Svakoj mladoj osobi na dvojbu ući u poduzetništvo ili ne, uvijek bih rekao – samo naprid! Uvijek sam za poduzetništvo. Ako propadne jedno, krenut će nešto drugo, trud se na kraju uvijek cijeni i nagradi, istaknuo je u razgovoru za poslovniFM Danijel Nikolla, vlasnik splitskog restorana Corto Maltese.

Kritiziram i nikad neću prestati kritizirati administraciju i birokraciju jer će se samo tako stvari promijeniti. Birokratska kočnica buja svaki dan, ne mogu shvatiti da se u 21. stoljeću ne može ubrzati komunikacija, papirologija, a da ne spominjem vrijeme koje nam troše – bespovratno, ocijenio je Nikolla u emisiji Poslovni đir, u razgovoru s urednicom Ojdanom Koharević.

Nikolla navodi da i jedan paradoks – dok ih jednim dijelom potiču u Splitsko dalmatinskoj županiji, istodobno već dva mjeseca čeka rješenje za početak rada.

Od novog splitskog gradonačelnika Ivice Puljka očekuje – promjenu.

– Mislim da gore od četiri prošle godine ne može biti. Do sada nismo imali dijalog, već monolog, primjerice ako je donesen neki pravilnik, pa nije to Sveto pismo koje se ne bi moglo promijeniti, zapitao se Nikolla. Drži potrebnim produžiti trajanje ugovora štekata (ugostiteljskih terasa), ali i spriječiti nepotrebno kažnjavanje ugostitelja zbog jedne žardinjere cvijeća. Potpuno apsurdnim nadalje drži i naplatu usluga ‘Čistoće’ i u vrijeme lockdowna, kad ugostitelji nisu radili.

Na upit se prisjetio početaka i odluke o otvaranju restorana.

Corto Maltese je izmišljeni lik, pustolov koji nije htio sudbinu prepustiti drugima, već je odlučio svoj život staviti u svoje ruke i uspjeti u životu. Time vođeni krenuli su Danijel Nikolla i supruga Jelena, te otvoriti restoran u zapuštenoj i pustoj ulici usred Splita, nadomak kultne Peškarije,

 -Bila je to pusta ulica, u kojoj nije bilo nikoga kad smo otvorili. S ugodnom glazbom i dobrom hranom, svaki dan je bilo sve više gostiju…. priča Nikolla.

Restoran ‘Corto Maltese’ postao je tako mjesto na kojem ekipa na čelu s kuharom Tonijem Bobanom, spravlja delicije s jelovnika za koji se namirnice nabavljaju u domaćim OPG-ovima. To, kaže, katkad i nije lako, jer OPG-ovi nemaju dovoljno istih namirnica zbog čega se jelovnik stalno prilagođava svježoj ponudi.

Uz sve teškoće, nije se libio otvoriti i drugi restoran ‘Pandora green box’ u kojem se spravljaju isključivo jela bez mesa i tako napravio korak više u gastronomiji.

–To mi je najbolji poslovni potez do sada. Istraživali smo i pogledali da u svijetu ima mnogo vegana, da dolaze u Split u kojem nemaju gdje jesti. Vidim da smo pogodili, zadovoljno će Nikolla. Dodaje da hrana dolazi sa sinjskog područja, a  najteže im je ovih dana doći do koprive kako bi i nju poslužili u restoranu jer pesto od koprive gosti – obožavaju.

Objavljeno 25. lipnja 2021. Sva prava pridržana ©poslovniFM