EduDron je projekt razvoja bespilotne letjelice u svrhu edukacije, pruža razvoj vještina iz područja aditivne tehnologije, elektrotehnike i programiranja, a osim toga omogućuje i izvođenje malih znanstvenih pokusa poput mjerenja kvalitete zraka, sunčeve energije i slično. Letjelica je osmišljena na principu uradi sam. Naime, letjelica se dobiva u dijelovima koje korisnik sastavlja i kasnije programira te koristi u neku specifičnu primjenu koju već želi, pojasnio je za PoslovniFM Tomislav Rosulj, student Veleučilišta Velika Gorica i pokretač projekta EduDron.

– Budući da je u pitanju aditivna tehnologija, pomoću 3D printanja korisnik može, ako želi, isprintati konstrukciju samog drona koju onda sastavlja. Primjerice, EduDron može biti s tri, četiri ili šest rotora koliko god korisnik poželi u svrhu istraživanja. Dakle, EduDron ne mora biti bespilotna letjelica samo onakva kao što ju netko prezentira, već može biti puno različitih komponenata i može se razlikovati prema želji korisnika, istaknuo je Rosulj u razgovoru s Borisom Živkovićem, urednikom emisije Pametna Hrvatska. Cjelovitu emisiju možete poslušati u nastavku ili preuzeti za kasnije slušanje.

– Senzori koji se koriste na letjelici su standardni i koriste se za više svrha. No, mi smo razradili i veći spektar za više mogućnosti, pa će, između ostalog, biti dostupna edukacijska platforma koju će korisnik moći sam istraživati. Primjerice, s našom letjelicom može se istraživati kvaliteta zraka ili fotografirati jer se na dron može dodati kamera. Uglavnom, mogućnosti nadogradnje za rad i istraživanja su velike. Prvi dron koji smo izradili namijenjen je osnovnoškolskoj djeci od 9 plus godina pa sve do srednje škole, pojasnio je.

– U praksi djeca dobiju kutiju u kojoj je dron u dijelovima, kroz edukaciju uče o komponentama kao što su senzori, zašto dron uopće ima neke dijelove i za što se oni koriste. Dalje kroz edukaciju djeca sastave svoj dron koji u konačnici isprogramiraju i s tim dronom mogu istraživati što bi htjeli, tj. prema svojim afinitetima. Neka djeca više vole robotiku, primjerice, dobili smo zahtjev za izradu drona koji može nositi određeni teret, taj dron premješta stvari iz jednog kraja sobe na drugi i sl.

– Trenutno smo u pregovorima s Algebrom za njihovu digitalnu akademiju. Upravo razgovaramo i s Robotičkim savezom RH za potrebe njihovih udruga i pokušat ćemo kroz vrijeme ljetnih praznika u nekim školama pokrenuti robotičke radionice kako bi i mi testirali sami sebe i ponudili djeci zabavu s edukacijom, istaknuo je Rosulj-

– Prosječna cijena će biti oko tisuću kuna samo za dron, odgovorio je Rosulj na pitanje o privatnim korisnicima. Naime, privatni će korisnici moći naručiti dron putem webshopa. Imat ćemo i edukacijsku platformu za te korisnike, tj. one koji više vole sami istraživati. Tim će korisnicima biti omogućeno naručiti dron i putem platforme se samoeducirati. Naravno, za škole nudimo poseban paket. U to je uključena  radionica u trajanju od pet dana i kroz tih pet dana uči se o pojedinačnim dijelovima letjelice,  što će i kako raditi, nastavio je.

– Dosad je poslovna i znanstvena zajednica podržala projekt i svi su složni da je u pitanju dobra stvar i jedva je čekaju isprobati. Nije bilo kritika i sad čekamo da se kotačić primijene pokrene, pojasnio je Tomislav Rosulj.

– Izradit ćemo sustav koji će kontrolirati dron, a imamo i programsko sučelje koje će omogućiti korisniku da može sam programirati. Naime, već imamo gotove kodove koji se samo slažu kao puzzle. Također, imat ćemo i mogućnost redovnog ažuriranja sustava.

– Zagreb i Hrvatska su nam početno odredište za validaciju ideje, u planu je i širenje na EU tržište, a već smo čak dobili ponude i za američko tržište. No, zasad se želimo orijentirati na domaće tržište, napraviti dobar proizvod i pokušati uskladiti svoje želje i namjere s potrebama tržišta, a onda može slijediti i širenje u druge zemlje, kaže osnivač.

– Priča o EduDronu krenula je nakon potresa u Zagrebu. Između ostalog i moja je kuća bila oštećena u potresu, a stvari oko obnove nisu krenule baš najbolje i vidio sam da se procjena oštećenja zgrade mogla rješavati upravo s dronom te bi to išlo puno brže i jednostavnije nego se to radilo na terenu. Tako sam došao na ideju da bi mogao izraditi dron koji bi radio 3D scan određene zgrade i to bi mogao slati u „oblak“. Kad smo krenuli to istraživati i razrađivati, uvidjeli smo da puno kolega uopće ne zna kako programirati dron te koje komponente sadrži. Bilo je tu puno nedostataka u osnovnim stvarima koje su radile probleme, čak su i neki ljudi s FER-a uvidjeli da tu ima raznih poteškoća. Zanimljivo je da nitko s mog visokog učilišta zapravo nije znao izraditi tako nešto jednostavno, jer po tom pitanju nije bilo edukacije. Tako smo došli na ideju da se orijentiramo na edukaciju i to od osnovne škole te postupno rastemo do srednje škole i fakulteta, pojasnio je Tomislav Rosulj. No, moram istaknuti da je Veleučilište Velika Gorica nedavno ipak uvelo edukaciju od nekoliko sati vezanu uz dronove u okviru različitih predmeta. Postoje neke udruge i firme koje rade na edukaciji vezano uz dronove, ali to je uglavnom u pitanju samo pilotiranje, tj., upravljanje dronom i nema neku specifičnu svrhu. Mi želimo poduzetnicima koje se u RH bave dronovima, a nema ih puno, stvoriti neki budući kadar za zapošljavanje, jer u protivnom firme moraju potrošiti dosta vremena da educiraju ljude koji bi radili kod njih.

– Dijelove za EduDron nabavljamo u cijelom svijetu jer u Hrvatskoj ne postoji firma koja radi neki dio. Jedino mi radimo konstrukciju tako da printamo na 3D printeru. A do sredstava za projekt dolazimo kako se snađemo.

Novi film TOP GUN, koji se upravo prikazuje, nam je dodatna pomoć u promociji, našalio se Rosulj.

– Još nismo osnovali tvrtku, ali smo u tom procesu i za nekoliko tjedana će se sve, nadamo se, definirati. U timu se zasad nalazi pet osoba, imamo kolegu s FER-a i Veleučilišta VG, a imamo i osobu za marketing. Okupili smo se sasvim slučajno kroz ZICER, osim nas dvojice glavnih osnivača koji smo u projekt ušli namjerno. Imamo u planu i nova zapošljavanja. Zasad se oglašavamo kroz društvene mreže, upravo je u izradi i web stranica, a gradimo i platformu te tražimo ljude koji se bave robotikom, zaključio je razgovor za PoslovniFM Tomislav Rosulj.

Objavljeno 24. lipnja 2022. Sva prava pridržana ©poslovniFM