nastojimo sve jako automatizirati i time smanjiti troškove, otkrio je za poslovniFM Dario Begonja, direktor, ujedno i jedan od osnivača agencije Hero Factory, za digitalna marketinška rješenja za mala i srednja poduzeća.

Cjelovitu emisiju poslušajte u nastavku ili preuzmite za kasnije slušanje.

„Ušteda vremena i financija – na tome zasnivamo pristup jer smo uvidjeli da mala poduzeća u pravilu nemaju dovoljno novca za implementaciju kompleksnijih digitalnih rješenja kakva su često potrebna, a nalaze se na istom tržištu kao i veliki igrači koji često imaju i neograničene resurse. Iz tog razloga odlučili smo maksimalno dati u ruke aplikaciju Hero Factory malim poduzetnicima. Konkretno, ona radi – tako da se ulogirate u aplikaciju, odaberete svoju industriju, odgovorite na nekoliko osnovnih pitanja i tako dobijete početni personalizirani plan. Taj plan pokazuje kako biste trebali, primjerice, nešto objaviti, kakav oglas postaviti, kako se radi svaki korak, čak do razine pisanja neke objave, pokazuje kako bi ona trebala biti koncipirana, koje stvari ne smijete propustiti itd.

Vodič kroz cijeli proces

Aplikacija Hero Factory vodi vas kroz cijeli proces kao da imate živog digitalnog marketinškog stručnjaka pokraj sebe koji vam cijelo vrijeme govori što trebate napraviti. Jako puno malih poduzeća i malih poduzetnika traži rješenja, googla, prolazi raznorazne edukacije, pa uzmu, primjerice, edukaciju koja traje tjednima, nakon toga dobiju određena znanja i onda tek gledaju kako to uopće prevesti u svoje poslovanje i nađu se pred zidom jer je jako puno kanala. Ovdje je to tako postavljeno da točno dobivate onaj djelić lekcije koji vam treba da obavite zadatak“, objasnio je Begonja u emisiji Pametna Hrvatska, u razgovoru s urednikom Borisom Živkovićem. Ističe kako se idejom o aplikaciji Hero Factory nije željelo zamijeniti marketinške profesionalce.

„Ideja je da aplikacija bude za one koji nemaju dovoljno financija, a imaju nešto vremena i drugih resursa na raspolaganju, da i oni sami mogu imati pristup kvalitetnom marketingu. Ovo je isto tako alat pomoću kojeg se može lakše surađivati bio to freelancer ili nekakva marketinška agencija. Mi smo prepoznali da klijenti dolaze dosta nespremni za suradnju s agencijom. To znači da često niti ne znaju što sve mogu očekivati, što bi trebali isporučivati, a to u konačnici umanjuje kvalitetu ukupno odrađenog posla i otežava na neki način posao i jednima i drugima. Ideja je da se olakša ta cijela komunikacija i olakša svakodnevna suradnja. Bitno je za napomenuti da je za mala poduzeća ovo način da se vidi koji je rang kvalitete nužan za postizanje rezultata. Ima klijenata koji nisu markentigaši, nemaju marketinške odjele kako bi bili stručno vođeni i onda su prepušteni svom nahođenju, odnosno, načinu na koji misle da bi trebalo nešto obaviti. S druge strane, mnogo je marketinških agencija koje primjerice, postave Google oglas ili postave samo jedan oglas, nikakva segmentacija, ništa detaljnije, a klijenti su sretni jer su prije bili na nuli, a sad ipak imaju nešto. Tako da želimo s te strane nivelirati tržište“, rekao je Begonja.

„Ideja o aplikaciji Hero Factory koja će služiti kao asistent za digitalni marketing malim poduzećima rađala se jako dugo. Sada već gotovo desetak godina radimo s malim poduzećima, dosta mojih kolega u Hero Factory ima mnogo iskustva. Vidjeli smo mnoge probleme i uvidjeli da fali rješenje koje bi sve to objedinilo u kompletnu priču. Aplikacija je besplatna prvih mjesec dana nakon čega je korištenje 50 eura mjesečno.

