– Naša je glavna djelatnost građevinski asortiman. To nam je core biznis, njega gradimo 100 posto iz otpada i svi naši artikli rade se iz otpada. Radio sam u AD Plastiku i gledajući ostatak svijeta, putujući, vidio sam da se mi u Hrvatskoj malo bavimo reciklažom i da tu imamo veliki prostor. U dogovoru s pojedinim trgovcima uvidjeli smo da je najjednostavnije krenuti s građevinskim asortimanom. Imamo još tri branše: sanitarni program, zatim igračke koje smo sami osmislili i dizajnirali i koje radimo 98 posto iz otpada i 2 posto boje, te proizvodnju zaštitnih vizira, kazao je za poslovniFM Branimir Dević, suvlasnik tvrtke Mold iz Solina.

U razgovoru s Ljubicom Vuko, urednicom emisije Poslovni đir, Dević je iznio detalje o tvrtki koju je prije tri godine osnovao u Solinu s još dvojicom suvlasnika: Slavenom Ragužom i Karlom Pavelom. Ne samo što su oživjeli nekadašnji proizvodni pogon splitske Željezare na Mostinama, već su se okrenuli proizvodnji iz recikliranih materijala pretvarajući tako otpad u korisne proizvode i time dajući značajan doprinos zaštiti okoliša. Dević je istaknuo kako će njihova proizvodnja znatno povećati postotak oporabe otpada u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Cjelovitu emisiju poslušajte u nastavku ili preuzmite za kasnije slušanje.

. Kad smo pokretali biznis, u pogon i opremu uložili smo više od 250 tisuća eura, od čega je 70 posto sredstava bilo iz kredita dobivenih putem programa Splitsko-dalmatinske županije, dio je bio bankovni kredit, a jedan dio bila su vlastita sredstva, prisjeća se.

Koronakriza ih je, kao i mnoge druge, pogodila i zaustavila u nekim planovima.

– Ali vrlo brzo smo se okrenuli proizvodnji zaštitnih vizira Protect S20. U proizvodnji vizira koji štite od koronavirusa, Mold jedini u Hrvatskoj ima normu EN 166:2001, koju su propisali Europska unija i Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Da bi se vizir mogao koristiti, provedena su ispitivanja u Engleskoj, u firmi SATRA, koja ima više od sto godina tradicije u ispitivanju i certificiranju zaštitne opreme. Moldovi su viziri prepoznati na domaćem tržištu, ali i na stranim tržištima. Isporučili smo prvu količinu Slovenskoj vojsci, prijavili su se na više natječaja javne nabave u Europi, naglasio je Dević. Pokreću i jednu poslovno-humanitarnu aktivnost vezano za tu proizvodnju.

Još jedan uspjeh bilježe u proizvodnji igračaka iz reciklata u čemu su prvi u Hrvatskoj i četvrti na svijetu. U kolovozu 2019. pokrenuli su projekt s HNK-om „Hajduk“ i sad je taj projekt pri kraju, potpisali su ugovor za četiri proizvoda i uskoro će biti prezentacija. „Hajduk“ će, kako ističe Branimir Dević, biti prvi klub na svijetu koji će imati igračke napravljene iz reciklata.

Rad na programu igračaka koje se mogu slagati u 2D i 3D oblicima, Moldu i njegovim osnivačima jako je važan i radi edukacije. Djeca kroz te igračke brzo nauče koliko je razvrstavanje otpada i recikliranje materijala važno za našu budućnost. Mašta može svašta, kazuje Dević uz poruku da imaju i program u kojem svatko može sam „složiti“ neku igračku, a Mold i njegovih 6 zaposlenika, će je proizvesti.