Svakom korisniku morate osigurati doživljaj

Početkom prosinca 2019. hrvatska tvrtka za rent-a-car Carwiz potpisala je već dvadeseti franšizni ugovor, što je, kažu, bilo u planu tek za tri godine poslovanja. „Time smo daleko nadmašili prvotna očekivanja, kreiranjem vlastitog franšiznog poslovanja krupnim koracima zakoračili smo na globalno tržište“, istaknuo je za poslovniFM Krešimir Dobrilović, osnivač i vlasnik Carwiza. Dodao je kako su mnogi na početku mislili da je riječ o stranom franšiznom projektu, a upravo je Carwiz u potpunosti i u svakom pogledu domaći proizvod i izvozni projekt te jedina rent-a-car kuća u Hrvatskoj koja se bavi franšiznim poslovanjem izvan Hrvatske.

Cjelovitu emisiju možete poslušati u nastavku ili preuzeti za kasnije slušanje.

Sve je počelo ne tako davne 2017., kada je osnovana tvrtka Carwiz i u vrlo kratkom roku u Hrvatskoj profilirala se kao ravnopravan tržišni igrač, s vremenom i lider koji je širio poslovanje na europsko, afričko, azijsko i američko tržište.

„Od samog početka poslovanja naš je temelj bila tendencija kreiranja kvalitetnije i sadržajnije ponude. Danas nije dovoljno prodati proizvod već korisniku morate osigurati doživljaj. Tako i mi svakodnevno radimo na unapređenju svoje ponude. Temeljimo je na novim tehnologijama i globalnim trendovima koji postaju neizostavan dio života, kako mlađih tako i svih ostalih generacija“, ispričao je Dobrilović u emisiji Pametna Hrvatska u razgovoru s urednikom Borisom Živkovićem.

Nakon što je sudjelovao u organiziranju rent-a-car kuća, Oryxa i Fleeta, Krešimir Dobrilović odlučio je pokrenuti i vlastiti biznis u tom sektoru.

U planu je tijekom 2020. i potpisivanje minimalno deset novih franšiznih ugovora, tako da očekujem da će Carwiz biti prisutan u 30 zemalja

„Cijela priča počela je još prije 23-24 godine kad sam počeo raditi za međunarodnu poznatu franšizu Budget. Nakon godina iskustva, pokrenuo sam dva startupa, u jednom sam bio direktor, a u drugom manjinski suvlasnik, ta je firma kasnije prodana i mada sam još radio kao predsjednik uprave, odlučio sam se na potpuno novi projekt“, nastavlja Dobrilović. Tako je nastao Carwiz, tvrtka koja danas zapošljava 80 djelatnika u 13 poslovnica diljem Hrvatske, uz flotu u kojoj je više dvije tisuće vozila, što Carwiz dovodi do druge ili treće rent-a-car tvrtke na hrvatskom tržištu. Od Zagreba na sjeveru, Dubrovnika na jugu te Pule i Osijeka na zapadu i istoku. Poslovnice su, osim u navedenim gradovima, i u Poreču, u Rijeci te u Splitu.

Carwiz se u svom poslovanju između ostaloga oslanja na aviogoste, tj. turiste koji u Hrvatsku dolaze avionima, a čiji broj raste unatoč tome što je Hrvatska primarno automobilska destinacija. Carwiz je zato prisutan u svim hrvatskim glavnim zračnim lukama.

„Treba naglasiti da ukupan rast broja turista nije ujedno i pokazatelj rasta u samom rent-a-car poslovanju. Poznato je da je Hrvatska u većoj mjeri automobilska destinacija, a takvi se gosti ne koriste uslugama našeg sektora. No, kako iz godine u godinu raste broj aviogostiju, taj trend se preslikava i na naše poslovanje. Očekujemo da će i u narednim godinama trend rasti dok je na nama da se širinom i inovativnošću ponude osiguramo povjerenje korisnicima koji će se odlučivati upravo za naše usluge. U strukturi ukupnog prihoda Carwiza stranih je turista više od 70 posto.

Valja istaknuti da je rent-a-car primarno turistička djelatnost, a nedavno smo postali i dijelom Zakona o pružanju usluga u turizmu, gdje se konačno spominje i rent-a-car kao djelatnost. Tu je zaslužna HUP-ova koordinacija rent-a-car firmi, čime je napravljen izuzetno veliki posao, a što je u konačnici rezultiralo i spomenutim zakonskim odredbama. Kvalitetnom komunikacijom i suradnjom s nadležnim tijelima rent-a-car branša je uspjela naći zajednički jezik koji je rezultirao prilagođavanjem i promjenom zakonskih okvira. Da je ta odluka ispravna bit će jasno u vrlo kratkom vremenskom roku prilikom analize ostvarenih brojčanih i financijskih pokazatelja“, kaže Krešimir Dobrilović.

