Hrvatski startup Once Sport, današnji Once Football, osnovan je 2011. godine kao svojevrsni joint venture IT stručnjaka i sportskih eksperata s fokusom na razvoj aplikacija za analizu nogometnih utakmica za iPhone i iPad. Tržište se otad razvilo, a nogometna se igra snažno planira analizom konkretnih podataka o jakim i slabim točkama nogometaša, istaknuo je za poslovniFM Dalibor Čvek, direktor tvrtke Once Football.

Cjelovitu emisiju poslušajte u nastavku ili preuzmite za kasnije slušanje.

Inicijalna ideja i realizacija za osnivanje tvrtke došla je od bivšeg nogometaša Ivana Ilečića, a ideja je bila da se, koristeći što više informacija, lakše donose odluke ključne za nogometne utakmice. Počelo se s idejom da se radi detaljna analiza utakmica kako bi trener dobio sve statističke podatke – točnost dodavanja lopte, centaršuta, duela, pozicija na terenu gdje se to dešavalo, znači, sve moguće informacije trener bi imao na dohvat ruke. Zato se i odlučilo za tada tehnološku novotariju iPad – da trener jednostavno imajući u ruci sve podatke i pokazatelje proučava protivnika, proučava igru svojih igrača i utakmice te na temelju toga određuje taktiku ili strategiju igre, naglasio je Čvek u razgovoru s urednikom emisije Pametna Hrvatska, Borisom Živkovićem.

– Povijest naše aplikacije Once fudball vezana je uz film s Bradom Pittom Moneyball. To je priča o uspjehu bejzbol kluba na temelju promatranja statističkih podataka, a ekipi Once sporta upravo je ta priča poslužila kao inspiracija za biznis. Zašto ne bismo primijenili tako nešto u nogometu.

Danas veliki klubovi poput Bayern Munchena kao i svi klubovi iz liga petice, imaju znanstveni odjel u kojem statističari proučavaju sve podatke vezane uz nogometaše i igru te ih nastoje obraditi i na taj način dobiti postotak prednosti pred protivnikom, a sve s ciljem kako bi njihov tim bio bolji i uspješniji od protivničkih. Takav pristup uz, naravno, bolji rezultat na terenu, donosi i više sponzora, veća sredstva…

– Bitno je da klubovi pokušaju pronaći formulu za bolje rezultate, a tu glavnu riječ vodi statistika i analiza utakmica, smatra Čvek te ponosno ističe suradnju s Aspire Academy iz Katara.

– U našoj poslovnoj karijeri, posebno je zanimljiva suradnja s Katarskom sportskom akademijom vezana uz Svjetsko nogometno prvenstvo 2022. godine. Naime, s Katarom radimo još od 2014. godine, to je bila malo čudna priča. Iz spomenute akademije dobili smo upit hoćemo li sudjelovati u razvoju aplikacije za praćenje igrača unutar akademije. Potom smo stupili u kontakt s trenerom koji je prije bio desna ruka Florentinu Perezu u Real Madridu, a koji je od Katarskog šeika dobio zadatak da pripremi tim za Svjetsko prvenstvo 2022. godine. I tu im je trebao IT support, a jedna od firmi koja je trebala pomoći u stvaranju aplikacije kako bi to sve odradili bili smo i mi, pojašnjava Čvek te dodaje da je Katar razmatrao nekoliko tvrtki koje su se bavile razvojem aplikacija i već su imali neke proizvode vezane za sport.

– Objavili su natječaj, naša se tvrtka prijavila, dobili smo posao na tom tenderu i od tada je krenula suradnja s Aspire Academy za sportsku izvrsnost iz Katara. Napravili smo im iPad aplikaciju. Potom je aplikacija prezentirana katarskom šeiku, ali šeik nije bio zadovoljan dizajnom i tražili su da se doradi prema njegovim željama. Potom je naša dizajnerica predložila nekoliko vrsta dizajna, zatim je sve redizajnirano i na kraju sve smo to implementirali u naš proizvod. Vezano uz developer aplikaciju koju smo radili za Aspire Academy, napomenuo bih da je slična inicijalnoj s kojom smo se i lansirali na tržište, ali ima mnogo više mogućnosti i bogatija je podacima iz baze Akademije, a uz to ima i lijepe grafove po specijalnoj šeikovoj želji. Suradnja sa spomenutom akademijom i dalje teče, a nadamo se do 2022. godine.

