‘Povedi me daleko od ovih ljudi…’ Ne, niste pogriješili medij, ni web stranicu, na pravoj ste, poslovnoj frekvenciji života, na svom jedinstvenom poslovnom radiju Poslovni FM, u kojem podcast Poslovni đir ovaj put započinje riječima popularne pjesme. A upravo svevremenski hit ‘Povedi me’, neponovljivog Rajka Dujmića iz 1984. godine i glazbene dive Jasne Zlokić, obradom s Klapom Cambi oživjele su Zorica Bučić i Mirella Meić, pjevačice dueta ‘Providenca’ – glazbene poduzetnice ili poduzetne glazbenice.

Urednici i voditeljici Ojdani Koharević, između ostaloga, otvoreno govore kako im se nakon te obrade nižu nastupi, kao i da iza blještavila, scene i glamura nije sve tako sjajno, tu je jako puno rada, kažu glazbenice. U podcastu govore i o industriji glazbe, poduzetništvu na estradi. Glazba kao zanimanje, pitaju se danas mnogi koji kreću u glazbene vode.

– Da bi se danas bavio glazbom stvarno moraš biti i razmišljati kao poduzetnik. Napravit ću paralelu – 1992. godine kad sam debitirala na Splitskom festivalu, Zdenko Runjić je bio direktor, a organizator  njegova ‘Skalinada’. Primljena je pjesma, a jedino što je bilo pitanje da se ja njemu što brže predstavim, da on tu pjesmu ne da, primjerice, Jasni Zlokić, nego da primi mene na Festival. Dalje iza toga mene više ništa nije bilo briga, niti sam pitala tko je platio aranžman, tko je platio snimanje…. On je nama te godine platio izradu spota, pa su poslije došle ‘Melodije Jadrana’, nikad se nismo dublje zapitale tko to plaća jer su postojali diskografi, a diskografija je bila u boljem položaju nego danas. Nakon toga došlo je vrijeme kad diskografi više nisu imali interesa, tako smo Zorica i ja krenule u svoje glazbeno poduzetništvo. Naš izdavač je ‘Scardona’, imamo odličan odnos, ali jedan dio smo morale same investirati. Morale smo same puno toga naučiti. Meni je, za razliku od drugih kolega, lakše jer sam privatnica, poduzetnica, imam svoju tvrtku ‘Produkcija Akord’ i osnove biznisa sam morala brzo naučiti i svladavati, ističe Mirella Meić.

Na konstataciju urednice i voditeljice da je iznimno teško vrijeme za umjetnike, Mirella odgovara:

– Očajno. Trebalo mi je dosta vremena za pohvatati sve detalje, no kad sam ušla u shemu znam sve što piše u Narodnim novinama bolje nego moj računovođa. A u glazbi moraš više nego ikad pratiti kako bi ti se uloženi novac na neki način vratio. Svi znaju da postoji ZAMP, ako je pjesmu napisao Rajko Dujmić, njegova će obitelj dobiti autorska prava. Ima i HUZIP koji štiti izvođačka prava, mi ćemo dobiti izvođačka prava od toga što se pjesme vrte. U novije vrijeme postoji i brojne druge platforme – youtube, deezer, spotify, sve što nismo razumjele jer smo ipak neka starija garda, pa su dobile i profile i to također moraju pratiti. Tamo postoje i fonogramska prava, jer se sad pjesme više na vrte samo na radio i TV nego i na svim tim mrežama. Puno je svega i naprosto nije dovoljno samo pjevati, naglašava.

Zorica dodaje kako ih, unatoč svim preprekama, na poduzetničkom putu, vodi ljubav prema glazbi.

– Na nekoj kavi smo razgovarale kako nema više one stare glazbe koju smo mi slušale i kako bi rado to pjevale. Trebalo je ići ukorak s tehnologijom, vremenom, ali želja je postojala uvijek i mislim da je došlo naših pet minuta, kaže Bučić.

Prije je u diskografiji, podjeća Mirella, bilo jednostavnije i lakše, postojalo je jedno mjesto – ‘Croatia records’, tamo si mogao kupiti nosač zvuka, danas čim pjesma izađe na više je platformi i ti je skineš, kaže Mirella.

Sada se glazbeni umjetnici bore za veća prava i u Hrvatskom saboru, a posebno su bili izloženi, smatraju, neopravdanim kritikama u vrijeme pandemije kad su pokušavali preživjeti bez nastupa.

Za njihova se prava, kao i za više reda u glazbenoj industriji bori i Hrvatska glazbena unija i njezin predsjednik Nikša Bratoš.

Za kraj poslastica i prava ekskluziva na PoslovnomFM, Goran Karan napisao je pjesmu ‘Dušon san te poznala‘ za ‘Providencu’, a pjesma će ugledati svjetlo dana u kolovozu.

– Prijateljice kojima smo pustile demo snimku počele su plakati i rekle kako je mogao pisati kao žena… Životan je, a tako životan kao da gleda očima žene, ekskluzivno su za PoslovniFM najavile Zorica Bučić i Mirella Meić, članice splitskog dueta ‘Providenca’ u novom Poslovnom điru.

Autor: Ojdana Koharević Foto: PoslovniFM

Objavljeno 5. svibnja 2023. Sva prava pridržana PoslovniFM.