Rent-a-car još uvijek ima status luksuza. „Naime, rent-a-car usluga se još uvijek nije uspjela na tržištu profilirati kao uobičajena na način kao što je to napravljeno s uslugom taksista, koja je odavno postala uobičajeni servis svih segmenata društva. Tako da pokušavamo kroz naš posao kao i kroz marketinšku djelatnost predstaviti našu usluga kao proizvod dostupan svima. Na lokalnoj razini i dalje ćemo sustavno raditi na stabilnosti poslovanja, tehnološkim inovacijama, jačanju tržišta i svijesti o dostupnosti rent-a-car usluga. Uz sustavno unapređenje svih kanala prodaje s naglaskom na jačanje web platforme. Plan je da se u doglednoj budućnosti rent-a-car uslugama sve više okrenu ne samo poslovni već i privatni korisnici.

Karakter hrvatskog turizma je visoko sezonski, nastavlja Dobrilović, tako da je većina kapaciteta koje pruža Carwiz popunjena unutar ljetne sezone, koja se, doduše, ponešto i produžila posljednjih godina. U špici sezone prema procjenama bilo je korišteno više od 23 tisuće rent-a-car vozila. No, s listopadom situacija se mijenja i broj aviogostiju drastično se smanjuje, a u tom trenutku smanjuju se i flote u rent-a-car tvrtkama, tj. vozila se vraćaju dobavljačima. No, za razliku od nekih drugih iz branše, Carwiz se ipak ne fokusira samo na zračne luke. Naime, Carwiz je prisutan u gradskim poslovnicama diljem države i na taj način pokušavamo privući i domaće privatne korisnike izvan ljetne sezone. Također, osim laganog produljenja sezone, sve je više i događaja poput zagrebačkog Adventa, koji privlače goste i izvan ljetnih mjeseci“, ističe Dobrilović, te dodaje kako je na tržištu prisutan i određen broj iznajmljivača automobila kojima to nije core business već usputna djelatnost, a također ima i dosta i sive i crne ekonomije.

Carwiz danas zapošljava 80 djelatnika u 13 poslovnica diljem Hrvatske, uz flotu u kojoj je više dvije tisuće vozila

„Posljednjih godina na tržište su stigli i oni koji znaju i hoće poslovati po svim zakonitostima ove djelatnosti, ali nažalost i oni kojima je to usputna djelatnost u kojoj su vidjeli mogućnost brze i lake zarade. Naime, prisutni su i iznajmljivači iz oglasnika koji nude vlastita vozila, što je svojevrsna loša reklama za etablirane rent-a-car tvrtke, jer takvi iznajmljivači najčešće nude nekvalitetna i loša vozila, a ne izdaju račune. No, situacija se popravlja zahvaljujući i spomenutim zakonskim izmjenama, a ključna je stvar dodana vrijednost koju nude tvrtke poput Carwiza. Jer Carwiz je jedina rent-a-car kuća u Hrvatskoj koja se bavi franšiznim poslovanjem izvan Hrvatske. S tom smo pričom krenuli 2018. godine, a projekt se radio dvije godine. S obzirom na dosadašnje rezultate, možemo biti i sretni i ponosni. Početkom 2019. godine prvi put smo hrvatskoj javnosti predstavili prvih šest franšizera, da bi početkom mjeseca prosinca 2019. potpisali već dvadeseti franšizni ugovor, što je bilo u planu tek za tri godine poslovanja i čime smo daleko nadmašili prvotna očekivanja. Ugovori su tako potpisani s partnerima iz Latvije, Litve, Estonije, zatim Češke, Bosne i Hercegovine, Srbije, Albanije, Turske, Grčke, Mauricijusa, Maroka, St. Martina na Karibima, Orlanda na Floridi, Portugala, Islanda, itd., a u tijeku su pregovori s potencijalnom partnerima iz još dvanaest država, poput Španjolske i Indije, Jordana, Kanade. Potvrdu naše uspješnosti i dobrog posla u prvoj operativnoj godini dobili smo i na turističkom sajmu WTM u Londonu, kada je interes za ovaj brend i rad pod tim konceptom iskazalo dvadesetak rent-a-car kuća iz svijeta.

Shvativši da tržište iznimno pozitivno reagira na našu filozofiju brenda i poslovanja, nismo se zadržali na zadovoljstvu zbog dobivenih komplimenata, nastavio je Dobrilović, dodavši kako su svojim poslovanjem dokazali da i domaće tvrtke mogu postati bitan faktor na globalnom tržištu. Hrvatska rent-a-car tvrtka širi svoj oblik poslovanja po sustavu ‘ključ u ruke’ širom svijeta.

