Aplikacija Autoškola nastala je 2015. godine kao realizacija ideje da se materijali za učenje prometnih propisa, koji su pomalo i suhoparni, novim generacijama ponude na drugačiji, suvremen način. I sam volim gadgete, a u to sam vrijeme imao i djecu teenagere pa sam mogao vidjeti na koji način oni promišljaju i koliko im je bliska nova tehnologija, istaknuo je u razgovoru za PoslovniFM Ivan Rusan, vlasnik dviju autoškola – Stubica u Donjoj Stubici i Rusan u Zagrebu.

– Sama aplikacija je za korištenje izuzetno jednostavna i krenula je s tri osnovna modula, u pitanju je dakle klasična e – learning aplikacija, koja je prije nekoliko mjeseci doživjela i redizajn. U prvom modulu svaki korisnik aplikacije ima mogućnost učenja nastavne cjeline koje su važne za učenje prometnih propisa, korisnik može otvoriti pitanje koje nudi više odgovora. Korisnik tada, sa postojećim znanjem, pokušava odgovoriti na postavljena pitanja. Ako mu to nije dovoljno, a želi iz pozadine vidjeti koji je točan odgovor, ima mogućnost i otvaranja pozadinskog dijela aplikacije – gdje mu se daje odgovor na pitanje. Ili može samo prelaskom na sljedeće pitanje dobiti točan odgovor aplikacije. To je prvi modul koji služi upravo za učenje prometnih propisa.

– U drugom modulu su postavljeni svi prometni znakovi, pa sadržaj nije isključivo za buduće vozače, već i za obnavljanje znanja postojećim vozačima. Moramo biti svjesni da, kad jednom dobijemo vozačku dozvolu, više nitko ne preispituje to znanje, a prometni propisi se mijenjaju. Stoga je aplikacija zamišljena kao alat i kao pomoć i „starim” vozačima, koji mogu svoje znanje provjeriti i unaprijediti kroz ponavljanje. Modul ima nacrtane prometne znakove, oni su vrlo originalno napravljeni i lako možete sve naučiti.

– Tu je i treći modul koji je najinteresantniji budućim vozačima. Riječ je modulu u kojem možete generirati ispit, odnosno možete se pripremiti za pismeni ispit u procesu osposobljavanja. Konkretno, jednostavno pokrenete generirani ispit koji je vrlo sličan onome originalnom i po broju pitanja, sadržaju te formi, testu koji ćete polagati prilikom izlaska na ispit iz prometnih propisa i sigurnosnih pravila. Ispit se može beskonačno puno puta pokrenuti i možete učiti upravo tako. Sama aplikacija je u potpunosti besplatna za svakog korisnika koji ju može beskonačno puno puta pokrenuti, generirati ispit, učiti ili ponavljati te obnavljati svoje znanje, pojasnio je dugogodišnji instruktor vožnje Rusan u razgovoru s Borisom Živkovićem, urednikom emisije Pametna Hrvatska. Cjelovitu emisiju možete poslušati u nastavku ili preuzeti za kasnije slušanje.

– Aplikacija sadrži nekih 850 pitanja, ali sadrži i 350 3D modela, simuliranih scena različitih prometnih situacija. Aplikaciju prvenstveno koriste polaznici autoškola, što je nekih 45 do 50 tisuća godišnje u Hrvatskoj. No, budući da imamo otprilike 80 tisuća skidanja aplikacije, što je gotovo duplo više nego što je polaznika autoškole, očito je da aplikaciju ne koriste samo budući vozači. Dakle, i osobe starije životne dobi koje imaju vozačku dozvolu žele provjeriti i čak nadopuniti svoje znanje. Također, prateći analitiku same aplikacije, razvidno je korištenje u zemljama u okruženju koje pripadaju sličnom govornom području, što je i normalno, budući da su prometni propisi univerzalna priča tako da i ljudi iz okružja mogu učiti putem naše aplikacije, naglašava Rusan.

– Aplikacija je dostupna na raznim platformama, iOS-u za Apple uređaje, za android uređaje, a zadnjih dvije godine dostupna je u Huawei trgovini aplikacija. Vrijedi istaknuti da je aplikacija samo jedan dio priče, budući da se svi ti spomenuti materijali nalaze i na webu. Naime, imamo web stranicu vezanu za aplikaciju – autoškola.ispiti, gdje se nalaze svi materijali tako da svaki korisnik može učiti i kroz web aplikaciju. Na web-u se ne može generirati i pokrenuti ispit, no dostupni su svi materijali za učenje prometnih propisa i pravila. Ono što je novost u obnovljenoj aplikaciji je i modul za prvu pomoć. Tako da smo materijale prilagodili da kandidat polaznik autoškole može kroz našu aplikaciju učiti osnovne stvari vezane uz prvu pomoć, pojasnio je funkcionalnost aplikacije i weba Rusan.

