SOM System – sustav obavještavanja mailom, naš je prvi projekt pomoći obrtnicima, malim poduzetnicima i startupovima, ne bi li dobili digitalni alat za poboljšanje poslovanja, naplate računa i komunikacije s klijentima. SOM System pokrenuli smo iz vlastitih potreba. Nakon što smo osnovali firmu, ukazale su se slične potrebe i, zapravo, zbog sebe smo razvili spomenutu aplikaciju. To je bio naš početak, a pošto smo involvirani i u sportu, ova se aplikacija dalje razvijala, pojasnio je Lorenzo Gašparić, direktor tvrtke Fortis Labor, u razgovoru za poslovniFM

Cjelovitu emisiju poslušajte u nastavku ili preuzmite za kasnije slušanje.

Riječ je, pojašnjava Gašparić u razgovoru s urednikom emisije Pametna Hrvatska Borisom Živkovićem, o mrežnoj aplikaciji kojom poduzetnici mogu doći do podataka o dugovanjima, potraživanjima i ostalim statističkim podacima o poslovanju vlastite tvrtke. Namijenjena je mikro poduzetnicima, ali i OPG-ovima koji su u ovo doba korona krize izrazili potrebu za digitalnim računima. Sve firme koje digitalnim putem žele komunicirati sa svojim klijentima, imati sve na jednom mjestu, sve račune, svu komunikaciju i tako sebi poboljšati i olakšati aktivnost, naši su potencijalni klijenti.

Svaka bi digitalizacija trebala olakšati i ubrzati procese pa tako i ova, te je pogodna ne samo za male poduzetnike već i za velike organizacije. Ona pomaže da gomila papira nestane iz svakog ureda, nastavio je Gašparić.

Fortis Labor, kako je ime tvrtke, na latinskom znači „jak rad”. Aplikacija SOM System razvijena je sredstvima Europske unije, koja su dobili dvaput.

SOM System, SOM Sport i SOM Grad, tri su aplikacije koje smo razvili i koje imaju sve snažniju primjenu

– Korisnici putem aplikacije dobivaju bržu komunikaciju i bolju naplatu. Zašto mail? Dokazano je da komunikacija mailom stvara dozu ozbiljnosti. Odjednom se vidi da, primjerice, oni kupci koji vam se čine najboljima, nakon što se digitalizira sustav, da ti isti kupci nisu baš najbolji kupci. Ako nemate sve digitalizirano na jednome mjestu i ako ste prepušteni više svom osobnom kontaktu, onda brojke nisu tako dobre. No kad se digitalizira sustav neke kompanije, naprosto postaju bolji platiše. Naime, često osobni dojam prevlada brojke i činjenice. Licencu iznajmljujemo na mjesečnoj bazi te imamo desetak poduzeća već niz godina kao klijente, a ove godine započeli smo suradnju i s nekoliko OPG-ova.

Iz te prve aplikacije, nastao je SOM Sport. Uvidjeli smo da gotovo niti jedan sportski klub nema digitalni alat, te da nemaju nikakvu pomoć u svojoj administraciji. Čak smo vidjeli da neki koriste školske ploče na kojima pišu tko je platio članarinu, tko je bio na treningu itd. Uvidjeli smo da oni troše puno energije, vremena i truda za administraciju jer treneri, zapravo, ne bi trebali vući čovjeka za rukav da plati članarinu i primati novac. To je proces koji smanjuje likvidnost klubova, te smo izradili digitalni alat kojim klubovi mogu u nekoliko sekundi kreirati i naplatiti članarine i poslati roditeljima izravno, taj proces bi trajao u praksi prije digitalizacije po tjedan dana, a ovako je gotovo trenutan, pojašnjava Gašparić.

Aplikacijom se mogu koristiti svi – i veliki klubovi, kao i oni manji, a zbog toga imamo takve dvije verzije. Sve skupa, 400 do 500 klubova koristi se aplikacijom. Za sada još aplikaciju nismo ponudili izvan Hrvatske, no to Lorenzo Gašparić drži sljedećim korakom. Dodaje da je aplikacija dobra za praćenje kontakata sportaša u vrijeme koronavirusa.