Ako me pitate za tajnu uspjeha, mogu reći da je ona u dugogodišnjem iskustvu, strpljivosti i fleksibilnosti. Također, imamo neka rješenja i poglede koji su ljudima prihvatljivi, naime stalno slušamo pohvale tipa: jednostavni ste, ne komplicirate i brzi ste u reakciji, što nam je temelj za daljnje poslovanje i rast. Ključno je da svaki korisnik naših usluga, bilo gdje na svijetu gdje smo prisutni, dobije jednako kvalitetnu uslugu. Svaki element našeg sustava usmjeren je na pružanje potrebne obuke, kontinuirane podrške i savjeta, omogućujući svakom vlasniku tvrtke-partnera da se usredotoči na razvoj poslovanja na lokalnom tržištu. Usredotočeni smo na blisku suradnju temeljenu na partnerstvu koja ide daleko iznad postojećih franšiznih sustava. Partnerima je na raspolaganju i naš brand book u kojem je identitet kompanije opisan do najsitnijih detalja. Od Carwizovog loga, preko veličine i fonta slova, e-mailova, posjetnica, pa sve do uređenja poslovnica i označavanja vozila.

Što se, pak, tiče našeg voznog parka, pokriven je cijeli spektar od malog Smarta ili VW Up-a, do premium vozila tipa BMW-a serije 5 ili Audija A6. Tu su naravno i vrlo popularna SUV i Crossover vozila, a u ponudi imamo i kombije. Ono što je svakako diferencijacija Carwiza spram konkurencije su upravo dodane usluge koje nudimo svojim klijentima. Naime, u svoja smo vozila uveli nove usluge i korist za klijente, a radi se o GoPro kameri, što nitko osim nas ne nudi. Osim toga tu je i WiFi usluga u automobilu, a mogu reći da sam to uveo u ponudu još 2012., dok sam još bio u mojoj bivšoj firmi, što je tada izazvalo i čuđenje, ali i veliki interes. Danas je to standardna usluga svake rent-a-car kuće, a svakako predstavlja dodanu vrijednost. Carwiz nastoji biti inovativan i prednjačiti u osmišljavanju novih usluga, tako da nas mnogi kopiraju i to neuspješno“, otkriva Dobrilović, te dodaje kako se u brzo rastućim firmama neki put dogodi da zaposlenici ne mogu pratiti razvoj i rast, ali to u Carwizu nije slučaj.

„Kroz naše kratko postojanje uspjeli smo filtrirati osnovnu bazu zaposlenika koji su najdragocjeniji dio tvrtke. Naime, osim višeg i srednjeg menadžmenta i ljudi u poslovnicama shvatili su da u našoj firmi imaju mogućnosti za osobni napredak. Tako unutar firme imamo dosta primjera za to da su djelatnici koji su započeli na nešto nižim poslovima već u kratkom vremenu uspjeli dogurati do razine srednjeg menadžmenta, a sve to, naravno, prate i financijske i ostale stimulacije. Također, organiziramo i edukacije za zaposlenike, te smo u 2019. angažirali konzultanta Davora Bilmana koji dijelu zaposlenika Carwiza drži prodajne edukacije, treninge i radionice o prodaji, poslovnom pregovaranju i timskom radu.

Svjedoci smo i tehnološkog razvoja zahvaljujući kojemu su automobili već sposobni voziti bez vozača. U svjetlu tog rapidnog tehnološkog napretka ne vidim problem za opstanak rent-a-car tvrtki, ali su svakako nužne prilagodbe. No, prije nego što tehnologija autonomnih vozila zavlada cestama, ono što je bliska budućnost, a djelomično i sadašnjost, jest šira uporaba a uskoro i dominacija vozila na električni pogon. Carwiz zasad još nije u svoju ponudu uvrstio i električna vozila, ponajprije zato što u Hrvatskoj za takva vozila infrastruktura još uvijek nije dovoljno razvijena i raširena. No bez obzira na sadašnje probleme, u vrlo kratkom roku očekujemo transformaciju rent-a-car usluge potencirane prebacivanjem na električna vozila. Držim da će problem uspostave modernih i brzih punionica za električne automobile biti riješen već u narednih nekoliko godina. Tu je, naravno i problem cijene takvih vozila, ali u svakom slučaju možemo ubrzo očekivati širu uporabu elektro-automobila u rent-a-car branši. Osim toga, čeka nas i razvoj najmova preko raznih share platformi, koji će utjecati na stvaranje novih vidova ponude u rent-a-car industriji. Time će korisnici imati priliku realizirati najam vozila i kroz taj vid poslovanja.

Budući da je firma u izuzetno kratkom razdoblju imala skokovit rast, za poslovnu 2020. godinu prvenstveni je plan stabilizacija poslovanja i optimizacija troškova. Uz to, fokusirat ćemo se na rast kvalitete usluge kroz treninge i edukaciju zaposlenika. No ne planiramo dalje trčati glavom bez obzira. Nije nam najvažnije da u svojoj floti imamo tisuće vozila te samo trčati za profitom. Prije svega želja nam je imati izuzetno kvalitetan rent-a-car u Hrvatskoj, koji će biti svojevrsni show room za sve franšize. Također, u planu je tijekom 2020. i potpisivanje minimalno deset novih franšiznih ugovora, tako da očekujem da će Carwiz biti prisutan u 30 zemalja“, zaključuje Krešimir Dobrilović za poslovniFM.

Objavljeno 3. siječnja 2019. Sva prava pridržava poslovniFM.