Pozitivne reakcije korisnika

Imamo dobre reakcije korisnika i dobre dosadašnje rezultate. Bitno je napomenuti da smo iz agencijskog poslovanja razvili ovako nešto. Dosta klijenata koji se koriste našom aplikacijom bili su naši agencijski klijenti, što je važno jer su već navikli na određeni model rada, te je tako s njima olakšana komunikacija. Sam onboarding proces nešto je manje automatiziran, odnosno potrebno je još uvijek dosta sudjelovanja nas iz agencije kako bi se onboarding odradio do kraja. Teško je još u ovoj fazi reći da aplikaciju pustimo na široko tržište bez da mi na bilo koji način interveniramo. Dio po dio automatiziramo i smanjujemo vrijeme onboardinga, odnosno početka samostalnog korištenja aplikacije. Srezali smo to s 20 dana u startu na nekakvih pet do sedam dana, tako da smo uzeli sve inserte koje smo imali do tada i iskoristili to za dodavanje, na čemu upravo radimo, tj. do neke razine funkcionalnosti. Želja nam je da u drugom dijelu godine korištenje aplikacije na tri mjeseca ponudimo sasvim besplatno, kako bismo olakšali povratak na noge svim malim poduzećima nakon lockdowna, odnosno koronakrize“, obrazložio je Begonja te se osvrnuo na konkurenciju.

„Konkurenciju na tržištu imamo, a to su svi koji se bave marketingom i aplikacijama s jedne strane, a s druge strane imamo i komplementarne proizvode i subjekte. Naime, aplikacije za male poduzetnike se dosta selektivno koriste, postoje neka zanimljiva rješenja na tržištu iako možemo reći da ne postoji aplikacija, ili mi barem na nju nismo naišli, koja bi služila kao savjetnik koji te vodi kroz detalje sadržaja, odnosno objašnjava što bi točno trebalo napisati i kako fotografirati nešto što ti je potrebno, kako da urediti neku sliku itd. To su stvari koje smo vidjeli da su najveća barijera malim poduzetnicima.

Aplikacija Hero Factory olakšava komunikaciju, ona je asistent. Ona se koristi slično kao i aplikacija za treninge, za praćenje prehrane i tome slične. Aplikacije nisu zamijenile osobne trenere, nego, dapače, osobni treneri su se počeli koristiti aplikacijom da bi lakše komunicirali sa svojim klijentima koji su kod kuće, da bi im lakše savjetovali što trebaju jesti, kada trebaju doći na trening…“, objasnio je Begonja.

U razgovoru za poslovniFM predstavio je i ekipu koju zapošljava.

„Trenutačno nas je sedam u timu, dijelimo se na razne specijalnosti, od markentingaša do development kolega i po potrebi izrađujemo web stranice, web shopove i slično, što je u biti sve jedan zatvoreni sustav koji treba adresirati kako bi se ostvarili svi koraci od nekog prvotnog digitalnog kontakta do konačne prodaje. Želja nam je da automatiziramo što veći dio toga i omogućimo boarding novih ljudi, imamo i nekoliko praktikanata koji trenutačno rade s nama, a voljeli bismo maksimalno uspostaviti kompletne procese, a što je kod malih poduzeća uvijek izazov, a u konačnici želimo i znatnije širenje. Želimo da novi klijenti što brže dobiju potrebno znanje, a to ćemo postići što većom automatizacijom. Posla definitivno ima, koronakriza nam je s jedne strane čak bila korisna, no ne zbog klijenata koliko zbog toga jer nam je dala vremena da posložimo neke interne procese koji su dugo bili na čekanju, pa i samu aplikaciju.

Što se tiče financija, ušli smo u projekt dosta ambiciozno, te smo dio poslovanja financirali izravno s klijentima, a u cash flow nam sada polako ulaze i prihodi od aplikacije. Na Zagreb Connectu smo preko programa Startup Factory osvojili veliku nagradu koja nam mnogo znači, zbog financijske injekcije i zbog potpore koju pruža. Preselili smo se na prostor Velesajma i prebacili poslovanje u ZICER. To nam je bila važna stavka, ali i preporuka svima koji se bave inovativnim rješenjima, a mala su poduzeća. To je dobro mjesto. Nastavljamo i dalje tako da nam je glavni izvor prihoda poslovanje s klijentima. Sigurno će ostati tako još godinu-dvije dok god gradimo automatizaciju koja nam je potrebna, a u aplikaciji Hero Factory u budućnosti vidimo veliki potencijal“, zaključio je Dario Begonja u razgovoru za poslovniFM.

Objavljeno 10. srpnja 2020. Sva prava pridržana ©poslovniFM