Frizeri i dalje od Vlade RH traže smanjenje PDV –a na 13 posto, a slučaj frizerke koja je postala poznata jer je kažnjena zbog  poskupljenja od 9 centi, podigao je ružna sliku o frizerima, kozmetičarima, pedikerima, pri čemu je cijeli fokus bio na frizerskim salonima, što je bilo apsolutno nepotrebno. Nije se radilo o velikim podizanju cijena, već o ažuriranju cijena koje radimo početkom siječnja svake godine. Kako nama rastu cijene ulaznih troškova (troškovi repromaterijala, vode, struje, doprinosa itd), tako i mi moramo pratiti, moramo podizati naše cijene kako bi mogli raditi s nekom pozitivom, govore za Poslovni FM Ljiljana Subašić, predsjednica Ceha frizera, kozmetičara i pedikera i Sanja Amižić, predsjednica Sekcije frizera Udruženja obrtnika Split.

U Poslovnom điru, podcastu kojeg uređuje i vodi Ojdana Koharević, Subašić i Amižić su još jednom javno zapitali kako je moguće da dok se frizerima ograničavaju cijene usluga, u isto vrijeme cijene dobavljača su poskupjele bez ikakvog ograničavanja.

– Jako teško je funkcionirati tako. Mi smo dobili od naših dobavljača od 1. veljače uvećane cijene od 20 do 25 posto, što je za nas jako puno s obzirom i na sve ostale troškove. Moram napomenuti da su cijene naših dobavljača iste u Njemačkoj, Italiji, Austriji, a mi imamo najveću stopu PDV-a i najniže cijene u Europskoj uniji. Naše kolege iz tih zemalja se čude kako uopće možemo opstati s takvim cijenama i PDV-om od 25 posto. Nadam se da će naša Vlada konačno poslušati nas poduzetnike i sniziti PDV, kaže Sanja Amižić. 

Ljiljana Subašić navodi i podatak da kolege frizeri, primjerice u Sloveniji plaćaju PDV 9,5 posto, zato mi i dalje tražimo od Vlade RH da snizi sadašnji PDV na 13 posto, te da se prag ulaska u PDV podigne na 350 tisuća kuna (cca 46.500 EUR). Cjelovit podcast poslušajte u nastavku ili preuzmite za kasnije slušanje.

Ono što frizerskoj branši stvara velike probleme je rad na crno, uglas će Subašić i Amižić.

– Jedan anonimni poziv inspekciji je dovoljan da inspekcija izađe na teren. U isto vrijeme imate one koji rade na crno, u garažama, sobama i njih ne možete prijaviti jer nemaju prijavljen obrt. Ja sam za to da se ukinu anonimne prijave i uvede red za sve, predlaže Subašić.

Vlada RH ipak donekle pomogla poduzetnicima uvođenjem subvencije na električnu energiju, koja je na snazi do 1. travnja.

– Nadam se da subvencija trajati i dalje, jer su malim i velikim poduzetnicima subvencije pomogle, pogotovo u zimskom periodu. Nama su troškovi električne energije povećani od 100 do 300 posto. Hrvatska obrtnička komora pregovara s Vladom RH i ministarstvima, vjerujem da su otvoreni za razgovore, za sve naše prijedloge. Mi moramo biti uporni jer to je naša Vlada i mi punimo državni proračun, ističe Subašić.     

Pri kraju razgovora Sanja Amižić najavila je lijep događaj u Splitu, s prvim danom proljeća  na kojem sudjeluju i splitski frizeri.

– Meni je puno srce, 20. ožujka otvara se Festival cvijeća i mode,  pod pokroviteljstvom Udruženja obrtnika Split, trajat će tjedan dana, a najljepša večer pripada nama 22. ožujka u 19 sati u Dioklecijanovim podrumima… Tu će biti 9 frizerskih salona, na najljepšoj pozornici na svijetu i baš sam ponosna što sudjelujem u tome, najavila je Sanja Amižić.

Za sam kraj naše gošće su otkrile koga bi od poznatih osoba željele vidjeti u stolici i popraviti im frizuru. Sanja Amižić od prve je rekla – bivšu predsjednicu Kolindu, dok je Ljiljana na promjenu frizure pozvala Giuliana.

Čuju li ovaj poziv splitskih frizerki i poduzetnica, PoslovniFM će svakako s veseljem to zabilježiti.

Autorica: Ojdana Koharević Foto: PoslovniFM

Objavljeno 10. ožujka 2023. Sva prava pridržana PoslovniFM.