– Glede zadovoljstva korisnika aplikacije, feedback je jako dobar, što zorno pokazuju i ocjene koje su nam zadovoljni korisnici dodijelili. Ipak, moram naglasiti da je naša aplikacija predviđena kao pomoćno sredstvo i uvijek je preporuka svakom kandidatu, svakom polazniku autoškole da odsluša predavanje. Ona predavanja koja kvalitetan predavač može ispredavati u autoškoli su ipak nezamjenjiva. No, s druge strane, primijetili smo da kandidati vrlo često koriste samo aplikaciju gdje mogu naučiti sve prometne propise. Gotovo da i ne trebate imati udžbenik jer sve nastavne cjeline su u pravilu na aplikaciji i sve cjeline su kroz pitanja i odgovore zastupljene. No, naglasit ću opet, smatram da je potrebno imati dobra i kvalitetna predavanja, a kad još dodamo i aplikaciju uspjeh je zagarantiran.

– Također, za predavanja koristimo svoj vlastiti program koji se zove digitalna autoškola, nastalom kao plod razvoja aplikacije. Naime, sve materijale koji su u aplikaciji uobličili smo u web aplikaciju koju koriste naši predavači u autoškolama i predaju upravo uz pomoć tih materijala. Program je izuzetno dobro primljen i vjerujem da je to nešto što će pomoći i drugim autoškolama, stoga ćemo im ponuditi da koriste te naše materijale, najavio je Rusan.

– Kad govorimo o bavljenju našim poslom, prije svega moram reći da poduzetnička klima u Hrvatskoj nije baš najbolja, situacija zbog korone je teška i zahtjevna, a u svemu tome i djelatnost autoškola kao takva ima svoje specifične probleme i zakonitosti. Prije nekoliko godina je postojalo nešto što se zvala zaštitna cijena, imali smo pravilnikom definiranu najnižu cijenu. Trenutno toga nema i smatram da je stoga vrlo opasno ono što se događa. Naime, budući da je osposobljavanje kandidata od općeg društvenog interesa, prepuštanje baš u potpunosti te djelatnosti tržištu, tako da se najnižom cijenom konkurira je istina legitimno, ali dugoročno taj sustav na takav način bojim se nije održiv. Mi stvaramo mlade vozače, što je ozbiljan i odgovoran posao. Ne zaboravimo da u slučaju prometnih nesreća odgovornost kreće upravo od autoškole, od stvaranja pravih načela s kojima bi vozač trebao izaći na cestu.

– Vozačka kultura je odraz opće kulture, a sustav vrijednosti u društvu, usudio bi se reći, je u laganoj krizi i rekao bih da nismo svjesni pravih izazova i problema s kojima se treba suočiti. Smatram da roditelji snose najveću odgovornost jer djeca kopiraju ono što vide od njih, ako prelazite cestu gdje nema obilježenog pješačkog prelaza i dijete će upravo to činiti. Također, kod izbora autoškole nije svejedno u koju ćete školu dijete upisati. Treba vidjeti kakav renome ima koja autoškola kao i njeni instruktori. Možemo i kroz proces obuke vidjeti različite pristupe u izobrazbi, no nikad ne smijemo smetnuti s uma da je autoškola jako ozbiljna stvar o kojoj doslovce ovise i životi.

– Naš konkretni problem nije u zakonima već, na žalost, uvijek padamo na provedbi tih zakona. Naši zakoni se puno ne razlikuju od zakona u Njemačkoj ili Austriji, ali u onim brojevima koji se broje u stradalima u prometu u broju prometnih nesreća – tu su naše brojke jako, jako loše. Shodno navedenome, istaknuo bih i da nedostaje više tema iz prometne kulture u školama. Naime, potrebno je nametnuti prave teme kao koji su kriteriji za odabir adekvatne autoškole. Spomenimo kao goruću temu i tehničku ispravnost vozila, naime, u Hrvatskoj je prosjek starosti vozila 12-13 godina što je isto veoma velik problem, a to su sve teme koje se trebaju nametnuti i o kojima se mora više govoriti, zaključio je razgovor za PoslovniFM Ivan Rusan.

Autor Boris Živković Foto: Darko Buković/PoslovniFM