Biznis i/ili umjetnost? Apsolutno oboje. Nekad nije lako, no uz puno vjere, rada i strpljenja te pomoć obitelji i najbližih suradnika, može se uspjeti, ocijenila je za poslovniFM Dina Jakšić Pavasović, suvlasnica Galerije Jakšić, koju s bratom Lovrom vodi na dvije lokacije – Donji Humac na otoku Braču i u Splitu.

Kako spaja umjetnost i biznis, može li se od umjetnosti živjeti, ispričala je urednici Ojdani Koharević u emisiji Poslovni đir, prisjetivši se kako je sve krenulo, od srednjoškolskih dana i Škole likovnih umjetnosti u Splitu, zatim studija u Rimu te naposljetku i doktorata u Zagrebu. I sama aktivna na likovnoj sceni, prije 12 godina odlučuje s bratom spojiti umjetnost i biznis kroz galeriju prvo u Donjem Humcu, a zadnjih šest godina i u Splitu.

Netko će reći da je Galerija Jakšić danas nezaobilazno mjesto za sve ljubitelje moderne umjetnosti, a Jakšić Pavasović se prisjeća kako je jako teško bilo otvoriti. Za jednu malu galeriju, morali smo imati ‘mali milijun’ raznoraznih dozvola, a birokracija je tu često da dodatno sputa. No, kako kaže, imali su dobre mentore zahvaljujući kojima su uspjeli, zbog čega spremno sugerira mladim umjetnicima upravo taj iskorak u spoj umjetnosti i biznisa.

Ponavlja kako je teško spojiti umjetnost i biznis, posebno zbog spore i komplicirane birokracije. Stvaramo nova djela, posebno tijekom zime i ljeti ih plasirati na domaće i inozemno tržište. Uz brata i sestru, veliku podršku imaju i od majke, poznate umjetnice Ide Stipčić – Jakšić.

Inspiraciju traži i pronalazi u svemu što je okružuje, a pogotovo u vrijednom bračkom kamenu, sirovini iz koje se stvaraju vrijedna djela. 

– Kamen je inspiracija, ali i tradicija u našoj obitelji. Moj prapra nono, Ante Jakšić, bavio se obradom kamena, posjedujemo i dokument iz 1903. godine kojim Austrougarska dopušta vađenje kamena na Braču. Dakle, prije punih 119 godina, ponosno će Dina Jakšić Pavasović.

S obzirom na to da toj vrsti umjetnosti prethodi naporan, fizički rad klesanja kamena, otkriva kako, na sreću, ima onih koji vole taj posao i u njemu vide svoju budućnost. Zahvaljujući nastavnicima Srednje kamenoklesarske škole u Pučišćima i učenika koji žele učiti o kamenu, taj segment umjetnosti ima i dalje lijepu perspektivu.

Danas na tržištu i na Braču postoje brojne vrste kamena, pa su jedni od rijetkih umjetnika koji svoju sirovinu ne uvoze. 

– Na Braču imamo brojne vrste kamena, najpoznatiji je bijeli brački kamen od kojeg je izgrađena i Bijela kuća, zatim sivac koji dolazi u nekoliko vrsta, rasoticu….  Najviše volim bijeli kamen jer imam osjećaj da me sluša, da prati moje želje….kaže umjetnica.

Objavljeno 16. srpnja 2021. Sva prava pridržana ©poslovniFM