Htjela sam ugostiteljsku priču koja neće biti s etiketom ‘za bolesnike‘, već da su hrana i piće takvi kao da se nalazite u bilo kojem restoranu, a da je jelovnik bezglutenski ili bez drugih alergena, istaknula je u razgovoru za PoslovniFM Suzana Sab, vlasnica novootvorenog restorana  ‘Salt’ u središtu Splita, otkrivajući tako motive za otvaranje prvog bezglutenskog restorana u Splitu.

Ovdje nije riječ o još jednom u nizu uobičajenih mjesta u kojima se dobro jede, kaže, već jednom od rijetkih mjesta u kojem se jede dobro, ali zdravo, jer ‘Salt’ nudi jela i pića isključivo bez glutena.

– Ideja je potekla iz moje osobne potrebe, jer je skoro pa nemoguće u cijeloj državi pronaći ugostiteljski objekt koji će vam osigurati hranu bez alergena. U mojoj priči to je gluten, a ljudi se susreću s orašastim proizvodima, morskim plodovima, s mlijekom… Bez obzira na to što se promoviramo kao turistička zemlja to kod nas još uvijek nije popularno, navodi Sab.

Kako se ohrabrila na otvaranje ovakvog restorana, je li teško opstati u takvoj specifičnoj vrsti ugostiteljstva, Suzana Sab je ispričala za podcast Poslovni đir prvog poslovnog radija PoslovnogFM, s urednicom i voditeljicom Ojdanom Koharević. Cjelovit podcast poslušajte u nastavku na jednoj od svjetskih podcast platformi, Mixcloud ili Spotify, ili preuzmite za kasnije slušanje.

Suzani su društvene mreže znatno pomogle u širenju informacija o važnosti bezglutenske prehrane. -Moja priča je krenula kad sam počela objavljivati recepte za pekarske proizvode. Tih se recepata nakon nekoliko godina skupilo jako puno, neki su postali broj jedan ljudima u njihovoj kuhinji. Te sam recepte radila kući i volonterski poklanjala ljudima, a tada je sve više osoba predlagalo da otvorim nešto tako, svoje…., priča Suzana.

Tako je otvoren prvi takeaway ‘Salt’ u središtu Splita, ali ponovo je bilo dosta upita zašto ne otvori restoran u kojem će se moći sjesti i jesti bezgutensku hranu, popiti kavu, čaj….

S obzirom da je riječ o novoj ponudi u ugostiteljstvu koji podiježe i novim pravilima, pogotovo strogom HACCP sustavu, urednica i voditeljica je upitala je li birokracija usporila otvaranje takvog ugostiteljskog objekta?

– Na moje iznenađenje u državnim institucijama koje su zadužene za reguliranje hrane u javnom prometu su zaista informirani. Dobila sam informacije koje su mi potvrdili iz ostalih zemalja EU-a, primjerice moja prijateljica koja vodi lanac restorana bezgutenske prehrane u Italiji mi je potvrdila da se na apsolutno isti način provodi sve kao i tamo. Sva kuhinja mora biti nova, ne smije biti kontaminirana glutenom. Osoblje je potrebno educirati bez obzira na to jesu li na bezglutenskoj prehrani ili ne. Svaku namirnica koja ulazi u našu radnju prati dokument koji dokazuje da je ona bez glutena, pojašnjava.

Žalosno je, odgovarila Suzana na upit urednice, da je PDV na bezglutensku mješavinu za pripremu kruha 25 posto, pa takvo brašno stoji čak 7 eura. Dakle, za bolesnu osobu, dijete, kilogram brašna stoji 7 eura, a dodatno i svaka čokolada bez glutena čak je pet puta skuplja od običnih.

Kakvo je kod nas stanje s proizvodnjom bezglutenskih proizvoda?

– Postoji nekoliko proizvođača, imamo i jednog domaćeg proizvođača kruha, u poslu koristimo naše proizvode, ali osnovne namirnice su – uvozne. Država bi trebala nagraditi proizvođače, potaknuti ih da certificiraju svoje proizvode, ali na žalost to se još uvijek ne provodi, otvoreno će Suzana Sab. Dodaje da su dobri primjeri s dosta proizvođača Španjolska i Francuska, a u Austriji se proizvodi dosta bezglutenske hrane.

Jedna od boljki domaćeg ugostiteljstva je radna snaga, no Suzana ističe da kod nje to nije slučaj.

– Svi koji se žele zaposliti u našem restoranu, bilo domaći ili inozemni radnici, moraju proći malo drugačiju, dužu proceduru.

– Bila sam u grupi poduzetnika pogođenih koronom pa nisam mogla uzeti kredit, zato sam sve financirala iz svojih sredstava. U budućnost krećem s novim planovima. Jedan od takvih poslovnih planova trebao bi biti realiziran do kraja godine, kazala je Sab, a s obzirom na to da je sve tek u početnoj fazi za slušatelje prvog poslovnog radija PoslovniFM otkriva tek da je riječ o domaćim proizvodima za široku potrošnju.

Unatoč stalnom rastu cijena u ugostiteljstvu zadržali su umjerene cijene u restoranu kako bi ohrabrili goste, upoznali ih s tom vrstom prehrane, a od jeseni planiraju pripremati i marende.

Mali ‘Salt’ je radio cijelu godinu, posao je održiv cijelu godinu tako da nema potrebe zatvarati lokal nakon sezone, ukidati radna mjesta i u sezoni tražiti radnike. Plan je i za ovaj objekt da prezimi, najavljuje Suzana. Dodaje kako po njezinom saznanju, osim njezina restorana u Splitu, u Hrvatskoj su još samo dva restorana s bezglutenskim jelovnikom.

Autorica: Ojdana Koharević Foto: PoslovniFM

Objavljeno 2. lipnja 2023. Sva prava pridržana PoslovniFM.