Na najvećoj književnoj smotri, Interliberu na Zagrebačkome velesajmu, više od 330 izlagača

Već 42 godine Zagrebački velesajam u nekoliko dana studenoga postaje središnje mjesto promocije knjiga, pisaca, čitanja i znanosti, okupljajući najznačajnije nakladnike i knjižare. Razlog je, dakako, Interliber, najveća književna manifestacija u Hrvatskoj koja privlači sve dobne generacije. Ove se godine održava od 12. do 17. studenoga s više od 330 izlagača u tri paviljona, što je svojevrstan iskorak, jer su dosad bila popunjena dva paviljona, istaknuli su u razgovoru za poslovniFM Dina Grozdanović Poštolka, voditeljica projekta Interliber te Zoran Ušurić, pomoćnik direktorice Zagrebačkoga velesajma. Cjelovitu emisiju možete poslušati u nastavku ili preuzeti za kasnije slušanje.

Interliber se pozicionirao kao nacionalna javna platforma za slobodu izražavanja kroz pisanu riječ i dijalog domaće i međunarodne književne scene. U sklopu Interlibera održavaju se mnogobrojni dodatni programi, a jedan od njih je Premium program koji Zagrebački velesajam radi u suradnji sa Zajednicom nakladnika i knjižara, u kojemu će biti ugošćeni poznati pisci, a uređuju ga eminentni urednici hrvatske književne scene. Novost Premium projekta je – Interliber slušaonica audio knjiga, istaknula je u emisiji poslovniFM predstavlja Grozdanović Poštolka u razgovoru s urednicom Sanjom Plješa.

Ove godine izdvojene su teme hrvatskog i svjetskog obrazovanja pod nazivom „Znanje i učenje“, u petak i subotu, 15. i 16. studenoga, s ciljem predstavljanja ponude za sve faze životnog obrazovanja te odgovora na sva pitanja vezana uz preporuke i početke obrazovanja – od osnovnog do poslovnog, koja se nude u Hrvatskoj i u svijetu. Paralelno s time, održat će se i konferencija o obrazovanju „Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska“, a očekuje se da će predstavnici Vlade i stručnjaci govoriti o obrazovanju u Hrvatskoj te o pozitivnim primjerima iz prakse iz drugih zemalja, istaknula je Grozdanović Poštolka. Razgovarat će se, nastavila je, o tome što je donijela nova obrazovna reforma, a svoja iskustva predstavit će učenici koji odlaze na natjecanja i osvajaju nagrade. Sajam svjetskog obrazovanja okupit će 30-ak škola iz inozemstva koja će predstaviti svoje programe, i to od srednjih škola nadalje.

Interliber je, istaknut će Dina Grozdanović Poštolka uključen u Knjigodar, akciju darivanja knjiga školskim knjižnicama Hrvatske udruge školskih knjižničara, a ove godine knjige će dobiti Osnovna škola kneza Trpimira iz Kaštel Gomilice.

Na Interliberu će se predstaviti Ruska Federacija s vrlo značajnim programom. Oni će imati nekoliko prezentacija i promocija ruske književnosti, ali i slavenskih književnosti pa i hrvatske. U sklopu Interlibera održat će se više od 200 promocija knjiga za koje već sada vlada veliki interes. U sklopu Premium programa održat će se i dva okrugla stola, a u goste dolazi i proslavljeni nogometaš Luka Modrić koji će promovirati svoju knjigu, najavila je Grozdanović Poštolka.

ZV ogledalo hrvatskog gospodarstva

Zagrebački velesajam ove godine obilježava 110 godina postojanja. Tu veliku obljetnicu proslavit će upravo u tjednu u kojem se održava Interliber, ali i sajmovi Infogamer – najveći sajam gaming industrije na ovim prostorima te INOVA – sajam inovacija, na kojem se već tradicionalno predstavljaju inovatori iz svijeta. Svečana proslava velike 110. obljetnice održat će se u Kongresnoj dvorani Zagrebačkoga velesajma, u četvrtak 14. studenoga.

„Može se reći da su tri značajna sajamska događaja obogaćena našom 110. obljetnicom, i to zaista nije mala stvar, jer nema mnogo tvrtki koje su obilježile toliko godina postojanja“, rekao je Zoran Ušurić, pomoćnik direktorice Zagrebačkoga velesajma, te posebno istaknuo kako nema zemlje koja nema svoj nacionalni sajam, a upravo je Velesajam ogledalo hrvatskog gospodarstva, sa svim svojim potrebama i perspektivama.

„Iako su načini sajmovanja prije 20-30 godina bili bitno drugačiji nego danas, potreba za sajmovima uvijek postoji i postojat će i u budućnosti, jer je neposredan kontakt i uvid – nezamjenjiv“, naglasio je Ušurić.

Najavio je i jednu od novosti na kalendaru ZV-a do kraja godine – CroAGRO, međunarodni sajam poljoprivrede, poljoopreme i mehanizacije, koji će se održati od 5. do 8. prosinca. Termin je na prvi pogled malo neobičan, ali je, reći će, pomno odabran. U doba kada se počinju održavati adventska događanja, na ZV-u će se održavati poljoprivredni sajam, što će značiti povratak poljoprivrednog sajmovanja u naš glavni grad, kojim organizatori žele postaviti najviše standarde i učiniti da ta manifestacija idućih godina i desetljeća bude najvažniji poljoprivredni događaj u Republici Hrvatskoj i šire. A sljedeća, 2020. godina, počinje Sajmom nautike čime se očekuje blistav početak poslovne godine, istaknuo je Ušurić za poslovniFM.