– Po preporuci Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo za svaki bi trening trebalo ručno ispuniti upitnik s podacima o tome tko je bio na treningu, tko ga je vodio, te na kojoj lokaciji, kako bi se kasnije eventualno detektirali oboljeli ako bi ih bilo. Uzet ću za primjer jednog zagrebačkog trećeligaša koji ima u svom sastavu 13 grupa. Sa svim treninzima u tjedan dana oni ispunjavaju po 53 dokumenta i u toj bazi za nekoliko tjedana to je ogromna količina papira. Ako se proboj koronavirusa ipak dogodi, cijeli klub će morati u lockdown, a oni žive od članarina, i to nikako nije dobro za njih. Mi smo stoga u aplikaciju uveli mogućnost da se prozivkom na mobitelu kroz nekoliko klikova, za samo 10 sekundi prozove bilo koja grupa i kasnije se za bilo kojeg suradnika kroz dva klika dobije primarni kontakt, tako da uz pomoć našeg sustava nije nužno blokirati cijeli klub, već samo eventualno zaražene članove i njihove grupe, istaknuo je Gašparić te predstavio još jednu novinu svoje tvrtke.

SOM Grad je najnovija aplikacija koja funkcionira na četiri razine. Naime, gradovi imaju sportske zajednice i njihovi pročelnici raspisuju natječaje kojima se financiraju klubovi ili udruge. Potom gradovi dotiraju sredstva nekima od tih klubova i oni ih moraju opravdavati hrpom papira. Tako smo mi počeli gradovima nuditi aplikaciju kako bi spomenute procese vodili digitalnim putem i u realnom vremenu. Gradovi, naši korisnici, znaju u realnom vremenu kako se troše gradska sredstva, te imaju i uvid koliko je još sredstava neiskorišteno ili neopravdano utrošeno. Time se mogu sprječavati pogreške i moguće malverzacije. Vidjet će se i kroz četiri ili pet godina tko je sve i kako pravdao javna sredstva. Sustav funkcionira tako da aplikaciju SOM Grad otkupljuje određeni grad i onda aplikaciju klubu ustupa besplatno. Mogli bismo reći da je to direktno ulaganje gradova u transparentnost, tvrdi Lorenzo Gašparić.

– Potpisali smo ugovore za aplikaciju SOM Grad s Vodnjanom, Rovinjom, Siskom, Vrbovcem, Bjelovarom, Svetom Nedeljom i Lepoglavom, te s Međimurskom županijom koja je uzela aplikaciju za sve svoje natječaje. Mnogi gradovi tek uvode digitalizaciju, a tome je pomogao i COVID-19, pa se nadamo da će i ostali biti zainteresirani za transparentno vođenje svog poslovanja. Koliko god da košta, digitalizacija je na kraju uvijek ušteda, ustvrdio je Gašparić.

Ako se poslovanje vodi na transparentan i pošten način, nema straha od naše aplikacije. Uvijek ima problema, ali naš sustav to rješava i svima je dostupan i velikim gradovima i malima, te vjerujem da će pravdanje transparentnog raspolaganja javnim novcem postati standard, a to je moguće upravo digitalizacijom. Namjensko trošenje novca, pogotovu u doba korona krize, postat će još aktualnije, a zajednički cilj da se novac namjenski troši, a ne rasipa kojekud – u svim djelatnostima.

Gradovi nemaju sustav za statistiku praćenja rada udurga i klubova, npr. koliko se ljudi želi baviti sportom, koje su dobi, kojeg su spola, tako da kroz aplikaciju dobivaju i demografsku sliku. Odnosno kod udruga se dobiva statistika koje udruge imaju najviše članova, za koje vlada najveći interes građana i sl.

Naša Demo verzija je na našoj web stranici, može se vidjeti funkcionalnost. Digitalizacija više nema alternativu, što se dobro odražava i na prodaju.

Fortis Labor – naš startup, smješten je u ZICER-u, kod nas radi deset ljudi, neki su vanjski, a neki su stalno zaposleni. U ZICER-u smo od 2016. godine. Prostor, internet, dvorana za prezentacije, sve su to prednosti tog prostora, a tu i surađujemo s drugim startupovcima, tako da bih ZICER preporučio svima koji se kane otisnuti u poslovne vode, zaključio je Lorenzo Gašparić razgovor za poslovniFM.

Objavljeno 4. rujna 2020. Sva prava pridržana ©poslovniFM