Ne mislim da Hrvatska može biti zemlja za elitni turizam, to ostavljamo drugim destinacijama. Ali moramo težiti gostima, da ih tako nazovem, s 4 ili 5 zvjezdica. Mi danas nismo na tome putu, dolaze nam gosti s 2 ili 3 zvjezdice, a ovi s 4 ili 5, ako slučajno zalutaju, je dobro. Mi smo mala zemlja, pa ako smo mala zemlja onda nismo ni za masovni turizam, a to što će kod nas doći manje ljudi ne znači da će nam biti lošije. Bitno je da jednom napravimo strategiju koja će nam jasno postaviti gdje smo danas, što nam je cilj i kako doći do cilja, ocijenio je u razgovoru za Poslovni FM Ivo Vrdoljak, vlasnik poznatog splitskog restorana ‘Zrno Soli’. Na primjeru Splita to je zorno pokazao. Ove godine se u Splitu po mnogima dogodio masovni turizam, a po drugima jeftini turizam jer su se pojavili gosti sumnjivog ponašanja. Zato ovakvo pitanje treba postaviti na početku bilo kojeg ozbiljnijeg razgovora povezanog s turizmom, smatra.

– Kao čovjek, ugostitelj, domoljub, svakako se dobro osjećam što je turistička sezona bila više nego dobra.Donedavno smo spominjali 2019. kao najbolju sezonu od osamostaljenja, a 2022. je i nju nadmašila. Ono što nas koči u tom zadovoljstvu su loše prognoze, to je ono s čim svaki ugostitelj mora biti nezadovoljan.

Dodatno, umjesto da smo s radnom snagom spremni već u svibnju, u to vrijeme se još traže radnici, u srpnju se dobivaju dozvole, umjesto i da se radnici traže već u veljači, kao što to rade druge zemlje. Radnika nedostaje i to treba prihvatiti, ono čime se moramo pozabaviti kako doći do nove radne snage. Mi se moramo potruditi da nam dođe što bolji zamjenski djelatnik, tu bi trebale pomoći državne institucije, a ne ostaviti da se time bave privatnici. Čile i Argentina su, primjerice, zemlje iz kojih možemo dobiti radnu snagu, tamo ima mnogo Hrvata, imaju slične običaje, način života…., kazao je Vrdoljak u razgovoru za emisiju Poslovni đir, koju uređuje i vodi Ojdana Koharević. Cjelovitu emisiju možete poslušati u nastavku ili preuzeti za kasnije slušanje.

-Trebamo učiti od boljih, ako ćemo otići u Bavarsku ili Italiju naići ćemo na slastičarne kakvih kod nas 2022.godine još nema. Čak i ne treba ići tako daleko, primjerice Splitsko dalmatinska županija se treba ugledati na jug, na Dubrovnik ili pak na Istru, pritom mislim da je potrebno afirmirati mnoga manja mjesta. Dobar primjer je Imotska krajina koja se diže i to je naš biser s preko 400 kuća s bazenom i doživio je pravi procvat, ocijenio je Vrdoljak.

U restoranu ‘Zrno soli’ se na jako dobar način predstavlja mediteranska kuhinja, no ta kuhinja nije dovoljno zastupljena u našoj gastronomiji ni turističkoj ponudi.

-Ja ću ovo ‘posoliti’ i reći da smo upali u zamku, jer kao narod ne znamo sami sebe cijeniti. Nalazimo se na Mediteranu i otkad znam za sebe, govori se da je mediteranska kuhinja najzdravija. Posebno je to bilo očito za vrijeme pandemije kad je bilo bitno sačuvati imunitet, izaći na zrak i hraniti se medietranskom kuhinjom. Naši gosti to znaju, oni traže naša domaća jela i hrvatska vina.

– Uz ponudu na trpezi, naš turizam se mora zasnivati na urednosti i osmijehu. Ugostiteljstvo znači ugostiti i ugoditi i ako bi tako razmišljali ne bi nam bilo kraja. Gost nam je na prvom mjestu i mi domaćim gostima želimo pokazati da su nam broj 1 i izvan sezone, zaključio je razgovor Ivo Vrdoljak.

Autorica: Ojdana Koharević Foto: PoslovniFM

Objavljeno 14. listopada 2022. Sva prava pridržana ©poslovniFM