Ćvek izdvaja i suradnju s poznatim njemačkim portalom Kicker, koji ima više od 80 milijuna mjesečnih jedinstvenih korisnika, a s kojim su radili detaljne analize utakmica Bundeslige tijekom dviju sezona. Taj posao ostvario im je, ističe, oko 4 milijuna kuna ukupnog prihoda.

– Nakon toga krenuli smo s razvojem novog proizvoda, a riječ je o proizvodu vezanom uz video analizu. Statistička analiza dobro funkcionira, ali je skupa jer nam pojedini klub mora poslati snimke utakmica i onda se podaci unose ručno za što treba dosta vremena, a klubovima koje smo targetirali takva usluga je preskupa. Riječ je o klubovima prve i druge hrvatske lige, slovenske ili 3. Bundeslige, pojašnjava Čvek. Ističe i kako su željeli i video analizu namijenjenu trenerima.

S njemačkim portalom Kicker, koji ima više od 80 milijuna mjesečnih jedinstvenih korisnika, radili su detaljne analize utakmica Bundeslige tijekom dviju sezona.

– Budući da je nogomet grupni sport, samo statistički podaci nisu dovoljni već je potrebno znati i zašto je npr. netko izgubio loptu. Taj smo proizvod ponudili svima – od pete, četvrte i treće lige kao i omladinskim pogonima. Alat za analizu ponudili smo ne samo nogometnoj eliti već i svakom niželigaškom treneru.

Uz naše proizvode uveli smo i certificiranje videoanalitičara. Naime, budući da surađujemo s trenerima koji često odlaze na rad u inozemstvo, od njih smo dobivali upite možemo li im izdati potvrde da znaju raditi s našim programom. Potom smo organizirali obuku i certificirali tečajeve. Na tečaju se podučava uporabi programa, obuka se provodi i na stranim jezicima poput njemačkog, engleskog, portugalskog, španjolskog, francuskog, a sa završetkom obuke dobiva se spomenuti certifikat.

Klijenti su nam, osim akademije iz Katara, mnoge TV kuće, no core business nam je trener analitičar, koji koristeći naš proizvod sam radi svoje analize. Naime, za razliku od inicijalne ideje gdje smo radili ručnu analizu individualno za svakog korisnika, promijenili smo poslovni model i fokus nam je na trenerima i skalabilnim rješenjima, pojašnjava mogućnosti.

Napravljena je i Once swimming aplikacija, na upit Hrvatskoga plivačkog saveza zašto ne bi izradili i sustav za analizu plivačkih utrka. Tako je napravljena aplikacija uz pomoć koje plivački trener snima utrke i dobiva detaljni uvid cjelokupne utrke, izron, udaljenost izrona, broj zaveslaja itd. Upisivati takve parametre ručno na papir dosta je zahtjevno i treba vremena, zato smo osmislili aplikaciju vrlo jednostavnu za korištenje, a upravo smo na tržište izbacili i englesku verziju aplikacije, kaže Čvek.

I drugi sportovi su zanimljivi poput košarke, rukometa, ragbija… No, za izradu pojedinih aplikacija treba imati stručne ljude koji se razumiju u svaki od spomenutih sportova, pa neke stvari, reći će, nisu u fokusu.

Zasad imaju svoje stalno zaposlenih te vanjske suradnike za razvoj proizvoda. Također, imaju partnersku tvrtku koja je ujedno i suvlasnik, za prodaju i suradnju na stranim tržištima. Za marketinški dio također je adužena partnerska agencija.

– U poslu kojim se bavimo postoji globalna konkurencija, postoje tvrtke koje su na tržištu dugi niz godina. Primjerice, u Americi se izradom takvih sustava bave firme koje imaju i dvije tisuće zaposlenih, neke su specijalizirane za suradnju s televizijama ili pak pojedini sport… No, postoji niša među njima između velikih i malih, a mi se tu nastojimo istaknuti jednostavnošću proizvoda koji ima moćne grafičke performanse, a da pritom ne bude preskup tako da si ga i treneri iz 3. lige ili omladinskog pogona mogu priuštiti, ocjenjuje tržišne mogućnosti Čvek.

Glede planova, nastojimo završiti verziju svojeg programa za windowse, nakon toga se bacamo na verziju za macOS, a nakon toga radit ćemo na nekom komplementarnom proizvodu ili ćemo nadograđivati postojeće, zaključio je Dalibor Čvek u razgovoru za poslovniFM.

Objavljeno 2. listopada 2020. Sva prava pridržana ©poslovniFM