Imati viziju – ostvariti višegodišnju želju i pokrenuti obrazovnu ustanovu, uvijek je hrabar potez. Marija Šarić, diplomirana katehetkinja i politologinja, povukla je taj potez 2003. i postala osnivačica i ravnateljica tada Privatne jezično-informatičke gimnazije „Svijet“, sada pod imenom Privatna gimnazija i strukovna škola Svijet.

Iza njih je 18 školskih godina, kroz školu je prošao 371 gimnazijalac i 119 strukovnih učenika. Prva nam je školska godina bila pravi izazov. S tri učenika u prvom gimnazijskom razredu i 14 profesora bilo je kvalitetno, kreativno, maštovito raditi, a napredak učenika vidljiv iz dana u dan. Već smo tada krenuli s individualiziranim pristupom (gotovo jedan na jedan), što je ostala naša značajka do danas, istaknula je u razgovoru za poslovniFM Dubravka Štiglić, pedagoginja Svijeta, koja se školi pridružila prije jedanaest godina.

– Kultura naše škole nema definiran oblik već se organski formira oko svakoga od učenika. Cilj nam je učenicima pružati ugodnu školsku atmosferu u kojoj se osjećaju dobrodošlima ostvariti svoju intelektualnu slobodu i odgovornost, istaknula je Štiglić, govoreći o specifičnostima načina rada Svijeta.

Škola je rasla u svakom segmentu, odgovorila je na upit pedagogica, dodajući kako je to bilo kroz strukturu obrazovnih programa, krenulo se s općeobrazovnim programom, dodao se program jezične gimnazije jer se prepoznalo da su jezici budućnost svih djelatnosti i nakon malog skoka od sedam do deset godina škola je postala polivalentna. Uključena su i dva strukovna programa, za web dizajnera i fizioterapeutskog tehničara. Odobrenje za izvođenje programa web dizajner dobili su 2015. godine, a za fizioterapeutskog tehničara 2016. godine.

Škola se razvijala i prostorno.

– Sada se nalazimo već na petoj lokaciji, istaknula je Štiglić te uz smiješak prenijela i opasku jednog roditelja kako su selidbama upoznali cijeli Zagreb. Sada su, već petu godinu, smješteni u modernim prostorima u Vlaškoj ulici, opremljeni za sve potrebe učenika.

– To je bio ciljani poduzetnički pothvat da budemo u blizini svih kulturnih institucija i objekata, istaknula je Dubravka Štiglić.

Nakon što je informatika uključena u sva četiri razreda srednje škole, Štiglić s ponosom naglašava kako to u školi Svijet traje već 18 godina. Program za web dizajnera uspješno spaja dizajnerske vještine s vještinama informatike, a drugi program – fizioterapeutski tehničar – stvara budeće zdravstvene djelatnike koji su svjesni koliko su važni i nužni za društvo.

Do sada je od 119 strukovnih učenika, bilo 38 web dizajnera i 81 fizioterapeutski tehničar. Naši učenici su svi redom vrlo uspješni. Oni su danas pravnici, doktori, ekonomisti, poduzetnici, individualci koji su nastavili svoje obiteljske poslove. To su učenici koji su se raspršili u svim granama. Najčešće upisuju društveno-humanističke smjerove, a jedan manji dio odlučuje se za prirodoslovne i medicinske profile, rekla je Dubravka Štiglić.

Na upit po čemu se privatna škola razlikuje od državne škole?, Štiglić odgovara da je ključ u individualiziranom pristupu i kreativnom okružju. Učenici imaju mogućnost učiti znakovni jezik, primjerice, retoriku, talijanski jezik, a informatiku imamo kroz sve četiri godine od početka rada škole. I to je nešto što druge škole nemaju. I početak nastave malo je drugačiji, počinje se od 8:30, što mnogo znači učenicima, pogotovo u današnje doba koronavirusa.

– Dajemo svojim učenicima ujutro dovoljno vremena da se odmore. Mnogo radimo. Svaki dan nudimo odlazak na terensku nastavu, a naši profesori drže obrazovni sat od jedne šetnje od škole do Trga bana Jelačića. U ovo doba radimo po modelu A što znači da održavamo nastavu u školi, a oni koji su u samoizolaciji imaju mogućnost online nastave. Svi naši učenici dolaze ujutro s pozdravom Dobro jutro, kako ste?, a petkom odlaze s rečenicom Doviđenja i ugodan vikend. To nam je zaista drago, naglasila je Dubravka Štiglić.

Danas, u školskoj godini 2020./2021. imaju tri smjera – 90 aktualnih učenika i 28 profesora.

– Cijeli program web dizajnera osmišljen je upravo oko vježbanja vještina digitalnih obrazovnih sadržaja i trudimo se da svaki učenik i strukovni profesor bude ponosan na svoj rad koji je slobodan sadržaj, da se na njemu dalje uči, istaknula je.

Ponosni su na predmete poput animacije ili grafičkog dizajna. Zahvaljujući kreativnosti učenika imaju Erasmus projekt i još jedan projekt koji je u pripremi. Prošlogodišnji eTwinning projekt nagrađen je oznakom izvrsnosti na razini Europske unije.

– Svjesni smo da svaki novi program zahtijeva odličnu pripremu u vidu svih prostornih uvjeta i znamo da kada dođe taj dan to i ostvarimo. Budućnost škole vidimo u daljnjem prepoznavanju svojih programa. Formalno obrazovanje nije uvijek jedini put. Naši programi u budućnosti će se transformirati pa će nuditi i neformalno obrazovanje kroz humanitarne akcije, volonterski rad i međunarodnu suradnju. Naši učenici kroz tu strukturu mogu i moraju dobiti ono što im treba, naglasila je Dubravka Štiglić, koja radi i na nekoliko projekata na prilagodbi didaktičko-metodičkih principa u online nastavi.

– Željela bih da svim učenicima u kojoj god se školi nalazili, ova godina završi uspješno i da budu sretni, zaključila je Štiglić.

Objavljeno 20. studenoga 2020. Sva prava pridržana ©poslovniFM