Dostava pošte dronovima postaje stvarnost

U tijeku su pregovori s Hrvatskom poštom za usluge dostave – zagrebačka startup tvrtka Startowave Connect razvija hibridni pogon za multirotorne letjelice kako bi autonomija tih letjelica sa sadašnjih 20 minuta porasla na tri sata, čime bi omogućili njihovu znatno bolju iskoristivost, otkrili su za poslovniFM osnivači tvrtke Vilko Klein, ing. aeronautike, Ivan Nikolić, informatičar, te Ivan Pelivan, ekonomist. Cjelovitu emisiju možete poslušati u nastavku ili preuzeti za kasnije slušanje.

Pritom bi spomenute letjelice mogle nositi barem 25 do 35 posto korisnog tereta u odnosu na vlastiti težinu, a po tom modelu moguća je distribucija pošte, primjerice, na otoke i neka druga izoliranija mjesta, što je za Hrvatske poštu od velikog interesa“, objasnio je Vilko Klein, jedan od osnivača Startowave Connecta u emisiji Pametna Hrvatska, u razgovoru s urednikom i voditeljem Borisom Živkovićem.

Stratowave Connect osnovan je lani, ali iza tima stoji višegodišnje iskustvo u razvoju rješenja za bežičnu komunikaciju na velike udaljenosti.

„Uočili smo da je civilni aspekt komunikacijskih sustava bespilotnih letjelica prilično loš i nerazvijen. Postoje neka tehnička rješenja, prije svega vojna, ali vojna rješenja koja su prešla u civilni sektor izrazito su skupa. Iza vojne strukture stoje nezamisliva financijska sredstva, a u pitanju su satelitske tehnologije. Također, većina bespilotnih letjelica koristi stare komunikacijske programe i protokole koji nisu direktno kompatibilni s internetskim protokolom. Mi nudimo internetizaciju bespilotnih letjelica. Našem komercijalnom korisniku nije u interesu da iz Hrvatske upravlja letjelicom odnosno nadzire dron u nekom dalekom dijelu svijeta. Mi se zadržavamo na udaljenosti 20 do 50 km, što smo dokazali kroz testove, a po izračunima naša bi tehnologija mogla funkcionirati i do 100 km. Tako da smo temeljem svojeg iskustva dugog 16 godina shvatili da tu ima velikog prostora za razvoj. Naime, rekonfiguriranjem wi-fija, možemo iskoristiti modificirani wi-fi-link za komunikaciju na velike udaljenosti, pojasnio je Ivan Nikolić.

„Mi spadamo u komercijalni segment, a naši ciljani klijenti su poduzeća, znači biznis i tu pokušavamo dobiti performanse vojnih rješenja s jeftinijim i prihvatljivijim komercijalnim rješenjima kao što je wi-fi tehnologija. Znate kako izgleda kućni router, a s malo ‘igranja’ s konfiguracijom mogu se doseći kilometarske udaljenosti bežičnog prijenosa signala“, nastavlja Nikolić.

Priča o Stratowave Connectu počela je još 2003. godine kad su Zadarski kanal za vrijeme održavanja Sveučilišne regate umrežili sa 16 brodova pa je pokrivena površina od oko 100 četvornih kilometara. Iste godine, u povodu puštanja u rad računalne mreže Instituta Ruđer Bošković napravili su video livestream iznad Zagreba i poslali prvi povijesni e-mail iz zraka u Hrvatskoj.

Na Zagreb Connectu 2018. godine proglašeni smo jednim od pet najboljih Startup Factory timova

„Počeli smo sa stvarima koje još nitko nije pomišljao da se mogu napraviti, a to smo učinili s neadekvatnom opremom i to je bio početak eksperimenata s kojima smo brusili naša znanja u razdoblju od 15 godina. To je kulminiralo time da smo poslali sondu u stratosferu koja je imala kontinuirani HD stream tijekom cijelog leta. Dakle antene i kompletni komunikacijski sustav bili su dizajnirani od naših inženjera i kolega s FER-a, čime smo ostvarili suradnju koja traje do danas.

Prepoznali su nas u Zagrebačkom inovacijskom centru Ziceru gdje smo otvorili svoj ured. Na Zagreb Connectu 2018. godine proglašeni smo jednim od pet najboljih Startup Factory timova, te smo skupili neka materijalna sredstva“, nastavlja Ivan Pelivan te dodaje kako se prošle godine poklopio pravi trenutak jer su vidjeli da su se dronovi i u Hrvatskoj počeli koristiti u poslovne svrhe. „Krenuli smo s idejom da ponudimo tehnologiju koja će pružiti nešto više u poslovanju, ali ne samo u Hrvatskoj već u Europi i svijetu“ pojašnjava.

„Prva sredstva za pokretanje posla dobili smo od Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje iz programa za samozapošljavanje, zatim Pokreni nešto svoje ACT grupe. Ta su sredstva bila dovoljna samo za početak s obzirom na zahtjevnu tehnologiju koju razvijamo. No, za daljnji razvoj nužna su nam sredstva od prodaje, a upravo se nešto trenutno i događa po tom pitanju. Naime, upravo je tijeku, osim s Hrvatskom poštom, i prva prodaja te sklapanje ugovora s jednom velikom medijskom kućom, za snimanje iz zraka, putem našeg sustava. Osim toga stupili smo u kontakt s još nekoliko hrvatskih tvrtki, a poseban je interes iskazala jedna tvrtka iz Splita. Također, naša tehnologija je namijenjena i za strana tržišta, pa i na tom polju pokušavamo ostvariti prve kontakte. Što se, pak, tiče konkurencije, u Americi postoje tvrtke koje razvijaju slična rješenja, dok u Europi, koliko znamo, ne postoje rješenja slična našima, no mogli bismo biti komplementarni s dosta njih.

Dodirujemo se u mnogim stvarima, ali mi imao know-how koji nudi nešto više i malo viši raspon primjenjivosti tehnologije. Svaka tvrtka ima svoje specifičnosti, a naša rješenja prilagođena su pojedinom korisniku, te se svakom klijentu pristupa individualno“ rekao je Ivan Nikolić.

Eventualna prodaja tvrtke, zasad nije u planu, ali niti to nije isključeno u budućnosti, ocijenili su suvlasnici Startowave Connecta za poslovniFM.

Objavljeno 29. studenoga 2019. ©poslovniFM