Sportreact, sportsko-tehnološki startup, osmislio je uređaj koji razvija motoričke i kognitivne sposobnosti. Riječ je o uređaju koji očitava brzinu reakcije i reaktivnih sposobnosti te kao takav može imati primjenu u većini sportova. Uređaj sportreact funkcionira bežično i povezuje do osam modula s mobilnom aplikacijom. Korisnik, bio to trener ili sportaš, preko mobilne aplikacije definira parametre za vježbu te odabire predložak vježbe koju želi provesti ili, pak, napraviti svoj vlastiti predložak, a aplikacija ispisuje statistiku, sprema profil korisnika, analizira te uspoređuje s prijašnjim rezultatima kako bi mogla prikazati napredak, pojasnio je u razgovoru za poslovniFM Anto Širić, osnivač i idejni začetnik projekta sportreact.

– Uređaj je najlakše usporediti s golmanom. Primjerice, imamo šest do osam modula i kada bi golman na prečku stavio dva i na dvije stative po dva te se okrenuo prema golu, u tom trenutku jedan od modula bi zasvijetlio. Golman se mora baciti da bi deaktivirao taj modul, a nakon što ga deaktivira, modul se vraća u početni položaj i čeka sljedeći signal koji će nasumično biti prikazan na nekom od modula. Za to vrijeme aplikacija zapisuje u milisekundama vrijeme koje je bilo potrebno da se deaktivira svjetlosni signal koristeći senzor udaljenosti koji je također prilagodljiv preko aplikacije. Tu ima više modela rada koji, ovisno o kompleksnosti, više razvijaju kognitivne sposobnosti, više zahtijevaju fokus, koncentraciju ili vrijeme odlučivanja.

Uređaj se može prilagoditi većini sportova, baš zbog bežične komunikacije, može se lako montirati na golove ili se u boksu može montirati na vreću. U nogometu može se montirati na udaljenosti od 30 do 40 metara te tako vježbati nagle promjene smjera, no primjena najviše ovisi o mašti korisnika, nastavio je Anto Širić, te dodao da uređaj ima primarnu primjenu u sportu, no može ga se primijeniti i kod osoba s kognitivnim poremećajima. Tako da bi uređaj sportreact mogao biti pomoć i osobama koje su imale moždani udar, djeci s poteškoćama u razvoju, te osobama koja prolaze kroz fizioterapiju, pojasnio je Širić u razgovoru s Borisom Živkovićem, urednikom emisije Pametna Hrvatska.

– I tu vidimo veliku priliku na tržištu, no zasad smo više fokusirani na sportsku uporabu. Imamo već četvrtu verziju prototipa pa možemo reći da je ovo, zapravo, beta verzija. Prototip funkcionira, aplikacija funkcionira i sad su potrebna još finalna dotjerivanja.

Korisnik mora imati mobilnu aplikaciju za korištenje modulâ koje kupuje po dogovorenoj cijeni. Korisnik također, ima mogućnost kupovati dodatne treninge i putem aplikacija može otključavati naredne nivoe. Postoji level beginner, zatim su tu brojni predlošci, a dostupan je i nivo naprednog korisnika gdje korisnik može kreirati vlastite predloške. Tu je i level pro, s više mogućnosti, detaljnom analitikom i sl.

Idejni začetnik je, uz mene, bio i moj trener koji me tražio da složim taj uređaj, jer je znao da studiram mehatroniku i zamolio me da napravim nešto što bi moglo pratiti reakcije u sportu. Znanje za izradu prototipa naučio sam gledajući YouTube. Uglavnom, radio sam po metodi pokušaja i pogrešaka, iskreno je rekao Širić.

Dodao je da je ideja za pokretanje startupa došla na zadnjoj godini fakulteta, na predmetu Tehnološko poduzetništvo, voditelja prof. Sergeja Lugovića. On mi je na kolegiju ponudio standardne načine rješavanja kolegija i ponudio projekt na kojem možemo zajedno raditi. Tako sam prijavio Sport React, te sam prvi put od prof. Lugovića čuo što trebam napraviti za startup: trebam pogledati konkurenciju, ispitati po čemu ću ja sa svojim projektom biti bolji, te mi je dao prve korake u startup svijetu. Potom se pridružio kolega Josipović, te Andrej Kedveš u sportskom dijelu priče. Tako su stvari krenule i sad smo već postali poznati na lokalnoj startup sceni, istaknuo je među ostalim Anto Širić za kojeg kickboxing nije samo borba, nego način života, koju će sada primijeniti na poduzetništvo.

– Objedinio sam ono što sam po zanimanju, inženjer i profesionalni sportaš. Naime, već deset godina bavim se kickboxingom i član sam hrvatske kickboxing reprezentacije, po struci inženjer mehatronike te završavam i specijalistički diplomski studij strojarstva, modul mehatronika-robotika. Tako da je sportreact spoj mojih dviju ljubavi, sporta i inženjerstva, zaključio je Širić.

Objavljeno 22. siječnja 2021. Sva prava pridržana ©poslovniFM